Більше-менше: у Шацькій селищній раді обговорили податки

26 Червня 2018, 10:35
4170

Які податки доведеться сплачувати підприємцям Шацької ОТГ та її жителям у 2019 році – обговорили у Шацькій селищній раді 21 червня.

На громадське обговорення прийшло чимало місцевих підприємців, були депутати селищної ради, районної ради, члени виконавчого комітету селищної ради. Запросили на обговорення і голову районної ради Сергія Карпука та начальницю Шацького відділення Ковельської ОДПІ Світлану Сулік.  

Надія Дударчук, начальниця відділу фінансово-господарського забезпечення Шацької селищної ради, протягом обговорень розповідала про те, які ставки податків пропонується запровадити на 2019 рік виконавчим комітетом селищної ради.

Так, бюджет селищної ради планується поповнювати за рахунок надходжень з податку на елітні легкові авто, вартість яких перевищує 350 тис.грн.) та акциз (податок з реалізації підакцизних товарів: тютюн та алкоголь – 5% від вартості товару, пального – 0,042 євро за кожен літр реалізованого пального).

Не оминули увагою туристичний збір. Виконкомом селищної ради цей податок так і запропонували залишити на рівні 1% (тобто з кожних зароблених на відпочивальниках 100 гривень людина мала б сплатити у бюджет 1 гривню). Проте з таким не погодились підприємці, мовляв, багато тому люди й не хочуть платити. Як розповіла Людмила Цевух, в.о. Шацького селищного голови, секретар, за минулий рік селищний бюджет отримав 62 тис.грн. туристичного збору, але це менше, ніж у 2016 році. В цьому році буде діяти комісія селищної ради, яка буде займатися туристичним збором. Тож прогнози – збільшення надходжень з цього виду платежу. Базу потенційних платників податків братиме селищна рада з  інтернет-ресурсів. В минулому році найкращим платником туристичного збору був підприємець Іван Оліферчук.

Але з такою ставкою податку не погодився Сергій Чумак. Його пропозиція – встановити туристичний збір у розмірі 0,5%, мовляв, тоді більше людей його буде платити.

«В такому разі людям, які не оформлені підприємцями, доведеться, відповідно до законодавства, платити ПДФО удвічі більше. Так ми ж людей підставимо, вводимо в оману!» - обурилася на те Надія Дударчук.

Депутат районної ради, член виконкому Сергій Сидорук запропонував ще додатково прописати, хто, окрім баз відпочинку, має бути об’єктом оподаткування. «Нема тут що обговорювати. Це не є велика сума, а людям треба пояснювати, що більш вигідно для них оформитися підприємцем, а не платити туристичний збір як фізичні особи», - додав він.

Ще більш жвавим було обговорення ставок Єдиного податку для платників І та ІІ груп, земельного податку та податку на нерухомість. Не завжди зі ставками, які запропонував виконком, погоджувалися підприємці, нарікаючи на й так високе податкове навантаження на бізнес, особливо малий та середній.

«Але селищна рада сьогодні є відповідальною за утримання шкіл та садочків, закладів культури та медицини, дороги. Ми мусимо збирати податки», - апелювала до підприємців Людмила Цевух.

Ставки податку для фізичних осіб-підприємців для І групи виконком пропонує встановити в розмірі 10% (в сумі – це 170 грн.), для ІІ групи фізичних осіб-підприємців – 20% (744 грн.), тобто максимальні. За словами Надії Дударчук, більшість регіонів Волині затвердили саме такі ставки. Пропозиція підприємців – зменшити ставки.

«Може, тоді у нас більше людей зареєструвалося б підприємцями», - лунало із залу.

«Я вже бачу заголовки у пресі: «Шацька селищна рада зменшила податки для бізнесу!» І тоді до нас на територію будуть приходити підприємці, бо в нас малі податки», - говорив Сергій Чумак.

«А я вже бачу інші заголовки у пресі: «Шацькій селищній раді нема за що утримувати свої установи та доглядати за дорогами!» - кинув хтось у відповідь пану Чумаку.

«Якщо ви зимою подзвоните до мене чи в селищну раду і скажете, що дороги не прогрейдеровані чи не посипані, я скажу: ото, дорогі мої, схотіли таких податків, то і на цих податках будемо жити», - також відповів підприємцям Іван Коваль, депутат селищної ради, начальник КП «Будинкоуправління».

Те, що підприємці пропонували зменшити першу ставку до 5-8%, а другу – до 10%, за словами керівниці районних податківців Світлани Сулік, суттєвої ролі для платників податку не зіграє, а от на наповненні бюджету – можливо. «У нас на ринку мало  того, що половина найманих працівників не облікована, так ви ще хочете 5% податку для них встановити. А ціни на ринку – найбільші в області. І я дуже сумніваюся, що зі зниженням податків ціни також будуть падати», - додала Світлана Сулік.

Людмила Цевух на репліку підприємців про те, що не обліковані працівники – це упущення податківців та селищної ради, повідомила, що в структуру органу місцевого самоврядування вже введено в штат інспектора праці. На конкурсній основі на цю посаду призначено Оксану Тимошук

Все ж таки у проект ставок податку селищна рада внесла пропозиції підприємців, наголошуючи на тому, що ці ставки ще будуть затверджуватися на сесії Шацької селищної ради депутатами.

Вона відбудеться сьогодні, 26 червня. 

Про це у Район.Шацьк читайте згодом.

Фото -  з сайту Шацької селищної ради.






 

 

Коментарі
26 Червня 2018, 13:41
Ех, як подивишся на наших бізнесменів. Той бідний, той голодний, той нерентабельний, той працює собі в збиток і на масло до хліба грошей не має. Не соромно вам?
26 Червня 2018, 17:24
Питання не в тому що підприємці не хочуть платити податки а в тому щоб вони були такими як середні по області і щоб податки платили всі . Невже в нас мало людей які займаються будівництвом , ремонтом автомобілів , перукарні на дому та наданням інших послуг , отримуючи при цьому доходи а в бюджет нуль. Тільки для того щоб це зробити декому з селищної ради потрібно підняти зад і зайнятись роботою ,проте вибирають простий та легкий варіант : тих хто офіційно зареєстрований доїмо по повній і без напрягу інакше штраф і т.д. при цьому незабуваєм піаритись на фонтанах , скверах ,тротуарах дорогах які зроблені за наші з вами податки
26 Червня 2018, 17:28
для усіх шачан ...чому комунгосп таке збиткове підпримство що його ще дотувати мають ??? є техніка є ресурси а воно збиткове ніхто не подумав??? людей 25 років учили що держава має вам дати робочі місця і все таке ну що дала?? ті що працють на держслужбі що ви робити який продукт ти послугу ви создаєте??тільки лише підписи чи щось порішати ви можете і все ходиш до вас кланяєшся як до богів і ви прості люди ви їм ще вірите. ідіть ставате підприємцем і вперед заробляйте гроші тільки одне питання а вас держава научила гроші заробляти на свою сімю на дітей щоб ви їздили на гарному авто і відпочивали як нормальні люди??? навіщо тоді обсирати підприємців які зароблять гроші создають послугу чи товар і дають для вас роботу та робочі місця ??? так ось хай комунгосп та лісгосп та інші державні підприємства покажуть як потрібно працювати як потрібно гроші заробляти щоб не дотувалися з держави...
26 Червня 2018, 19:40
Туристичний податок потрібно підняти і ввести контроль за його сплату. Куди далі його зменшувати з 100 одна гривня - це дуже багатооо))).
27 Червня 2018, 01:16
До Коваля : займітся зароблянням грошей на смітті . В кожному номері &quot;Шацького Краю&quot; оголошення про закупівлю вторсировини, а ви тільки те і робите що просите гроші в ради щоквартально - НА ПІДГОРТАННЯ СМІТТЯ нА СМІТТЄЗВАЛИЩІ. Саме цікаво, що тут попахує брудною схемою на якій Ви відмиваєте гроші. Скільки ви тратите на це в рік хтось провіряв ? А про Ваш збір податків з гряди я взагалі мовчу. Кому і по яких коефіцієнтах Ви нараховуєте податок на землю ? Все Вам грошей бракує ?<br/>Далі де хоч один ЗАКОННИЙ піщаний карєр. Заробляти на благоустрій є з чого. Пахне старим комуністом - давайде душити тих в кого ще є гроші - підприємців - і робити нічого не треба. Чумак в цьому випадку правий хоч і відстоює просто свій &quot;шкурний&quot; інтирес...
27 Червня 2018, 02:20
10 тис заробив, 100 грн в бюджет, це велика ставка? Ви жартуєте?
27 Червня 2018, 12:34
10 тис з обороту чи з прибутку ?
27 Червня 2018, 12:34
так з 10 тис 100 грн не багато але вони мовчать про ще податки якщо ти сплатиш 100 грн просто людина яка здає житло то автоматично тобі нарахуть ще 18 відсотків на доходи це 1800 грн та 1.5 військовий збір це 150 грн ось в чому вся фішка ну так що ви готові платити туристичний збір????
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024