Шачани категорично проти, щоб у селище звозили відходи з міст і районів Волині

19 Червня 2018, 11:40
2670

Жителі смт Шацьк не хочуть, щоб до селища звозили відходи з 6 міст і районів та створювали підприємство з сортування і переробки сміття.

Таку свою позицію делегація шачан озвучила на одному з офіційних зібрань у Шацькій селищній раді.

Нагадаємо, нещодавно депутати Волинської обласної ради ухвалили програму поводження з твердими побутовими відходами на 2018-2021 роки. Згідно з нею, у кожному районі області облаштують майданчики для глибокого сортування сміття.

Крім того, планують створити 5 зон для переробки відходів на теплову чи електричну енергію, одну з них – у селищі Шацьк. Логістичний центр у Шацьку, тобто невелику переробну лінію на 15 тисяч тонн відходів,  хотіли створити на базі існуючого полігону ТПВ. Утім,  згодом запропонували внести зміни в програму, аби полігон створювати не у Шацьку, а в районі, де є більше можливостей для встановлення сортувальної та переробної станцій. Цю поправку депутати обласної ради врахували та затвердили програму загалом.

Після публікацій на цю тему в інтернет-ЗМІ жителі Шацька почали бити на сполох. Позицію шачан на згаданому зібранні, де були присутні Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, Людмила Цевух, в.о.Шацького селищного голови, Олександр Наумич, голова постійної комісії районної ради з питань екології, Віктор Мелюх, голова земельної комісії Шацької селищної ради, озвучила мешканка Шацька Надія Пех.

-Ми хвилюємося за екологію нашого краю, за майбутнє наших дітей і внуків, тому не хочемо, щоб курортну зону Шацьких озер перетворили на полігон твердих побутових відходів,- наголосила в своєму виступі перед присутніми Надія Василівна.

Голова районної ради пояснив представникам громади, що прийняте рішення ще нічого не означає, це просто плани на майбутнє. Утім, якщо справа все-таки дійде до реалізації програми, то цьому передуватиме громадське обговорення в Шацьку. Без згоди громади підприємство не побудують. Більше того, це питання будуть обговорювати на сесіях районної і селищної рад, в Шацькій райдержадміністрації.

Іван Коваль, начальник КП «Будинкоуправління», зауважив, що після внесених змін у програмі зазначено, що логістичний центр побудують за межами Шацького національного природного парку і майже на кордоні з Любомльським районом.

Група шачан почула відповіді на всі свої запитання і наголосила, що буде боротися проти скандального проекту і його впровадження в життя.

-Ми оголошуємо про це заздалегідь і вводимо в курс справи представників влади. Ми боїмося, що нас ошукають і за мовчання громади реалізують задумане. А нас просто поставлять перед фактом. Не маємо права цього допустити, - відзначила Надія Пех.

 

Коментарі
19 Червня 2018, 16:28
Ми всі проти ,але влада прийме рішення яке їй вигідно,непрояких дітей та внуків ніхто недумає теперішнього часу!
19 Червня 2018, 17:39
Нехай будують у Любомльському районі
19 Червня 2018, 18:07
А які відповіді почули присутні? Нікого ж з вищого керівництва не було. Виходить самі запитали і самі дали відповідь.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39