Медична реформа – знову в центрі уваги депутатів Шацької районної ради

02 Червня 2018, 16:10
1974

30 травня під головуванням Сергія Карпука, голови Шацької районної ради, відбулася позачергова сесія Шацької районної ради. Лише два питання було винесено на розгляд депутатів. Стосувалися вони сфер медицини та освіти.

Перше питання, яке розглянули районні обранці, стосувалося медичної реформи: про внесення змін до рішення районної ради від 12.04.2018 року «Про виділення медичних закладів первинної ланки, що знаходяться на території Шацького району, зі складу КЗ «Центр ПМСД Любомльського і Шацького районів».

Як повідомила депутатам Ольга Сахарук, керуюча справами Шацької районної ради, раніше депутатами було прийнято рішення про виділення медичних закладів первинної ланки зі складу Центру первинної медико-санітарної допомоги Любомльського і Шацького районів, та встановлені терміни для подачі районній раді на затвердження розподільчого балансу (до 15 травня), та до 1 червня передавальним актом передати усе майно на баланс Шацької районної лікарні.

Проте, як виявилося, розподільчий баланс не так просто було зробити, адже в нього повинні входити не тільки фінансові зобов’язання, а й інші складові. Окрім того, Шацькою селищною радою створюється окрема юридична особа первинної медико-санітарної допомоги (про що було прийнято селищною радою відповідне рішення), і допоки вона не створена, ні селищна рада, ні Шацький район не зможуть прийняти на баланс свою частку закладів первинки. В районній раді сподіваються, що до 1 липня селищна рада впорається з цим завданням, адже їм треба буде ще не тільки прийняти заклади на баланс, а й отримати ліцензію. Тому, за словами Ольги Петрівни, є потреба продовжити терміни передачі розподільчого балансу до 27 червня, що одноголосно погодили депутати.

Окрім того, Ольга Сахарук відзначила, що перетворення закладів медицини у некомерційні підприємства дасть можливість власникам(засновникам, тобто районній раді чи іншому органу місцевого самоврядування, який буде засновником некомерційного підприємства) самостійно розпоряджатися коштами, мати свій рахунок у банку (а не у казначействі), та матимуть право оперативно вирішувати решту питань, які виникатимуть у господарській діяльності.

Як відзначив Сергій Карпук, сьогодні немає певності у рішеннях, які приймаються і «на верхах», і на місцях. Навіть новостворена Національна служба здоров’я не виконує тих зобов’язань у відповідні строки, які були визначені раніше. Наприклад, до 1 липня Національна служба здоров’я мала б укладати договори на медичне забезпечення населення з некомерційними медичними підприємствами, натомість штат самої служби ще є не укомплектованим. Тому ці терміни перенесли з липня на вересень. Залежно від того, які рішення прийматимуться органами місцевого самоврядування, так і буде працювати ланка первинної медицини.

Також депутати одноголосно погодили прийняття закладів загальної середньої освіти у спільну власність територіальних громад сіл, селища району.

Віта Шепеля

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024