У пансіонаті «Шацькі озера» рятували потопельників і гасили пожежу

31 Травня 2018, 15:30
5317

З настанням відпочинкового (купального) сезону оздоровчі заклади, бази відпочинку, санаторії, пансіонати будуть наповнені відпочиваючими. Саме тому рятувальники, керівники і адміністрація закладів з масовим перебуванням людей повинна потурбуватися не лише про комфорт під час відпочинку, а також і про безпечний відпочинок.

Так, 30 травня 2018 року на території пансіонату  «Шацькі озера» були проведені комплексні показові навчання за участю пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС, групи водолазно-рятувальних робіт, швидкої допомоги, ДП «Шацьке УДЛГ» та  Шацького національного природного парку.

Метою навчань було відпрацювання спільних дій підрозділів ДСНС та служб району щодо рятування людей на водних об’єктах, гасіння пожеж на об’єктах відпочинку та оздоровлення, гасіння пожеж в природних екосистемах.


 

За відпрацюванням спостерігали Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької райдержадміністрації, Наталія Борсук, завідувач сектору оборонної, мобілізаційної роботи та цивільного захисту, а також представники з області: Віктор Милостивий, заступник начальника управління з реагування на надзвичайні ситуації УДСНС України у Волинській області, та Олександр Никитюк, начальник відділу реагування на надзвичайні ситуації управління ДСНС України у Волинській області.

Першим завданням тренування була організація рятування людей на воді. За легендою, в прибережній смузі пансіонату «Шацькі озера», на відстані 250-300 м від берега, перекинувся човен з  рибалками. Двоє потерпілих перебували на поверхні води і просили допомоги, третій начебто пішов під воду. Для надання допомоги потерпілим до місця пригоди направилися на двох моторних човнах працівники відділення водолазно-рятувальних робіт смт Шацьк. Одночасно на берег прибула бригада швидкої медичної допомоги. В результаті людей оперативно витягнули з води і доставили на берег, де медик швидкої надав їм першу медичну допомогу.


 

Також рятувальники організували пошук людини, яка, за легендою, пішла під воду.

Продемонстрували представники служби роботу такої потужної техніки, як глісер «Марс-700». Човен на повітряній подушці призначений для цілорічної експлуатації на воді. Він здатний розвивати швидкість на снігу до 100 км/год, на воді – 65 км/год. Катер значно підсилює оперативність та боєздатність бійців МНС під час рятування людей на озері Світязь.

Наступним завданням було гасіння пожежі. У визначений час надійшло повідомлення про умовне загорання в спальному корпусі пансіонату «Шацькі озера». Персонал закладу розпочав проведення евакуації та негайно повідомив про пожежу в Службу порятунку. За кілька хвилин до місця виклику прибули пожежно-рятувальні відділення 11-ї державної пожежно-рятувальної частини. Рятувальники провели оперативне розгортання та подачу вогнегасної речовини до осередку умовного загорання.

За легендою, пожежа з будівлі перекинулася на лісовий масив. Тут оперативно відреагувала лісова пожежна охорона, швидко загасивши вогонь.

В пансіонаті на цей час перебували на екскурсії учні школи села Підманове, які з великим інтересом спостерігали за тим, що коїться на березі озера. Діти уважно слухали рятувальників, дивилися, як медики рятують потопельника і навіть самі гасили пожежу, подаючи воду з пожежного шланга.

Усі учасники навчань отримали корисні знання і навички під час ліквідації можливої надзвичайної події. Представники обласного управління подякували організаторам за показовий захід та висловили впевненість, що відпочинковий сезон на Шацьких озерах пройде на належному рівні. Також посадовці вручили автомобіль місцевим водолазам, присвоїли чергове спеціальне звання – майора служби цивільного захисту – Олександру Кицуну, начальнику водолазно-рятувального відділу (смт Шацьк) групи водолазно-рятувальних робіт АРЗ СП управління ДСНС України у Волинській області, а також відзначили Почесною грамотою Сергія Міліщука, старшого водолаза.

1

1


 

 

Коментарі
31 Травня 2018, 18:58
ГЛІССЕР!!!!приїхали показали...і забрали? Чи не так?
15 Червня 2018, 15:17
Ні не так!!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39