Будинок космонавтів із Світязького острова переселили та реконструювали

27 Травня 2018, 17:45
7005

Будинок, який чимало років стояв посеред острова на Світязі, облаштовують під базу відпочинку. Схоже, уже цього літа він прийматиме гостей.

Роботи у будинку йдуть повним ходом. Люди, які працюють поруч, кажуть, що тут буде база відпочинку. Однак свого часу в Шацькому національному природному парку заявляли, що споруду з острова забрали, аби облаштувати у цих стінах музей флори та фауни. Будівлю мали перевести на хутір Гушівський і відкрити там музей, - пише Волинь24.

Нині «будинок космонатів» знаходиться поблизу табору «Супутник» на Світязі, на території Гушівського хутора, де активно облаштовують під базу відпочинку. Його поставили на колоди, реконструювали, дещо змінивши зовнішній вигляд.

1
Таким цей будинок був кілька років тому
Таким цей будинок був кілька років тому

Зараз на цій території активно тривають роботи з підготовки до туристичного сезону. Працює техніка, тривають ремонти у будинках, вкладають бруківку на майбутній парковці. 

1

«Будинок космонатів» з острова на Світязі називають легендарним, бо там побувало багато віп-персон. Звели маєточок у 1961 році. 

Він довго слугував місцем відпочинку для різних компартійних діячів та інших «віпів», котрі навідувалися на Волинь. Через те, що там кілька разів частували космонавтів (Павла Поповича та Юрія Артюхіна), споруду й нарекли «будиночком космонавтів».

А зараз він на території бази відпочинку
А зараз він на території бази відпочинку

«Дожив» будинок лише до 2016-го. Споруду розібрали й оголосили, що згодом там буде музей.

За спогадами світязян, на острові бував перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов та навіть Юлія Тимошенко. Нині на місці фундаменту – залишки цегли і кропива. 

Історія "будинку космонавтів" навряд чи заслуговує на те, аби він перетворився на звичайний будиночок для заможних світязький туристів. Ці стіни - то одна з місцевих легенд. Тому можуть бути цікаві туристам. Однак наразі біля будинка - жодної інформації про нього. Як і про те, чи буде ж тут обіцяний музей?..

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром