Чому жителі Світязя не хочуть бачити торгівлю на центральному пляжі

21 Травня 2018, 22:35
12561

За декілька тижнів у курортному Шацькому районі офіційно розпочнеться відпочинковий сезон, хоча уже й тепер, зважаючи на аномальне травневе тепло, на пляжах та вулицях можна помітити поодиноких відпочивальників та велотуристів.

Та попри весняний спокій, було надто гаряче у Світязькому будинку культури 20 травня. У неділю там зібралось чимало жителів села, місцевих підприємців та приїжджих. Причина скликання зборів – питання облаштування пляжів. Ініціювали збори група активних жителів села, які довірили головувати на них не сільському голові Миколі Цвиду, а місцевій активістці Людмилі Цвид.

4
Головуюча та секретар зборів
Головуюча та секретар зборів

Не пропустили таку подію керівники району – голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець та голова районної ради Сергій Карпук. На зборах була й Марія Христецька, директорка Шацького НПП.

2

Питання, здавалося б, стоїть глобальне та надто актуальне як для курортної зони: облаштування пляжів. Та дуже швидко все звелося до одного – заборонити будь-яку торгівлю на світязьких пляжах!

Чому ж так активно виступають місцеві підприємці проти цивілізованої торгівлі? Здавалося, безвіз дав можливість подивитися на роботу пляжних ресторацій у тому ж Єгипті, Туреччині та навіть у тій таки Польщі чи нашій Одесі, де на пляжах Аркадії та Ланжерона за 30 метрів – європейського зразка ресторани та торгівля. Там «ол інклюзів»! Продається все, чого бажає турист. І не тільки там. На всіх інші європейських пляжах торгують там, де зручно купувати відпочивальнику. Хто бував - той знає. Невже пиріжки з продавчинями на велосипедах та варена кукурудза в десятилітрових відрах з рук 6-8 річних продавців - наш європейський вибір? Мабуть, ні. Мабуть, є інша причина, по якій місцевий бізнес зібрав представників громади і наполегливо переконує, що торгувати на пляжах - велике табу. Думається, дійсна причина в звичайній конкуренції, в якій цивілізований відпочивальник  забажає цивілізованого сервісу. Сервісу зручного і комфортного.

2
Таким є одеський пляж Аркадія
Таким є одеський пляж Аркадія

Ще перед початком зборів в залі розгорілася суперечка: хто і скільки заплатив туристичного збору, чому «я плачу, а той – не хоче». Це – реакція людей на прохання сільського голови сказати, хто заплатив туристичний податок і ПДФО. Таких, за словами Миколи Цвида, поки що виявилося … аж  20 осіб.

4

Аж ось і повернулися до головного. Основна вимога місцевих бізнесменів – забрати з території пляжу усю торгівлю. Аргументували тим, що від торгових точок залишається багато сміття, а ще – вони несуть шкоду екології озера.

Першим перед громадою виступив Василь Голядинець.

«Сьогодні на Світязь їде маса людей. Їм треба запропонувати нормальні умови, інфраструктуру, сервіс. Коли у приватних садибах умови проживання  більш-менш прийнятні, то за воротами маємо зовсім іншу ситуацію. Немає ні нормальних пляжів, ні безпечної інфраструктури для відпочинку дітей, ні впорядкованої торгівлі. Відповідно вирішили розробити проект центрального пляжу в с.Світязь – зони, найбільш популярної серед відпочивальників. Але люди до обговорення проекту не проявили ніякого інтересу. Ті пропозиції, які були надані при обговоренні, проектантом були враховані перед затвердженням. Для підприємців, які торгували на пляжі, у проекті передбачені спеціальні місця у третій лінії від озера. Кожен з них може показати своє бачення певної торгової точки, і якщо це буде відповідати основним вимогам, зокрема, безпечності, з підприємцем буде укладатись договір. Я не раз наголошував: якщо на пляжі працює бізнес, він же має там прибирати і стежити за порядком, а не працівники парку. Я не бачу в цьому проблем. Якщо ми хочемо зробити гарною набережну – треба працювати всім разом: громаді, парку і бізнесу», - зауважив голова РДА.

 

З його слів, на пляжі передбачено три зони: пляжну, відпочинкову (стадіони, майданчики, атракціони) та торговельну.

«У бізнесу є бажання зробити відпочинкову зону гарною, вкладати в це кошти, бо люди звертаються з таким проханням постійно. То чому б не дати їм таку можливість на законних підставах?», - зазначив Василь Голядинець.

Як приклад – відпочинкова зона на озері Білому, що в Польщі. Воно вдесятеро менше за Світязь, але приймає до 80 тисяч відпочивальників. І це – не заслуга влади, а робота бізнесу.

4
Намагались переконати громаду Сергій Карпук та Василь Голядинець
Намагались переконати громаду Сергій Карпук та Василь Голядинець

Голова районної ради Сергій Карпук теж наголосив: є чотири зацікавлені сторони у розвитку пляжу: громада, бізнес, влада та відпочивальники. Тому й постало питання створення комфортних умов на пляжі, розвитку сервісу та інфраструктури, адже відпочивальники з кожним роком є все більш прискіпливими та вимогливими. На думку Сергія Карпука, на пляжах в Світязі не може й далі тривати той безлад та шанхай, який був у минулі роки, зокрема, й хаотичне розміщення торгових точок та атракціонів. Адже це – обличчя нашого краю. В минулому році районна рада намагалася налагодити співпрацю з підприємцями, зокрема, щодо оформлення найманих працівників та наявності усіх дозвільних документів на торгівлю.

Але місцевий бізнес наполягає на своєму: вони не хочуть бачити взагалі ніяких торгових точок на пляжі. Тобто пончики і кукурудза у відрах. А хто хоче морозива чи води, нехай ідуть  через дорогу до павільйонів, а то понакидають по березі пляшок і обгорток різних, - кажуть світязяни.  Але тут постає питання безпеки діток та і дорослих, про яку чомусь ніхто не говорив.

1
До Марії Христецької було чи не найбільше питань
До Марії Христецької було чи не найбільше питань

Апелювала до громади Марія Христецька: днями працівники парку спільно з школярами назбирали 100 мішків сміття з прибережної смуги в с.Світязь. А накопичилось воно там не за рік чи два, а лише за зиму. То хто його туди кидав, відпочивальники? В цьому році на 200 тис.грн. буде закуплено смітники, частина з яких будуть встановлені на прибережних смугах, частина – роздана людям на договірних умовах. Адже ніде у світі на пляжах немає таких смітників, як у нас - мішків на кілочках. На облаштування пляжу ні сил, ні коштів національного парку, який є неприбутковою організацією, не вистачить. Але якщо громада буде наполягати на тому, аби прибрати торгівлю з третьої зони берега, Шацькому НПП доведеться розірвати усі угоди з підприємцями та повернути їм кошти. А за що тоді підтримувати санітарний стан пляжів, оплачувати послуги з обслуговування біотуалетів та вивезення сміття, які ще в минулому році вилилися в кругленьку суму (біотуалети з прибиранням раз на тиждень обійшлися в 70 тис.грн., вивезення сміття – в 120 тис.грн.)? А цього року ціни стануть ще більшими.

Неохоче, за словами Марії Христецької, місцеві люди зголошуються допомогти працівникам парку в елементарних роботах з облаштування пляжів. Тому як громада збирається утримувати пляж , коли навіть в цьому не проявляє особливої активності, залишається лише здогадуватись. Але виштовхувати торгівлю з пляжу – це неправильно, - завершила виступ директорка НПП.

2
Анатолій Полінкевич закликав світязян одуматись та дати нормально працювати на пляжах підприємцям
Анатолій Полінкевич закликав світязян одуматись та дати нормально працювати на пляжах підприємцям

Підтримав її приватний підприємець Анатолій Полінкевич. Він вважає, що заборона торгівлі на пляжі – це велика помилка, адже постраждають і парк, і бізнесмени, і відпочивальники. «Я знав про обговорення проекту, і мене, чесно кажучи, здивувало те, що жителі села проігнорували його. Але прошу людей дати можливість бізнесу облаштовувати пляжі», - просив підприємець, скрушно хитаючи головою на позицію громади.

Представник одного з найбільших у Світязі готельних комплексів «Лемарк» Олександр Марчук  не погодився облаштовувати пляж на умовах НПП, та навіть закликав розібрати на пляжах літні бунгало, встановлені минулого року. Але яким «доглянутим» виглядав пляж навпроти готелю «Лемарк» у начальника відділу митного оформлення товарів митного посту «Ягодин», водночас місцевого бізнесмена Олександра Марчука, мабуть, пам’ятають і місцеві, і відпочивальники.

Олександр Марчук, представник мотельного комплексу «Лемарк, не погоджується на співпрацю на умовах парку
Олександр Марчук, представник мотельного комплексу «Лемарк, не погоджується на співпрацю на умовах парку

2
Таким є пляж навпроти мотелю «Лемарк. Усе - за європейськими» стандартами
Таким є пляж навпроти мотелю «Лемарк. Усе - за європейськими» стандартами

Після гарячих дискусій, безлічі запитань до влади, директорки парку і їхніх відповідей вердикт місцевого бізнесу залишився незмінний: вони не хочуть бачити на пляжі торгівлю. А стосовно догляду та облаштування пляжу – обіцяють самі допомагати, створивши громадську організацію та збирати кошти з місцевих жителів. Але про який збір коштів може йти мова, коли жителі села не хочуть навіть туристичний збір заплатити та податок з доходів фізичних осіб? Чи усвідомлюють світязяни усю повноту відповідальності за своє рішення?

І чи запитали присутні на зборах, приймаючи таке рішення, думку самих відпочивальників: хочуть ті бачити торгові кіоски на пляжі чи ні. Адже саме на туриста, який обирає комфортний, безпечний та з належним сервісом відпочинок, орієнтована робота влади та парку.

3
Один з пляжів у Світязі, де господарює громада
Один з пляжів у Світязі, де господарює громада

1
Ті ж самі громадські пляжі
Ті ж самі громадські пляжі

1

 

 

Коментарі
22 Травня 2018, 02:22
Все перекручено. У світязян вагоміші причини.Молоці
22 Травня 2018, 03:56
як може місцевий бізнес бути проти ведення бізнесу??? Ви щось перепутали. Це декілька світязьких активістів, яким немає чим зайнятись зібрали натовп незрозуміло чому і з незрозумілими вимогами. А все це банальна Українська натура "ЖАБА". Нехай краще болото, а ніж сусідові дістанеться. Або я не можу зробити, тоді схожу покричу щоб нікому не давали... А пончикісти і кукурузники місцеві знають що їм заборонили торгівлю на пляжі??????? Всім то всім...
22 Травня 2018, 04:01
а де коменти?
22 Травня 2018, 10:57
Жах один! А ще кажуть, що йдуть в Європу!
22 Травня 2018, 11:12
Ці питання треба було розпочинати вирішувати як мінімум ще в минулому році, відразу після закінчення сезону. А тепер, за кілька днів до масового приїзду відпочивальників, то марна справа. Не можливо за такий короткий термін організувати чи збудувати відпочинкові зони. "ЗАБОРОНИТИ" не вирішить проблеми.
22 Травня 2018, 12:18
Світязь ці, перестаньте самі самогон гнати, і в селі чоловіки менше питимуть, і клієнти ваші відпочивальники, не будуть у вас самогон купляти. А в Нестора горілка дорога, так що п'ють її ті, хто бабло має, а не чоловіки ваші. Самі ж своїх споюєте, а на когось валите
22 Травня 2018, 12:49
Україна,українці ми змінюємося на краще,і звичайно світязький пляж уже не може залишатися стихійним,радянським,як і ще багато всого іншого у селі.Першою має змінитися влада своїм відношенням до людей.Щоб себе виправдати сільський голова не на запитання відповідає,а переходить на характеристику особистості того хто поставив питання.Його захист від людей це словесний напад.Як може керувати таким престижним та популярним селом посадова особа,яка не може приборкати власні емоції.Ви публічна людина і підлягаєте осуду. На території села підприємців більше,як у місці і прибутків відповідно.Достатньо уже прикриватися витратою податків на один дитсадок і одну школу-вони фінансуються з бюдету окремою статтею.Податки збираються більше десяти років,де вони? Їх не видно у развитку інфраструктури села! І ,як вам не стидно ходити по селі вимагати кошти- це корупція .Закон "Про місцеве самоврядування..." не є основним законодавством.Якщо ви не спроможні допомагати людям у розбитку підняття села самотужки то принаймі не заважайте. Г А Н Ь Б А ! ! ! Голова національного парку на зборах проголосила ,що кошти зібрані на посту у Венському ідуть їм на зарплату :правильно - наматеріальні допомоги та дотаціі до заробітної плати. Бо ця установа не є прибутковою і фінансується держбюджетом україни.Збір коштів у Венському- це корупція. Г А Н Ь Б А ! ! ! Сійте добро воно проросте і наситить вашу душу.
22 Травня 2018, 13:18
Не хочуть світязці розвивати курортну територію, не хочуть цивілізованого відпочинку - то дайте їм рік, щоб усі побачили ганебні результати їхнього господарювання. Вони туристичний збір не платять - цей мізер. А тут же треба десятки і сотні тисяч вкладати! Шановні волиняни, які люблять Світязь!! Будьте готові до відпочинку на пляжах з травою по пояс і напівзруйнованими деревяними туалетами. Це ВІДПОЧИНОК ПО-СВІТЯЗЬКИ!!!
22 Травня 2018, 13:23
Обирайте Одесу, тут толку не буде, дурний народ
22 Травня 2018, 17:48
Можливо відпочивальники мають розум,і можуть самі вирішити купляти пончик на пляжі в тітоньки,чи йти в Ле... в третю зону, і за ці ж гроші купити стаканчик води.Взагалі дивно що у Світязі реформи починають із пончика і кукурузки,а не з євроремонту доріг. за
22 Травня 2018, 18:08
То вже і пончиків на пляжі схочуть, щоб не було? Та нехай ті жіночки зароблять якусь копійчину! Не все ж тим буржуям!!!!
22 Травня 2018, 19:21
Шановна громадо!Невже Ви думаєте,що буде гірше ніж є зараз.Я рахую що парк правильно вирішив,що якщо сам не має змоги облагородити пляж то потрібно його надати підприємцям для облаштування.Тим більше що пляж не віддають в оренду на довготривалий час,а заключають угоди на спільне користування і ніхто не в праві його обгороджувати.Підприємці повинні сплатити парку за ті метри квадратні що вони займають,а також облаштувати пляж,тобто вивезти землю та пісок,прокласти дерев'яну доріжку до озера,понад доріжкою поставити лавочки для відпочинку та смітники,по пляжній території мають бути встановлені грибки та лежаки на безоплатній основі.Також кожен підприємець має контролювати свою територію,вчасно прибирати.А те що Ви проти торгівлі,то невже людина яка приїхала відпочити,повинна бігати в жару через дорогу з дітьми за морозивом чи напоями,ніякого сервісу,тим більше що в Світязі в час пік неможливо дорогу перейти.Тож я рахую,якщо не дасте проводити торгівлю місцевим підприємцям,то угоди з ними розірвуть і вивіз сміття та обслуговування біотуалетів буде нінакого покласти і буде хаос так як і в попередні роки.На мою думку краще пляж надати в користування місцевим підприємцям ніж олігархам з великим гаманцем,бо якщо візьмуть багаті та заїзджі то з часом точно не зайдете на територію пляжу,бо в них буде своя охорона.
22 Травня 2018, 19:42
Вважаю, стаття висвітлена однобоко. Де коментарі хоч когось із громади? Чому пишуть про торгівлю,а не пишуть про оренду землі приватними підприємцями? то ж ті кілочки ходили вбивали й виймали по три разів, бо тут на метр більше, а тут менше.... чого не говорите про те, що робить Шацький парк? вивозить сміття зранку коником з людьми у напівтверезому стані й біотуалет чистять РАЗ на тиждень?... то ж то все громада!!! і парк неприбуткова організація... Чомусь такого за Захарка не було.
23 Травня 2018, 02:23
Люди протестують, бо не бажають нічого змінювати, їх влаштовує те, що є. Жителі села Світязь вважать пляжі своєю власністю, але прибирати їх не бажають, чи піску завести, а якщо каналізацію, то можна в озеро злити, навіщо каналізування! Побудував халупу і шкребеш гроші лопатою. Запитаю, а що зробила місцева громада для озера за останні роки? А Марчуку, йому не соромно, виходиш з Лемарка, а Світязя через корчі не видно. Про що тут можна розмовляти? Люди приїздять здалеку, так гарне озеро, сервісу немає. Хто винен в тому, що до нас їде все менше людей?
23 Травня 2018, 04:15
Така собі замовна стаття , не соромно? Зробіть нормальний пляж,чистий, з лежаками. Но без НІЯКОЇ торгівлі! Рік тому це було незаконно а сьогодні у нас все можна! Ті хто хоче зробити порядок і чистоту без торгівлі - взяти в оренду не можуть. По-моєму це смішно. Звинувачувати громаду в тому що вони проти торгівлі , вони не проти облаштування пляжу! Це ж природа має бути а не ларьок на ларьку. Давайте може ще в озеро понаставляємо ларків щоб так вже останні гроші здерти з відпочивальників. Соромно за вашу газету, оте і робите що пишите замовні статті для людей котрі добре платять. І ганьбите тих, хто прагне змін без корупції!
23 Травня 2018, 04:28
Така собі замовна стаття , не соромно? Зробіть нормальний пляж,чистий, з лежаками. Но без НІЯКОЇ торгівлі! Рік тому це було незаконно а сьогодні у нас все можна! Ті хто хоче зробити порядок і чистоту без торгівлі - взяти в оренду не можуть. По-моєму це смішно. Звинувачувати громаду в тому що вони проти торгівлі , вони не проти облаштування пляжу! Це ж природа має бути а не ларьок на ларьку. Давайте може ще в озеро понаставляємо ларків щоб так вже останні гроші здерти з відпочивальників. Соромно за вашу газету, оте і робите що пишите замовні статті для людей котрі добре платять. І ганьбите тих, хто прагне змін без корупції!
23 Травня 2018, 04:37
Проїздивши не один куток світу, скажу ше одне. Ніде в нормальних країнах на території національного парку не знаходилася торгівля! Це незаконно! Робіть нормальні пляжі без купи барів, ларків. Ви зрівнюєте пляжі Туреччини , це смішно! Усі бери знаходяться на території готелю. Навіщо з красивої території робити базар? Привести пляж в порядок це не ставити купу ларків !!!!
23 Травня 2018, 04:40
Чому коментарі видаляєте? Тут коментарів громади нема ,не тому що їх не пишуть, а тому що ці коментарі видаляють.
23 Травня 2018, 05:29
Шокована вашими пляжами, позорище, це така краса у Вас під ногами, а такі ганебні підходи до свого краю! Таке відчуття що ви відстали на років 50, та живете за своїми власними законами. Об’їздила по цікавим містам по всій України, була на різних Європейських пляжах, Єгипет, Турції, Чорногорії, ОАЄ, Італія, у тому числі і заповідниках! Про ви пишите про які базари, ніде з перерахованих місцях я не бачила базарів, но реально скрізь є пляжна торгівля, коктейлі , вода, морозиво... даже перекусити можна. Якщо це пляж, то це має бути пляж з усіма зручностями для відпочинку, даже якщо це пляж у національному парку! Єдина різниця між парком та не парком, що в парку можна у воду заходити лише і лише з території пляжа! Якщо ви живете за рахунок туризму, то зробіть хоть щось для того щоб турист міг комфортно відпочити, якщо Вам нічого не потрібно та Вам і так добре, то закрите пляжі на території парка, у Вас там реально в минулий рік був БАЗАР! Ауу люди 21століття на дворі, ви вже давним давно не дивуєте туриста ОКРЕМИМИ КІМНАТАМИ та ТУАЛЕТОМ В ПРИМІЩЕННІ))
23 Травня 2018, 10:43
Якщо ти такий завзятий активіст,то візьми і зроби задарма пляж.Аще краще сходи в парк і почитай угоди які заключили з підприємцями,візьми на намітку угоди, а не оренду,це велика різниця можеш запитати в юристів.Я особисто ходила і цікавилася що буде в Світязі на пляжі.Кілочки набили,щоб кожен підприємець знав яку територію він повинен облагородити згідно угоди,а перебивали кілочки,бо відмірювали де будуть заїзди до озера на випадок швидкої допомоги і стояти шлагбауми щоб не заїзджали всі підряд. І не треба баламутити народ орендою.Біотуалели будуть викачувати три рази на тиждень,а сміття вивозити кожен день,так як заключили договір з будинкоуправлінням.Чи ти хочеш щоб було як при попередньому керівництві,щоб сміття вивозили коником напівтверезі люди як пише попередня активістка.
23 Травня 2018, 12:40
ДИКОБРАЗИ)
23 Травня 2018, 14:22
Ага, буде. Так як розширили дорогу !!! Хах! Понаставляли штирів у землю , виділили з бюджету гроші, розкрали і забули ! Те що діти можуть поранитися то фігня ! Так ж само з торгівлею, треба ж поставити щоб ше гроші збривати це ж податки ! Ви такі наївні , це смішно! Побачиш скільки сміття вивезуть і що зроблять! Ніхто не вложить гроші щоб завезти хороший пісок , зробити нормально! Підприємці думають про зиск! Аби гроші Взяти! Якщо така впевнена , Заїдь подивися яку землю попередні орендатори завезли! Це тобі пляж ? Чи це поле перевезли на поле до озера ? Сіра земля ж дешевша. Чому б не економити ? Головне шо мій бар буде стояти і я маю виручку. Отак все буде! Усюди стихійна торгівля, і пончики ніхто не відмінив , і ларків до бавиться. Ну і що, це ж ваша така Європа , обізнані люди
23 Травня 2018, 14:26
Місцевий житель а ви бачили яке болото було, яка вода стояла біля лемарку до лемарку???? На скільки я знаю влада не дозволила лемарку взяти в оренду пляж бо вони відмовилися від торгівлі. Хотіли лише облаштувати пляж для усіх людей.
23 Травня 2018, 14:29
Перескакують з доріг на пляж , хоч би шось одне зробили! Мали ж розширяти дороги, почали робити і забули як? Вирішили Нашо та дорога . Шкода , дуже шкода, що немає ніякої впевненості в тому, що щось зміниться в нашій державі
23 Травня 2018, 19:16
1. Посада директора парку завжди була &quot;політична&quot; тобто це явно кимось поставлений керівник. З цього все і почалось - відстоюючи інтиреси окремих осіб знехтували інтересами більшості. Підняття податку на землю підприємцям на пляжі це лише інструмент. Цікаво як бере парк ці гроші і куди вони призначені ?<br/>2. Дивно Веселика тут не видно, адже ще минулого року він продав чималі ділянки землі довкола пляжу.<br/>3. Зміни на пляжі однозначно потрібні, але поки них роблять &quot;комуністичними&quot; методами нічого не вийде. Ще недавно подібна ситуація з неможливістю поділити землю була на Гряді. І чим все закінчилось - минулого року вже близько третини баз не відкрилось. Прогноз на цей рік це , що закрито буде вже майже половина баз гряди. Світязький пляж це єдина надоділена територія довкола Світязя і раз туди вже вмішались посадовці то скоро і там буде повна халепа. Як говорив один видатний політик: &quot;Якби влада займалась ТРУСАМИ то вони завжди були б в дифіциті і всі ми ходили б без трусів&quot;))) Тому робіть висновки...
23 Травня 2018, 20:31
Що буде з Світязем цього року?
24 Травня 2018, 00:44
Мені хочеться згадати &quot;активісток&quot; : перша в нас Пані Людмила-яка на своєму подвір'її має заклад торгівлі- Абу Дабі. Чому здала, хай би краще заростало подвір'я бур'яном. ДРУГА куратор-гвоздь прогами Пані Орлючка, яка понабирала землі ,продала, а тепер гвоздь програми. Люди схаменіться, хто вас веде і куди заведе.<br/>Будьте добрішими один до одного , а то відчуття таке, що Бог в село вже не заходить.
24 Травня 2018, 01:13
В червні буде вже рік безвізу, а тому на відміну від минулого літа людей на Світязі буде набагато меньше. Погода і конфлікти на пляжі ще два ймовірних &quot;жирних мінуса&quot;. Директорка парку яка вирішила зробити парк прибутковим ще піділє масла в вогонь новими постами типу &quot;Веньське&quot; - це і будуть останні цвяхи в &quot;труну&quot; під назвою КУРОРТ СВІТЯЗЬ.
25 Травня 2018, 00:09
Торгівля взагалі-то буває різною.Я розумію тих,хто платить податки ЦІЛИЙ РІК!!!!,а вигоду отримує 2 місяці.Платитимуть всі- гарантую- ви не взнаєте світязь. Або дограєтесь,що буде,як на гряді- спочатку прибиратимуть голки,а потім сміття.
25 Травня 2018, 00:16
На території села підприємців більше,як у місці...- а слабо порахувати? Чи допомогти?
25 Травня 2018, 00:32
Є сторона зацікавлена і кількості ,а є друга,зацікавлена в якості.Маємо те,що маємо.
31 Травня 2018, 12:48
Світязька самогонка солонувата літом, бо Полінкевич мало туалетів ставить і туристи більше у воду ходять «по маленькому», а на бражку воду відрами з озера носять! Луцька горілка- добра! бо з Сапалаївки вода...
31 Травня 2018, 19:38
Що ж це таке робиться ?Люди з кожним днем стають злішими ,заздрими ....Схаменіться.!
31 Травня 2018, 19:48
Що ж це таке робиться?Люди готові &quot;з'їсти&quot;один одного...Схаменіться будьте добрішими і все буде добре і пляж буде гарний......
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром