Раритетні світлини Смоляро-Світязького українства зі знаменитою Оксаною Сапеляк

20 Травня 2018, 16:55
4889

До Дня вишиванки викладачка Східноєвропейського університету Світлана Богдан, уродженка с.Смоляри-Світязькі, виклала на своїй сторінці у Facebook світлини 1973 року.

На давніх фото - однолітки Світлани Богдан на Шевченковому святі у школі разом зі своєю улюбленою вчителькою Оксаною Сапеляк. Усі діти - у вишиванках, зі стрічками у косах...

«А ця світлинка - з далекого вже 1973-го... Це мої однолітки на Шевченковому святі в рідній школі в Смолярах... Чорні хмари переслідувань й несвободи рясно вкрили в той час український простір... Нещастя обернулося несподіваною радістю для нас: до Голядина зі Львова переїхала неймовірна вчителька - пані Оксана Сапеляк... Кожен день був наповнений українством... І не лише зовні... Так засівалося прийдешнє...» - підписала свої світлини уродженка села Смоляри-Світязькі.

Біографічна довідка. Оксана Сапеляк народилася 10 квітня 1945 року в с. Голядин Шацького району в сім’ї Адама і Наталії Денисовців. У 5-річному віці стала ученицею Голядинської початкової школи, у 5-7 класах навчалася в Смоляро-Світязькій семирічці. 10 класів закінчила зі срібною медаллю у Шацькій середній школі. Працювала в навчальних закладах сіл Мельники Шацького та Гупали Любомльського районів. 1963 року вступила до Луцького педінституту ім. Лесі Українки (історико-філологічний факультет). Після закінчення навчання переїхала до Львова. Працювала в школі, дитсадку, держустановах. Стажувалася в Інституті Християнсько-Демократичної партії у Відні (Австрія), у США на запрошення уряду, на українсько-шведських семінарах. Зараз є науковим співробітником відділу етнографії Інституту народознавства НАН України.

2

4

3
Оксана Сапеляк
Оксана Сапеляк

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024