Колись вугрів у Світязі за хвости виловлювали у канавах та знаходили на городах

20 Травня 2018, 14:00
9591

Житель Львівщини Вадим Тарнавський розповів цікаві факти про найпопулярніший делікатес Шацьких озер - вугра.

Розповідь він розмістив на своїй сторінці у Facebook.

«Незабаром розпочнеться сезон в Шацьку. Більшість нас знає про таке гарне озеро, як Світязь. По середині нього є гарний острів. В с.Світязь в більшості люблять відпочивати сім'ї з дітьми... ще кілька моментів тай мабуть на цьому закінчується наша уява про Шацькі озера. Хотів в би трошки розповісти про деякі цікаві факти тутешнього краю.

А тепер щодо вугря. Розбиваємо міфи. На Волині можна спробувати місцевий делікатес – вугря. Риба водиться лише в цих широтах і не є дефіцитним продуктом в області. Щодо різних сперечань, що вугор риба «привозна» і тд. 

Помітно менше вугрів стало впродовж останніх років. А були ж часи, коли їх буквально за хвости виловлювали з місцевих меліоративних каналів, – ними аж кишіло все навколо!

За Союзу мальків вугра на Світязь літаками завезли з Франції.Перед цим у 1983 році Світязьке озеро зарибнили французьким мальком. Справді, личинки вугра – такі малесенькі, як сірнички, – літаками привозили з Франції. Доставляли їх у спеціальних колбах, під час транспортування підтримувався температурний режим. Рибка у водах Світязя гарно прижилася й за кілька років, як попідростала, стала «перебігати» і в інші водойми Шацького краю. Кажуть, люди інколи знаходили вугрів у себе на городах. Охоче віримо, адже ця риба може повзти по вологій траві та прокопуватися крізь мокрий пісок до 50 кілометрів, аби тільки дістатися до річки чи ставка! 

4

Цікаво, що вугор не нереститься у місцевих водоймах. Єдине місце, де відкладає ікру, – Саргасове море. Розсекретили вугрів учені лише сто років тому, хоч перші відомості про незвичайну рибу, схожу на змію, подавав ще Арістотель у V столітті до нашої ери. Тому справжньою сенсацією стало дослідження данського професора Йоганна Сміта, що побачило світ у 1922 році. Він у водах Атлантики виловлював вугрів на різних стадіях розвитку й дійшов висновку: ніде, крім Саргасового моря, вони не розмножуються. 

Риба знайшла собі «тиху гавань» для продовження потомства в єдиній у світі «водоймі без берегів», на північ від містичного Бермудського трикутника. Підрісши, вона ловить теплу атлантичну течію Гольфстрім і мігрує з нею до Європи. А далі мандрує річками вгору, поки не повертається до місць, звідки прибули на розмноження у Саргасове море предки. 

1

Та, схоже, до Світязя вуграм надто складно добиратися, тож їх і поменшало у водах озера. Теоретично відстань до Волині у кілька тисяч кілометрів риба долає за два-три роки. Ще кілька літ – і знову мандрує назад у води Атлантики. Складний процес. 

Те, що вугор - це риба, людство встановило лише 1777 року. Тоді італійський учений Карло Мондіні дослідив вугрів і довів, що вони не змії і вже аж ніяк не черви. А саме з ними асоціювали цих риб ще з часів Стародавньої Греції. До ХХ століття, до досліджень Йоганна Сміті, ніхто не міг побачити, а отже і зрозуміти, як вугрі народжуються. 

Вченим вдалося встановити приблизний цикл життя вугра. Рибинки народжуються з ікри у водах Саргасового моря. Трохи підрісши, вони ловлять теплу атлантичну течію Гольфстрім і мігрують з нею до Європи. Це займає у них близько двох років. Там за 10–14 років континентального життя виростає до 60–80 сантиметрів. Потім інстинкт розмноження кличе вугрів назад до місця, де вони народилися. У липні вугрі починають міграцію до Саргасового моря. Під час подорожі континентом, перш ніж вийти до Атлантики, у вугрів розчиняється кишечник. Їсти вони більше не можуть і покладаються тільки на накопичену енергію. Також очі у вугрів починають рости й адаптуватися до світла в океанській воді. Боки рибин стають срібними — аби їх не бачили океанські хижаки. Вугрі повертаються до Саргасового моря, відкладають ікру і помирають.

В Україні річкові вугрі живуть у Шацьких озерах - Світязі, Пісочному, Чорному, Люцемирі, зустрічаються також у Прип’яті і Дніпрі. 

За словами місцевих, тільки кожен 5 вугор є тутешнім. Хоча все таки є, його Вам навіть розкажуть як відрізнити. Всім смачного та гарного відпочинку», - йдеться у дописі.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024