Шачани, які мають «тіньову» зарплату, позбавляють себе гідної пенсії

12 Травня 2018, 13:35
1021

Досить поширеним явищем у сьогоденному суспільстві є отримання заробітної плати «в конверті».

Отримання заробітної плати у незаконний спосіб є невигідним як для держави, так і для працівника. Працівники, які працюють неоформленими, офіційно ризикують залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій в майбутньому. Тож зваживши всі «за» і «проти» офіційного працевлаштування, зробіть правильний вибір.

Основне джерело доходів Пенсійного фонду, які спрямовуються на фінансування пенсій та грошових допомог, - це надходження єдиного соціального внеску, розмір якого залежить від фонду оплати праці роботодавців. Лише оформлена згідно з законодавством праця дає змогу заробити страховий стаж, і лише легальна заробітна плата вплине на розрахунок майбутньої пенсії. У страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій від мінімального страхового внеску.

Розмір мінімального страхового внеску з 1 січня 2018 року становить 819,06 грн. (3 723 грн. х 22% = 819,06 грн.). Якщо така (або більша, з більшої суми заробітної плати) сума внеску за місяць підприємством сплачена за кожного працюючого в повному обсязі, то до страхового стажу працівникам також зараховано повний місяць.

На сьогоднішній день, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, кожна застрахована особа має можливість контролювати свою зарплату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати внесків та суму, з якої вони перераховуються.

Кожен повинен заздалегідь подбати про своє майбутнє та платити внески, які гарантують гідний розмір пенсії.

Віктор ГІРИЧ, начальник Шацько-Любомльського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024