Спалені, але не забуті: у Вілиці і Кропивниках вшанували загиблих у війні односельців

11 Травня 2018, 11:15
Нова стела обеліска у Вілиці з уточненими іменами загиблих 4591
Нова стела обеліска у Вілиці з уточненими іменами загиблих

У селах Вілиця та Кропивники відбулися мітинги з нагоди Дня перемоги над нацизмом.

Ці населені пункти мають власну історію, що писалася в роки Другої світової війни. Вілиця – трагічну і криваву, про Кропивники відтоді стали говорити як про село нескорених і вірних батьківщині.

В 1942 році нацисти спалили Вілицю, убивши 96 місцевих жителів і стерши з лиця землі 52 обійстя. Так фашисти відомстили місцевому населенню за вбивство партизанами кількох поліцаїв та німецького солдата. Сьогодні про цю трагедію нагадує величний обеліск Слави в центрі села, на плитах якого увічнено імена невинно вбитих і закатованих.

Шацька селищна рада розпочала реконструкцію обеліска, до свята було оновлено шпиль, знято з його верхівки комуністичну зірку та замінено стели з іменами. Зокрема, уточнили і доповнили список жертв нацистів та відповідно до закону про декомунізацію замінили слова «загинули за радянську владу… від рук буржуазних націоналістів» на «загинули за Батьківщину …в роки Другої світової війни». До фінансування нових стел долучився і депутат Шацької районної ради Андрій Лисий. Як відзначила під час розмови з місцевими жителями Людмила Цевух, в.о.Шацького селищного голови, після свята реконструкцію пам’ятки продовжать.

Скорботою та жалем за безневинно загиблими був сповнений мітинг-реквієм у селі Вілиця. Біля обеліску Слави зібралися жителі та гості села, керівництво Шацької селищної ради та старостинського округу, аби віддати шану полеглим бійцям і невинно вбитим мирним жителям. Нагадав присутнім історичні події того кривавого дня в.о. старости Прип’ятського округу Іван Гінчук. Іван Миколайович закликав селян не забувати імена жертв війни та провів паралель із сучасною трагедією України – бойовими діями на Сході:

-Юнаки наших населених пунктів першими в районі стали на захист рубежів держави в 2014 році. Пам’ятаймо про їхній подвиг так само, як і про подвиг ветеранів Другої світової, схиляймо голови перед їхньою мужністю та незламністю.

Зі словами радості і водночас смутку звернулася до присутніх Людмила Цевух, в. о. Шацького селищного голови.

-Відрадно, що ця пам’ятна подія щороку єднає в помислах і діях так багато людей, сумно, бо смерть майже сотні безневинних жителів, у тому числі дітей – це страшно. Мій дідусь також не повернувся з війни, його ім’я викарбуване на стелі обеліска. Перебувати тут сьогодні разом з вами – мій святий обов’язок, - зі сльозами в очах зазначила Людмила Степанівна.

Виступив перед земляками Віктор Пех, депутат Шацької селищної ради, побажавши людям та Україні миру, перемоги у війні і ніколи не знати такої біди, яку приніс у Вілицю день 22 червня 1942 року.

Панахиду за загиблими відправив біля обеліска Слави отець Андрій, настоятель Свято-Дмитрівського храму села Прип’ять, пом’янувши в молитві всіх, хто загинув від нацистів.

Учні Прип’ятської школи прочитали вірші про героїчний подвиг наших дідів та звитягу сучасних воїнів. Наприкінці заходу присутні вшанували хвилиною мовчання вбитих співвітчизників, а жителі села поклали до підніжжя обеліску квіти. В місцевому клубі (завідувачка Оксана Яцик) відбувся патріотичний концерт, підготовлений силами аматорів культури, директора та учнів Прип’ятської школи.


3

4

4

4

5

5
Перед селянами виступає депутат селищної ради Віктор Пех
Перед селянами виступає депутат селищної ради Віктор Пех

5

5

5

7

5

5

4
На стелі - імена рідних людей...
На стелі - імена рідних людей...

6
Розпочався концерт з нагоди Дня перемоги
Розпочався концерт з нагоди Дня перемоги

4

4

4

4

4

4

4

4

4


У такому ж складі делегація побувала на мітингу в селі Кропивники, де в центрі населеного пункту розміщені братська могила і поховання партизанки Ярини Смоляр. Пам’ятне для селян місце також було цього року суттєво оновлене силами Шацької селищної ради: викладена бруківка, створена клумба, відремонтовано та пофарбовано пам’ятники, посаджено квіти, замінено стелу з іменами загиблих тощо.

Дмитро Гриппа, син відомого краєзнавця Віктора Гриппи, озвучив під час мітингу подробиці німецької окупації Кропивників – села, яке не захотіло коритися фашисту, перебувати під його владою і тому в повному складі пішло в ліс. Батько Дмитра Вікторовича зробив за життя велику справу, зібравши і систематизувавши факти з історії сіл прип’ятського куща, зокрема років Другої світової. В рукописі краєзнавця, впорядкованому сином, є інформація про життя і трагічну загибель кожного, чиє ім’я викарбуване на стелі братської могили.

На мітингу згадали і помолилися за всіх жителів Кропивників, чиє життя забрала війна, влада, селяни та школярі вшанували їхню пам’ять теплим словом і хвилиною мовчання.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

5
Колона жителів Кропивників вирушає до братської могили
Колона жителів Кропивників вирушає до братської могили

6
Літні жіночки пам'ятають про ті страшні часи
Літні жіночки пам'ятають про ті страшні часи

5
Пам'ятне місце оновили до Дня перемоги
Пам'ятне місце оновили до Дня перемоги

5
Отець Андрій помолився за вбитих кропивничан
Отець Андрій помолився за вбитих кропивничан

4
Оновлена стела на братській могилі
Оновлена стела на братській могилі

4

4
Перед селянами виступили Іван Гінчук та Людмила Цевух
Перед селянами виступили Іван Гінчук та Людмила Цевух

 

4
Перед односельцями виступає Дмитро Гриппа
Перед односельцями виступає Дмитро Гриппа

 

 

Коментарі
11 Травня 2018, 14:44
Аншлаг.
11 Травня 2018, 17:28
Молодці!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39