Як європейська техніка прибирає шацькі дороги

09 Травня 2018, 19:10
4337

Майже два десятки років Шацька селищна рада тісно співпрацює з Гміною Влодава (Польща). А от п’ять років тому шачани ризикнули та зголосилися стати партнерами поляків (управління повітових доріг м.Влодава) у міжнародному проекті, який фінансувався за кошти Євросоюзу.

Спільно написали проект під назвою «Покращення безпеки користувачів транспортної мережі прикордонних територій Польщі-Білорусі-України» в рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» на 2007-2013 роки» (придбання техніки).

В результаті серед чималої кількості заявок, поданих до участі, шацько-влодавський проект був відібраний Єврокомісією для реалізації. Координатором цього проекту в Шацьку став Сергій Кужель. Активно просували його реалізацію тодішній голова Шацької РДА Володимир Найда, його заступники Віктор Плейтух та Сергій Пархонюк.

Сукупні витрати по проекту для обох учасників становили 807 тис. 455 євро, з яких спільні органи управління зобов’язувалися надати фінансування в розмірі максимально приближеному до 726 тис. 700 євро, що становить 90% від загальних сукупних витрат по проекту. Для Шацької селищної ради на реалізацію проекту було передбачено чималу на той час суму - 407 тис. 691 євро, з яких 366 тис. 922 євро – це технічна допомога Євросоюзу, та 40 тис. 769 євро (10 %) – власні кошти селищної ради.

2
Багатофункціональний навантажувач-екскаватор - незамінна техніка у роботі комунальників
Багатофункціональний навантажувач-екскаватор - незамінна техніка у роботі комунальників

Техніку, придбану за європейські кошти, шачани отримували у декілька етапів. Загалом Шацька селищна рада отримала сім одиниць техніки, відповідно автопарк комунального підприємства «Будинкоуправління» поповнився потужним білоруським МАЗом вартістю 1 млн. 140 тис.грн., причіпним грейдером (вартість 406 тис.грн.), піскосолерозкидачем, автомобілем «Фольксваген-Крафтер» вартістю 1 млн.730 тис.грн., багатофункціональним навантажувачем-екскаватором вартістю 693 тис.грн.), снігоочисником (вартість 406 тис.грн.), підмітальною машиною (вартість 344 тис.грн.).

Саме цю техніку комунальники протягом останніх двох років активно використовують у догляді за дорогами об’єднаної громади.

1
начальник КП «Будинкоуправління» Іван Коваль
начальник КП «Будинкоуправління» Іван Коваль

«Дороги очищати від снігу практично не було чим, посипати – також. Усі дороги та тротуари в центрі селища наші працівники підмітали вручну, бо на той час техніка у комунального підприємства була дуже застарілою, - згадує Іван Коваль, начальник КП «Будинкоуправління». – Хоч було багато непевності, чи зуміємо реалізувати проект і чи вистачить своїх коштів, але все-таки спробували.»

Головний комунальник селища розповідає, що згодом МАЗі переобладнали гідравліку під піскосолерозкидач, до багатофункціонального навантажувача – причепити щітку для підмітання доріг та тротуарів.

2
До МАЗу переобладнали піскосолерозкидача - тепер є чим посипати дороги
До МАЗу переобладнали піскосолерозкидача - тепер є чим посипати дороги

«Тепер маємо з чим господарювати. Вчасно, не чекаючи дорожників, як було раніше, доглядаємо за дорогами та тротуарами: посипаємо піщано-сольовою сумішшю, грейдеруємо, в літній період – підмітаємо. З усієї техніки, яку ми отримали, найбільш затребуваним та найбільш корисним є екскаватор, яким у разі проривів труб маємо чим розкопати. Також організації замовляють певні послуги, використовуємо у ремонті доріг, вантаженні. Не знаю навіть як жили без нашого «Фольксвагена»: це універсальне авто, яке бере дуже мало пального, але виконує багато функцій. В кабіні вміщається семеро працівників, яких можна завезти в будь-яке село на певні роботи, перевезти будматеріали, навіть з Луцька. Він для нас є незамінний у роботі. Багатофункціональний навантажувач дуже добре себе показав у відгортанні снігу по невеликих вулицях. До нього причепили лопату, яку придбали за кошти селищної ради, та вже кілька зим прогортаємо сніг. Він також може використовуватися при укладанні бруківки та як навантажувач», - розповідає Іван Федорович.

2
«Фольксваген-Крафтер» - універсальне авто
«Фольксваген-Крафтер» - універсальне авто

Снігоочисник роторний та грейдер причіпний поки що не використовували – не було потреби, бо застосовують їх на дорогах великої протяжності та при сильних снігових заметах. Але в майбутньому, як тільки сільські ради об’єднаються в одну громаду, буде де «розвернутися» і цій техніці.

Кінцевим результатом проекту став аналіз безпеки руху прикордонних територій, а також видання буклету «Посилення безпеки осіб, які користуються транспортною мережею пограниччя Польщі, Білорусі і України», в якому розповідається про техніку, яка була придбана поляками та українцями в результаті реалізації спільного проекту. 

2
Буклет, виданий по завершенню проекту
Буклет, виданий по завершенню проекту

У Шацькій селищній раді також задоволені результатом європроекту. Кажуть, що тепер комунальники більш-менш забезпечені дорожньою технікою та зможуть значно ефективніше реагувати на погодні умови, особливо взимку. 

Зараз в Шацьку продовжують писати проекти, орієнтовані на європейські гранти, у партнерстві не лише з Влодавою, а й іншими польськими громадами, які зацікавлені у співпраці з прикордонними українськими регіонами.

Віта ШЕПЕЛЯ

2
Новенький МАЗ
Новенький МАЗ

2
У дворі комунальників - тепер стоїть європейська сучасна техніка
У дворі комунальників - тепер стоїть європейська сучасна техніка

2

2
... де розповідається і про шацьку техніку
... де розповідається і про шацьку техніку

1

2

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39