У лісах Шацького району - найвищий клас пожежної небезпеки

02 Травня 2018, 16:00
3102

У лісах Шацького району зберігається найвищий п’ятий клас пожежної небезпеки.

У зв’язку з цим ДП «Шацьке учбово-досвідне лісове господарство» звертається до громадян з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки в лісових масивах.

Пам’ятайте, що вогонь для лісу – це величезне лихо, адже він випалює все живе на своєму шляху, руйнує родючий шар ґрунту, забруднює димом повітря… Не залишайте горіти вогнища, будьте свідомими та небайдужими у разі виявлення загорань в лісових насадженнях та  негайно повідомляйте про це лісогосподарські підприємства, територіальні підрозділи УДСНС України, місцеві органи влади.

Ліси України є високопожежонебезпечним об’єктом, охорона його від пожеж – моральний обов’язок кожного громадянина.
 

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
1. Розведення багать у лісі (крім тих, що пов'язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях).
2. Заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети.
3. Відвідування громадянами хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди.
4. Палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки.
5. Залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я тощо.
6. Заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна.
7. Експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою.
8. Палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів тощо).
9. Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів.
10. Розміщувати ближче ніж за 100 м від стіни хвойного лісу, 50 м - мішаного, 20 м - листяного склади паливно-мастильних та інших горючих матеріалів, автозаправні станції та вогненебезпечні виробництва, смітники, житлові і виробничі приміщення.

11. Випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські пали).
12. Звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Нагадуємо, що особи, винні у порушенні вимог пожежної безпеки в лісах, несуть адміністративну відповідальність згідно зі ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення з накладанням штрафу в розмірі від п’яти до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-255грн), на посадових осіб – від п’ятнадцяти до п’ятдесяти  неоподаткованих мінімумів громадян (255-850 грн) та кримінальну відповідальність згідно ст. 245 ККУ в разі спричинення тяжких наслідків. 

Ярослав Кропивник, інженер охорони і захисту лісу ДП «Шацьке УДЛГ»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024