У Шацькій ОТГ працювали над просторовим плануванням та визначали пріоритетні напрямки розвитку громади

02 Травня 2018, 14:15
3963

Стратегія розвитку громади – надзвичайно важливий документ для об’єднаної громади, за яким вона буде планувати свій розвиток на тривалий термін.

Триває робота над розробкою власної стратегії розвитку і в Шацькій ОТГ. 26 квітня в санаторії «Лісова пісня» відбувся семінар на тему «Просторове планування як невід’ємна частина стратегічного розвитку Шацької ОТГ», організований Волинським Центром розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Провели захід для шачан радник із регіонального розвитку Волинського ЦРМС Петро Гоцалюк та радник з просторового планування та управління ресурсами Волинського ВП ЦРМС Катерина Степчук.

Людмила Цевух, в.о. голови Шацької ОТГ
Людмила Цевух, в.о. голови Шацької ОТГ

Участь у семінарі взяли в.о. голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух, перший заступник голови Шацької РДА Віктор Плейтух, радник голови Шацької районної ради Ірина Хвисючик, директорка санаторію «Лісова пісня» Руслана Дибель, депутати Шацької районної ради, в.о. старости Самійличівського округу Олександр Кусько, працівники та керівники установ та організацій району, члени громадських організацій Шацького району.

Катерина Степчук розповіла про важливість врахування містобудівної документації та генерального плану регіону у розробці стратегії розвитку громади, яка слугуватиме її своєрідною основою. У жовтні Шацькій ОТГ в управління мають перейти землі за межами населених пунктів, тому при розробці стратегії розвитку потрібно вже враховувати й цей фактор.

«Але кожна схема планування об’єднаної громади повинна узгоджуватися з районною та обласною схемами. Окрім того, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, яких дозволить розробляти новий вид документації - схеми планування об’єднаних громад, в якому буде поєднано розвиток населених пунктів та земель за їх межами» - зазначила Катерина Степчук.

Петро Гоцалюк уже більш конкретно зупинився на актуальності стратегічного планування в громаді. На даний час Шацька ОТГ уже пройшла декілька етапів стратегічного планування, за результатами яких було сформовано чотири основні цілі в розвитку Шацької ОТГ: розвиток екологічно-безпечних секторів економіки; удосконалення інфраструктури для комфортного життя та відпочинку; використання курортно-рекреаційного потенціалу регіону; розвиток людського потенціалу.

Загалом же Шацьку громаду визначено як туристичну перлину українського Полісся, край озер, відкритих, освічених та ініціативних людей, місце, комфортне для життя, роботи та відпочинку. Петро Гоцалюк наголосив: важливо, аби самі жителі громади самі визначили, які напрямки для них є важливими, та наповнювати стратегію розвитку конкретними завданнями з їх реалізації. Адже щороку інфраструктурна субвенція для громад буде зменшуватися пропорційно зі зростанням кількості громад. Тому вже тепер громада має думати про власний економічний розвиток.

Олександр Кусько та Іван Коваль
Олександр Кусько та Іван Коваль

Одним з факторів успішного розвитку громади є населення (в Шацькій громаді воно переважно сільське). Тому Петро Гоцалюк наголосив, що для керівництва ОТГ основне завдання – створити максимально сприятливі умови для людей, які б займалися розвитком сільського господарства, створюючи кооперативи, а не здавали свої паї в оренду. «Усе це є цілком реально. Як приклад – успішне господарювання в громадах Львівської та Вінницької областей, у тих таки у Ковельському та Маневицькому районах, які навіть співпрацюють з інвестором. В кожної громади є свій шлях, з яким потрібно визначитися, маємо допомогти людям на своїй землі заробляти гроші», - розповів експерт.

Обговорили на семінарі не лише перспективи розвитку сільського господарства, а й туризму, реформу медицини, освіти.

Учасники семінару погодились з експертами у тому, що основним фактором в розвитку громади є земля. Але нарікали, що політика роздачі земель Держгеокадастром, яка активно впроваджувалася ще до кінця 2017 року, не залишить шачанам основного ресурсу для планування  та розвитку.

Потімшачани працювали у групах, визначаючи та пропонуючи свої конкретні заходи для реалізації цілей стратегії розвитку Шацької ОТГ. Пропозиції учасників будуть враховані Шацькою ОТГ при написанні стратегії розвитку, адже пропонували та планували шачани чимало цікавого: будівництво доріг, об’єктів соціальної сфери, розвиток сільського господарства в певних напрямках, будівництво різноманітних розважальних закладів та багато чого іншого.

Віта Шепеля

1


2
Руслана Дибель та Діана Кирилюк-Гуж
Руслана Дибель та Діана Кирилюк-Гуж



Андрій Сичук
Андрій Сичук

Пропозиції висловлює Сергій Чумак
Пропозиції висловлює Сергій Чумак

Робота у групах була цікавою...
Робота у групах була цікавою...

2
Депутат районної ради Сергій Сидорук
Депутат районної ради Сергій Сидорук

Перший заступник голови РДА уважно слухає
Перший заступник голови РДА уважно слухає

1
На катрі треба буде позначити усі пропозиції
На катрі треба буде позначити усі пропозиції

2

2

1

1

1
Розповідає про заплановане радник голови районної ради Ірина Хвисючик
Розповідає про заплановане радник голови районної ради Ірина Хвисючик

2

2

1

1

1

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024