Чому у Світязькій сільській раді не хочуть інвестицій

30 Квітня 2018, 13:10
3888

18 квітня у Світязькій сільській раді відбулися громадські слухання щодо врахування громадських інтересів у проекті детального плану території для розташування  господарського двору за межами населених пунктів на території Світязької сільської ради підприємства «Волинська ягідка», яке займається вирощуванням лохини.

Слухання  проводилось під головуванням голови Світязької сільської ради Миколи Цвида, представників громадськості, членів виконкому сільради, депутатів Світязької сільської та Шацької районної рад Олександра Наумича, Ніни Хомич, Сергія Сидорука, та представника замовника документації  – Ольги Романської, начальника відділу містобудування, архітектури та ЖКГ Шацької РДА(в цьому випадку замовником розробки проекту виступала Шацька райдержадміністрація), та директора ТзОВ «Волинська ягідка» Сергія Маїло.

Процедура проведення громадських слухань передбачає розгляд обґрунтованих в межах законодавства, державних будівельних норм, пропозицій  жителів Світязької громади, які були подані до сільської ради протягом місяця та подані замовнику документації (Шацькій РДА) для підготовки відповідей.

Роз’яснила про необхідність розробки документації з розташування господарського двору Ольга Романська: дана земля, яка знаходиться на території сільської ради, була надана в оренду товариству «Волинська ягідка» для здійснення товарного сільськогосподарського виробництва. Землі, що надані в оренду ТзОВ «Волинська ягідка» відповідно до схеми планування Волинської області визначено як рекомендовані для розвитку сількогосподарського виробництва переважно приміського типу, що підтверджено відповідним листом управління містобудування та архітектури обласної адміністрації. Щоб обслуговувати цей вид виробництва, товариству необхідний цілий комплекс господарських споруд та будівель, що й передбачено законодавством. На площі майже 10 га біля території, де тепер посаджені кущі лохини (загальна територія поля, яке перебуває в оренді підприємства – майже 230 га), документацією передбачено розташування офісного приміщення, гаражів для техніки, холодильника, ангару, тимчасового гуртожитку для найманих працівників на 100 місць та інше). На запитання Олександра Наумича про те, який інтерес матиме від цього громада, Ольга Романська Відповіла: «Найперше, орендну плату, робочі місця, сплату ПДФО до місцевого бюджету».

Переживали світязяни за те, що на роботу будуть привозити людей з інших сіл та районів, раз на тій території передбачено гуртожиток, на що директор «Волинської ягідки» відповів: це дуже великі об’єми роботи, адже на «Флору» в Ростань возять людей не тільки з Шацького, а й з Любомльського та Старовижівського районів. «Та й хто зі Світязя в літній сезон захоче піти збирати ягоди, коли ваші люди займаються пончиками, торгівлею та прийомом відпочивальників? Ви мені гарантуєте, що зі Світязя в літній сезон ми матимемо 600 людей на роботу?», - зазначив директор.

1

В процесі обговорення чимало запитань виникло в Олександра Наумича та Ніни Хомич: про узаконення розміщення будинку біля плантації, чому немає на обговоренні заступників голови райдержадміністрації, за чиї кошти оплачувалась документація… На це Ольга Романська відповіла: орендарі  отримали приписи від відповідних служб за незаконне розміщення будівлі, сплатили штраф і тепер виробляють усі необхідні документи; розробка детального плану фінансувалась за кошти «Волинської ягідки», як і передбачається в законодавстві та тристоронньою угодою.

Від Миколи Цвида  прозвучало питання щодо відповідності намірів розташування на території господарського двору гуртожитку на 100 місць для тимчасового проживання сезонних працівників будівельним нормам, на що представник замовника зазначила, що детальний план  території за межами населених пунктів розробляється з метою  визначення її  функціонального призначення та встановлення планувальних обмежень. Проект будівництва  буде розроблятися після отримання орендарем містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки саме на підставі розробленого проекту містобудівної документації та проходитиме перед початком будівництва різні дозвільні процедури . А за дотриманням будівельних норм при будівництві споруд  покликана стежити Держархбудінспекція. Окрім того, сам проект детального планування має пройти чимало етапів погоджень: обговорюватися на містобудівній раді, пройти експертизу, в якій буде вказано на зауваження, якщо такі будуть.

«Ми лише говоримо врахування пропозицій громадськості у проекті містобудівної документації. Розміщення запропонованих  будівель, зокрема, тимчасового гуртожитку (а не житлового) є необхідним для налагодження процесу виробництва, а їх розміщення, питання інженерного забезпечення об’єктів, а саме - водопостачання та водовідведення,  буде чітко передбачено  проектом будівництва, виконання якого  контролюватиметься уже іншими органами», - резюмувала Ольга Панасівна, відповідаючи ще й на питання Сергія Сидорука  щодо доцільності розташування гуртожитку на території господарського двору.

 

Намагався переконати у доцільності та необхідності розміщення споруд директор фірми Сергій Маїло: «Договором оренди та розробленим проектом сівозміни передбачено розміщення господарського двору та споруд, та самої площі садівництва. Умовно кажучи, на 221 гектарі вирощуємо лохину, на 10 гектарах – розміщуватимуться господарські споруди. В підприємство власники вкладають мільйони, сплачують оренду та різні податки, ще навіть не отримуючи прибутку. В майбутньому люди матимуть робочі місця. Але що робити нам, коли будувати господарські приміщення треба вже, щоб люди не ремонтували техніку на морозі, був холодильник та ангар для продукції, мали куди поселити сезонних працівників. Держава декларує підтримку бізнесу, натомість на місцях я бачу зовсім іншу ситуацію. Ви говорите про підтримку громади, але хто підтримає бізнес?», - та додав, що жодної гривні державних коштів у розвиток підприємства вкладено не було, як звучало на обговоренні.

Після слів директора «Волинської ягідки» Олександр Наумич погодився з тим, що землі Світязької сільської ради мають працювати на громаду, але щоб це було з дотриманням усіх норм чинного законодавства, наголошуючи, що не проти розвитку бізнесу в районі.

Але виникає інше питання: чи справді Світязькій сільраді потрібні інвестори? Адже з перебігу громадських слухань такого враження чомусь не склалося. Відповідно, як і слід було очікувати, детальний план в громаді не рекомендували до затвердження із врахуванням пропозицій та зауважень. Отже, було прийнято рішення утворити погоджувальну комісію, на якій ці спірні питання намагатимуться врегулювати. А це – чимала затрата дорогоцінного для підприємства часу. Та й  чи дадуть підприємству ефективно працювати?

З таким рішенням не погоджується і голова Шацької райдержадміністрації Василь Голядинець (саме райдержадміністрація виступала замовником розробки документації).

- Мені незрозуміле ставлення Світязької сільської громади до інвесторів, які прийшли на їхні території працювати, платити оренду та створювати робочі місця. Знайти інвестора, який би вкладав кошти у розвиток сільських територій, побудувати якесь виробництво на територіях  - чи не цього щоразу просить сільське населення в районних керівників? В інших районах області бачимо боротьбу за того самого інвестора, тим більше, якщо компанія – велика, і в розвиток бізнесу люди вкладають мільйони. Підприємство на своїй території хоче побудувати холодильник, в якому будуть тримати свою продукцію, купуватимуть у людей фрукти та ягоди для заморозки, а також прийматимуть їх на зберігання. Думаю, навпаки потрібно сприяти інвесторам в їхніх намірах. Щодо документації - відзначу, що розробники враховують при проектуванні будівництва споруд усі норми та вимоги законодавства, інакше будь-який проект, якщо він розроблений з порушеннями, не пройде експертизи та відповідних погоджень. Натомість, бачу, що Світязька громада не зацікавлена в розвитку бізнесу на своїй території.

Віта Шепеля

Коментарі
30 Квітня 2018, 16:39
а чому саме Світязь хіба не має інших земель для ягід по різних районах я думаю що там проблем не булоб і з робітниками і вигідніше було б,чи це просто многоходовка така поставлять гуртожиток а на справді житимуть не робітники а відпочиваючі ???
30 Квітня 2018, 21:30
<p>Дурак ДУМКОЮ радіє</p>
01 Травня 2018, 01:05
Реально, читаючи статтю, теж виникла думка про яку написала ДУМКА....
01 Травня 2018, 01:07
Реально, читаючи текст, виникла така думка про яку пише Думка....
01 Травня 2018, 02:12
Забрали землі в Світязьких колгоспників і хочуть обговорити з ними план! Якби звичайна людина побудувала будинок без належної документації такий штраф би дали, щоб далі будуватись і бажання відпало...А так сама Романська відстоює інтереси замовника разом з головою адміністрації Голядинцем. Ви уявіть, які люди стоять за ними...А Цвида вкотре звинуватять, що відмовився від інвестора, не дбає про розширення робочих місць, а все через те, що не хоче приєднуватись до Шацької громади. Коля, не здавайся!!!
01 Травня 2018, 02:13
Пресують, бо не хочуть йти до Шацької громади!
01 Травня 2018, 20:55
Скільки ще ви будете дурити світязьких людей? Придумали зараз гру у хорошого цвида і поганого голядинця і думаєте що люди не розуміють хто є хто. Якби цвид був хорошим, то землі б не місцевим не віддав. Якби голядинець був такий правильний,то та плантація була у Грабово і Голядині, для чого вона у курортному Світязі? Роздеребанять так як паї колгоспі та як парковську незабудка. Вони ж заодно, за гроші.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39