Грабове: місцевих жителів поінформували про новий порядок ведення господарської діяльності у прикордонній місцевості

27 Квітня 2018, 10:20
3342

В селі Грабове відбулися збори селян, на яких місцеві жителі озвучили проблему, котра особливо гостро постала цієї весни. Люди, які мають земельні ділянки (паї колишнього колгоспу) в смузі місцевості між державним кордоном та лінією прикордонних інженерних споруд, стверджують, що їм стало проблемно потрапити до своїх земельних наділів. З їхніх слів, відтепер прикордонники вимагають від людей не лише документ, який посвідчує особу, а й перепустку. А виготовлення останньої потребує затрати часу, оскільки всіх осіб, які працюватимуть у смузі, має перевірити керівництво Луцького прикордонного загону (відповідно до списку, поданого сільською радою, або особистих письмових звернень). Також у базі даних прикордонників повинна бути інформація про кожну одиницю техніки, яка в’їжджає у прикордонну місцевість.

Щоб пояснити ситуацію, до грабівчан звернувся Ігор Жміда, перший заступник начальника відділу прикордонної служби «Грабове». Він наголосив, що на території діють певні режимні обмеження і дотримання закону є обов’язковим.

Наказом № 686 Міністерства внутрішніх справ України від 4 серпня 2017 року був затверджений новий порядок в’їзду і перебування в місцевості, яка знаходиться між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень, громадян України та інших осіб. Відповідно до цього документа пропуск на територію осіб, які хочуть здійснювати господарську діяльність (у даному випадку – працювати на землі), відбувається після пред’явлення перепустки та документа, який посвідчує особу. Діти до 16 років пропускаються в місцевість у виняткових випадках за перепусткою і свідоцтвом про народження або паспортом в супроводі одного з батьків (опікуна, піклувальника).

Заборонено пропуск за лінію прикордонних споруджень поза встановленими місцями пропуску; за відсутності в особи вказаних документів; за відсутності відомостей про особу в списку, що подається до органу охорони державного кордону; у разі, якщо особа перебуває в розшуку за вчинення кримінального правопорушення; у темну пору доби.

Щоб отримати перепустку, громадяни повинні звернутися в сільську раду, там складається список осіб, які планують працювати поблизу кордону, із зазначенням транспортних засобів, які використовуватимуться за лінією інженерних споруджень. Громадяни можуть надсилати і особисті звернення до керівництва Луцького прикордонного загону (не пізніше, ніж за 30 днів до запланованої дати пропуску), зазначаючи в них строк, протягом якого пропонується пропуск, і підстави для такого пропуску. Такий строк не може перевищувати одного календарного року.

Результати розгляду особистих звернень керівництвом Луцького прикордонного загону доводяться до суб’єктів звернення в порядку, передбаченому законодавством. Оформлення перепусток здійснюється безпосередньо у відділі прикордонної служби «Грабове». В перепустці зазначаються мета пропуску, район і дозволений строк перебування (період і час доби), протягом якого здійснюватиметься пропуск, термін дії перепустки.

Жителі села Грабове запитували в прикордонника і про те, як отримати дозвіл на вилов риби на річці Західний Буг, по якій проходить державний кордон. Як відзначив Ігор Жміда, для цього потрібне спеціально облаштоване місце на водоймі, якого на даний час немає. Якщо жителі прикордонного села бажають оформити все відповідно до закону, то повинні передусім написати колективне звернення на адресу Міністерства аграрної політики України з проханням облаштувати місце для вилову риби на річці.

Перший заступник начальника відділу прикордонної служби «Грабове» наголосив на обов’язковому дотриманні законодавства. Разом із представниками районної влади та в.о. Грабівського сільського голови Олександром Ключуком керівництво відділу «Грабове» пообіцяли інформувати населення про всі зміни в законодавстві та нововведення, що стосуються перетину кордону, а також усунути перешкоди, які виникають на місці, і вирішити конфлікт з людьми.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39