Волиняни підписали майже 13 тисяч декларацій із сімейними лікарями

21 Квітня 2018, 16:00
1051

Аналіз використання коштів медичної субвенції та пропозиції щодо додаткового виділення коштів для забезпечення діяльності медичних закладів області обговорили 17 квітня під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Олександра Савченка.

Зокрема, за словами начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка, згідно з Законом України «Про Державний бюджет на 2018 рік» області передбачено 1 млрд 454 млн 63 тисячі грн медичної субвенції – інформують у прес-службі Волинської облдержадміністрації.

Разом із тим, на початок року закладами охорони здоров’я області задекларовано незабезпеченість субвенцією у 146 млн грн, з яких 69 млн грн – це заробітна плата працівникам. Однак, проаналізувавши видатки медичної субвенції районів, міст та обласних закладів охорони здоров’я, і зменшивши видатки на оплату праці та необов’язкові стимулюючі виплати, на сьогодні незабезпеченість вдалося зменшити до 100 млн грн, з яких критичні 55,2 млн грн – це заробітна плата.

Тож, на думку головного медика області, серед основних завдань, що дозволять покращити показники фінансування закладів охорони здоров’я – це впровадження медичної реформи, що розпочалося із первинної ланки.

Нагадаємо, розпочалась реформа фінансування первинної ланки в системі охорони здоров’я. Так, з 1 липня 2018 року в медичних закладів з’явиться можливість підписання договорів з Національною службою здоров’я України щодо обслуговування громадян, які укладуть декларації з лікарями. Це, своєю чергою, передбачить фінансування первинки за принципом «гроші йтимуть за пацієнтом».

– Наразі ж на одного жителя для забезпечення первинної медико-санітарної допомоги виділяється 240 грн. Та після того, як заклад автономізується, тобто набуде статус комунального некомерційного підприємства, та укладе договір з Національною службою здоров’я України, ця сума становитиме 370 грн. Більше того, для дітей та громадян старших за 65 років цей показник матиме коефіцієнт «2», тобто подвоюватиметься. Це дуже серйозний фінансовий ресурс, який можна буде отримати вже з другого півріччя цього року, – наголосив Ігор Степанович.

Незважаючи на це, в області є райони та міста, у яких цей процес йде уже повільно. Для прикладу, Ігор Ващенюк навів кількість підписаних декларацій з лікарями у розрізі районів. Так, серед лідерів: Луцький район – підписано 1 тис. 600 декларацій, Любешівський район – 1 тис. 200 декларацій, Любомльський – 1 тис. 300 декларацій, Маневицький – 2 тис. 500 декларацій, м. Луцьку – більше 4 тис. декларацій. Натомість, у Володимирі-Волинському районі – 43 декларації,  у Рожищенському – 13, у Камінь-Каширському – 48. Загалом в області укладено майже 13 тисяч декларацій із сімейними лікарями.

Тим не менше, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області наголосив на необхідності посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо впровадження медичної реформи в Україні в цілому та на Волині зокрема.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39