Громада Грабівської сільської ради висловилася за приєднання до Шацької ОТГ

20 Квітня 2018, 13:05
Громада Смолярів-Світязьких шляхом голосування визначається з вибором 3312
Громада Смолярів-Світязьких шляхом голосування визначається з вибором

17 квітня в населених пунктах Грабівської сільської ради відбулися громадські слухання з питання об’єднання громад.

Ініціаторами зборів селян стала Шацька райдержадміністрація і Шацька районна рада. Безпосередньо участь у зборах взяли Сергій Карпук, голова Шацької районної ради, Олександр Ключук, в.о. Грабівського сільського голови, та Володимир Голядинець, депутат Шацької районної ради.

В районі розпочався останній етап реформи децентралізації, в рамках якого громади можуть добровільно об’єднатися. Процес проходить не надто гладко, оскільки керівництво Шацького району бачить перспективу в існуванні єдиної, в межах цілого району, громади, а в Світязькій сільській раді чинять цьому спротив. Відповідно до перспективного плану, який існує з 2015 року, Грабівська сільська рада мала б увійти до Світязької ОТГ. Утім, керівництво району впевнене, що Шацький район надто маленький, щоб ділити його на декілька громад, створювати великий штат чиновників і розпорошувати сили.

Якщо грабівська громада дає добро на приєднання до Шацької ОТГ, то потрібно до кінця року внести зміни в перспективний план. В іншому випадку, з 1 січня 2019 року добровільне об’єднання завершиться і відбудеться автоматичне приєднання Грабівської сільської ради до Світязької ОТГ – відповідно до старого перспективного плану.

В Голядині, а потім у Смолярах-Світязьких та Грабові люди активно обговорювали питання об’єднання, задавали питання про перспективу шкіл, про долю ФАПів, будівництво доріг, вуличного освітлення, дитячих майданчиків, про фінансування та медичну реформу тощо. В результаті в усіх селах присутні на слуханнях люди майже одноголосно висловилися за приєднання до Шацької ОТГ. Незабаром сільські депутати обійдуть усі двори та запитають думку всіх жителів про об’єднання.

За результатами протоколів зборів Грабівський сільський голова напише заяву і звернеться з нею в Волинську обласну держадміністрацію. Там мають дати висновок, погодити з обласною радою і направити його в Кабінет Міністрів України. А вже в Кабміні будуть вносити зміни в перспективний план. Процес довготривалий, тому варто розпочати його заздалегідь, аби встигнути пройти всі етапи.

1
Громадські слухання в Смолярах-Світязьких
Громадські слухання в Смолярах-Світязьких

Депутат районної ради Володимир Голядинець і в.о. Грабівського сільського голови Олександр Ключук
Депутат районної ради Володимир Голядинець і в.о. Грабівського сільського голови Олександр Ключук

1
Громада села Грабове також проголосувала за приєднання до Шацької ОТГ
Громада села Грабове також проголосувала за приєднання до Шацької ОТГ

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром