В області хочуть створити схеми, де позначать місцезнаходження усіх пилорам

09 Квітня 2018, 11:05
1807 Джерело: фото ілюстративне

Про діяльність державних лісогосподарських підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства, проблемні питання та шляхи їх вирішення, здійснення контролю за експортом деревини на відеоселекторній нараді в облдержадміністрації з головами районних державних адміністрацій доповідали Олександр Кватирко, начальник ВОУМЛГ, Сергій Козак, т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції в області, та Тетяна Кравець, т.в.о. начальника  Волинської митниці ДФС в області.

Основний акцент головний лісівник області робив на трьох проблемах лісової галузі: незаконних рубках, всихання лісів та незаконній діяльності бурштинокопачів. Заборона експорту лісу за кордон дав стимул розвитку власних переробних підприємств, на що затрачались кошти лісової галузі. Також серед головних проблем лісівників – електронний облік деревини, адже вирубку лісу здійснюють не лише державні лісові господарства, а й 16 недержавних лісокористувачів. Тому головний лісівник області запрпопонував запровадити електронний контроль вирубки недержавними підприємствами. Наразі в області створено близько 20 оперативних загонів, які реагують на порушення та виїжджають на місця.

«Рубати незаконно не стали більше. Стали менше приховувати такі факти», – заявив Олександр Кватирко і уточнив, що в правоохоронні органи передано понад 50 справ щодо незаконних вирубок лісів.

Тимчасово виконувач обов’язків начальника ГУНП у Волинській області Сергій Козак зазначив, що у 2017 році відкрили 203 кримінальні провадження за незаконну вирубку лісу, у 83 випадках прийняли рішення: 4 провадження відправлені до суду, а 79 проваджень закрили. Найбільше «лісових» порушень зафіксовано у Ківерцівському районі. «Зачепив» поліцейський і діяльність незареєстрованих пилорам: зараз поліція співпрацює з сільськими радами над розробкою схеми їх розміщення. Загалом же проведено перевірку 348 деревообробних підприємств, в яких кричущих фактів порушень не виявлено.

Про те, що за два останні роки митницею посилено заходи контролю за експортом лісоматеріалів, розповіла Тетяна Кравець, т.в.о. начальника  Волинської митниці ДФС в області. За минулий рік митницею проведено 848 митних оглядів лісоматеріалів за дорученням правоохоронних органів, жодних фактів порушень виявлено не було. З початку цього року вже проведено 118 таких оглядів. На це голова ОДА запропонував фіскалам спільно з поліцією створити робочі групи, яка буде контролювати, аби на експорт під виглядом дров не вивозили ділову деревину. 

Згадав Олександр Савченко, голова ВолинськоїОДА, і про таку нагальну проблему, як руйнування доріг ваговими автомобілями, що є актуальним і для Шацького району. Зараз на Волині є три вагові комплекси, тому їх треба якнайбільше застосовувати в дії.

«Треба змусити відповідати власників таких авто за ремонт доріг. Завдання службам - зробити моніторинг, скільки великовагових авто зареєстровано в області та кому вони належать», - зазначив губернатор. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром