Шацький район - один з небагатьох, де не зафіксовано випадків захворювання на кір

05 Квітня 2018, 10:25
1365

За останню добу  в області зареєстровано  8 випадків кору (м. Володимир-Волинський - 3, смт Турійськ - 3, м. Луцьк та Луцький район - по 1).

Про це 4 квітня 2018 року повідомили у ДУ «Волинський ОЛЦ ДСЕСУ».

Кількість захворілих  осіб з початку року зросла до 90. В епідемічний процес залучено 13 адміністративних територій області (67%).

Найбільше хворих у Турійському районі (29),  м. Володимир – Волинському (25 осіб), Луцькому районі та м. Ковелі (по 7). В епідемічному процесі задіяно 16 навчально-виховних закладів. На сьогодні зареєстровано 5 спалахів кору: опорний заклад НВК-ЗОШ 1-Ш ст. смт Турійськ – 18 випадків, школи №2, м. Володимир-Волинський  - 7 випадків, школа №5 м. Володимир-Волинський – 4 випадки, В-Волинська гімназія імені Цинкаловського – 4 випадки, школа с. Луковичі Іваничівського району - 3 випадки.

Епідеміологічним розслідуванням встановлено, що поширення захворюваності ймовірно відбулось внаслідок участі в масовому заході, що проводився 17 березня 2018 року за участю представників нашої та сусідніх областей.

На сьогодні не реєструється захворюваність лише в 6 регіонах області (Ратнівському, Шацькому, Старовижівському, Любешівському, Локачинському районах та м. Нововолинськ).

Враховуючи високу контагіозність захворювання, високу контактність дітей при масових заходах прогнозується подальше поширення інфекції.

Довідково. Кір - одна з найбільш заразних інфекцій. Кордонів для хвороби не існує, тож будь-яка невакцинована людина або та, у котрої немає імунітету до кору, може захворіти. Кір сам по собі - дуже важке захворювання. Крім того, у хвороби є небезпечні ускладнення - отит, бронхіт, запалення легенів та енцефаліт. При цьому ліків від кору не існує.

Зараження кором відбувається повітряно-крапельним шляхом навіть під час розмови.  Інкубаційний період хвороби до 21 доби, і саме в останні його дні людина стає носієм інфекції та починає виділяти вірус. Перші симптоми кору дуже подібні до гострого респіраторного вірусного захворювання. Висока температура, кашель, нежить, біль в очах і сльозотеча. Характерне висипання з’являється на 4-5-й день хвороби. Лише лікар може оцінити стан хворого та порадити лікування чи госпіталізацію. Щоб зупинити поширення недуги, порада одна: «захворів - сиди вдома».

Єдиним захистом проти кору є щеплення. Якщо вашій дитині виповнився 1 рік, 6 років або якщо ви пропустили свою дозу щеплення та не зробили його вчасно, негайно надолужуйте. І в державних, і в приватних клініках використовують вакцину Бельгійського виробництва. Вона дозволена до використання в країнах Європейського союзу і її якість підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Протипоказання - вагітність або алергія на вакцинацію в минулому. Лише висока температура (вище 38°C) чи серйозне захворювання є приводом відкласти щеплення. Якщо ви або ваша дитина невакциновані, і ви підозрюєте, що могли контактувати з потенційно хворим потрібно негайно звернутись в поліклініку для проведення щеплень. Чим швидше - тим краще.

Пам’ятайте! Кір легше попередити ніж лікувати.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024