3 квітня в Шацьку: на Кирила-дериполоза псуються дороги

03 Квітня 2018, 09:15
2437 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Дорожіть днем - ось що я вам скажу, молоді! Дорожіть миттю, секундою! Живіть так, щоб встигли зоставити слід після себе путящий. Живе не той, хто чадить. Живе - хто іскрить! Знайте, що всі ми станемо перед судом будучини, а перед тим судом ніякий володар, ніякий найбільший руйнач не переважить посліднього муляра… Зоставте ж слід… Не бляшанку з-під шпротів, покинуту на Скарбному, не купу сміття, а таке, щоб людей радувало - близьких і далеких… Дорожіть, дорожіть миттю, синочки! Бо ГЕСи плануються, все на світі планується - не планується одна тільки смерть». Олесь Гончар

Цей день в історії: 

1885 - німецький винахідник Готліб Даймлер отримав патент на перший двигун потужністю 0,5 кінської сили.

1932 - хірург Юрій Вороний у Харкові провів першу у світі операцію з пересадки нирки - 26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка.

1948 - президент США Гаррі Трумен затвердив «план Маршалла», згідно з яким 17 європейським країнам, котрі погодилися брати участь у проекті, протягом чотирьох років буде надано 13,15 млрд. доларів (5% валового національного продукту США). 
СРСР від участі у проекті відмовився.

Народились: 

1918 - Олесь (Олександр) Гончар, український письменник;

1930 - Гельмут Коль, федеральний канцлер ФРН у 1982-1990 рр., канцлер об'єднаної Німеччини 1990-1998 рр.

Іменини: Володимира, Кирила, Якова 

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Шацькі ліси вкрилися килимом із квітів

А от земля вже співає оду весні! Лісові первоцвіти, які не бояться нічних заморозків і тягнуть свої барвисті голівки до сонця, називаються анемонами. Білих квітів у лісі найбільше - гігантські килими з запахом весни і свіжості простягаються вздовж доріг на цілі кілометри. Проте є серед них блакитні, жовті і навіть рожеві. Краса неймовірна!

Погода 3 квітня: небо у Шацьку буде ясним недовго, вже вдень воно затягнеться хмарами, які протримаються до кінця дня. Без опадів. Температура повітря - +3 +14.

Народний прогноз погоди: 3 квітня відзначається день пам'яті святого Кирила, єпископа Катанського. У народі святого називали Кирило - дери полоз. Так названий день за те, що у цей час псуються дороги і їздити на санях у минулі часи було проблематично. Якщо у цей день при сході сонця у небі спостерігаються червоні кола, то рік обіцяє бути врожайним. З цього часу починають набухати бруньки смородини. З'являються білі плиски.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром