Шацькі рибалки-любителі просять небайдужих допомогти озерам відновити популяцію риб

31 Березня 2018, 21:35
3873

Уже п’ятий рік громадська організація «Рибалок-любителів Шацького району» займається зарибленням озер Чорне та Люцимер, залучаючи власні та спонсорські кошти на закупівлю малька.

У 2017 році кошти, зібрані рибалками-любителями з Шацька, разом із коштами Шацької об’єднаної територіальної громади стали часткою у співфінансуванні обласної екологічної програми із зариблення. Сума, яку тоді вдалося зібрати рибалкам - 17 тис.грн. (у 2016 році на зариблення зібрали 25 тис.грн.).

- В наших озерах немає ні сприятливих умов для нересту, ні для виживання мальків карпа. Карп успішно розводиться у великих і малих рибгоспах, де показники виживання молодняку рідко коли опускаються нижче 40% (для порівняння, виживання мальків карпа в природних умовах складає від 3 до 10%). Але щоб зариблювати, потрібно хоча б декілька років не виловлювати рибу та дати їй можливість адаптуватися до умов, вирости, дати потомство. На жаль, стовідсотково контролювати цей процес неможливо. От і виходить, що одні збирають кошти і зариблюють, а на іншому березі – браконьєри її виловлюють, - розповідає Анатолій Дутік.

Володимир Золотов, голова громадської організації, додає, що громадське формування запускає ту кількість риби, на закупівлю якої вистачає коштів.

- Та й запускати більшу кількість малька нема потреби, адже наші озера – не ставки для рибного господарства, це є національний парк. Маємо випустити ту кількість риби, якій там буде комфортно і яка не буде порушувати екобаланс. Досвід показує, що найбільш оптимально на 1 га площі озера - 1000-1500 штук малька, в той час як площа Чорного – 82 га, Люцимера – 440 га. От і порахуйте, скільки риби треба, - додає Володимир Золотов.

Запуск риби в озера рибалки проводять публічно – в присутності місцевої влади, представників з обласного управління екології, громадських активістів, спонсорів, преси. Риба вся зважується перед випусканням в озеро.

Акція громадського об’єднання рибалок-любителів «Допоможи озеру» зі збору коштів на зариблення продовжується й цього року. Днями Анатолій Дутік разом із головою громадського об’єднання Володимиром Золотовим зібрали зі скриньок, які протягом року знаходились у кількох торгових точках селища, 1550 гривень. Ще 1 тис.грн. надійшла від спонсора Тараса Дороша, за що йому щиро дякують у громадській організації. Та цього дуже мало для закупівлі необхідної кількость малька, аби продовжити справу із зариблення двох озер.

Тому рибалки просять небайдужих до проблем екології краю та любителів риболовлі допомогти коштами та поповнити запаси озер Люцимер та Чорне рибою. Для потенційних спонсорів прохання звертатися за телефоном: 068-33-86-764 (Володимир Золотов).


 

1
А так запускали карпа в озеро Люцимер у жовтні 2017 року
А так запускали карпа в озеро Люцимер у жовтні 2017 року

1

1
.. у присутності гостя з області Дмитра Новохатського
.. у присутності гостя з області Дмитра Новохатського

 



Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39