З 1 квітня зміняться правила виїзду дітей за кордон

31 Березня 2018, 15:25
5684 Джерело: фото ілюстративне

Українським батькам вже з народження потрібно буде оформляти паспорт для дитини, якщо з нею хочуть поїхати за кордон.

Про це повідомляє Кордон з посиланням Finance.ua.

З 1-го квітня українські діти зможуть виїхати за кордон тільки за власним документом. Закордонний паспорт дітям в Україні можна оформити з моменту народження. Він видається на 4 роки. А от для підлітків, починаючи з 16 років, паспорт видається на 10 років, після чого потрібно оформити новий.

Ще до 1 квітня 2018 року дітей можна провезти через кордон за проїзним документом або за записом в закордонному паспорті батьків, якщо не закінчився термін їх дії.

Оформлення окремих закордонних паспортів для дітей для багатьох батьків вже не новина, адже проїзні документи не видаються вже три роки.

Ще одне важливе нагадування полягає в тому, що, згідно із законодавством України, при перетині кордону дітьми до 16 років їх повинні супроводжувати батьки або опікуни. В інших випадках у дітей має бути нотаріально завірений дозвіл від обох батьків із зазначенням мети та країни подорожі, терміну, а також супроводжуючої особи.

Тим, хто хоче оформити дитячий біометричний закордонний паспорт, потрібно подати документи в будь-яке відділення міграційної служби або паспортний сервіс.

Список необхідних документів для оформлення закордонного паспорта для дитини:

  • заява
  • оригінал свідоцтва про народження для дітей до 14 років або внутрішній паспорт — для дітей від 14 років
  • ідентифікаційний код (ІПН)+копії (якщо він є у дитини)
  • паспорти батьків
  • квитанція про оплату послуги оформлення документа.

Залежно від сервісної служби, нетермінове оформлення закордонного паспорта для дитини обійдеться від 557 до 957 грн, а термінове — від 810 до 1200 грн.

Нагадаємо, починаючи з лютого 2018 року, змінилися і правила виїзду за кордон дітей розлучених батьків. Тому з батьків, хто утримує дитину, більше не потрібно отримувати дозвіл на виїзд від другого з батьків, якщо той не платить аліменти. Потрібно тільки надати документ, який свідчить про ухилення від сплати аліментів.

Якщо батьки перебувають у шлюбі, то для виїзду дитини за кордон з одним з батьків, необхідно оформити нотаріально завірений дозвіл другого з батьків.

Коментарі
29 Квітня 2018, 01:29
Доброго вечора,таке питання. У нас за кордоном народилася дитина, дитині 1 місяць, що потрібно дитині для того щоб ми разом всі повернулися на Україну ?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024