Шацьк: хто і з ким хоче децентралізовуватися

22 Березня 2018, 11:30
2294 Джерело: Збори у с.Згорани, де обговорювали об'єднання з Шацьком

У Шацькому районі проходить останній етап реформи децентралізації, в рамках якого громади можуть добровільно об’єднатися. Його керівництво впевнене, що територія всього району повинна увійти в єдину Шацьку громаду. З цього приводу, вивчали думку людей про формат об’єднання, спілкуючись з ними по селах на виїзних прийомах громадян, пояснюючи суть процесу об'єднання.  

Інакшої думки дотримуються в Світязькій сільській раді – сільський голова і люди хочуть, щоб була Світязька ОТГ з адміністративним центром у селі Світязь, - пише сайт Шацької РДА.

Шацька ОТГ свого часу надіслала пропозицію щодо об’єднання Світязькій сільській раді. Після цього сільські депутати провели опитування серед місцевих жителів. За приєднання до Шацької ОТГ висловилися 7 світязян, проти – 1266. За створення Світязької ОТГ (Світязька, Пульмівська та Грабівська сільські ради) з центром у Світязі – 1256, проти – 14, проти будь-якого об’єднання – 74.

В свою чергу Світязь надіслав пропозиції об’єднатися до Пульма і Грабова. У Пульмівській сільській раді відмовили, у Грабівській – утрималися від відповіді. Крім того, до Світязької сільської ради надійшла пропозиція про об’єднання від Згоранської сільської ради Любомльського району.

Протягом останнього року керівництво Шацького району та об’єднаної територіальної громади активно працює над долученням до Шацької ОТГ  Згоранської сільської ради, в яку входять чотири села. Це близька Шацьку територія не тільки територіально, а й за своїми природними ресурсами (озерами), специфікою діяльності. І якщо сьогодні активно говориться про курортну зону, то своїми озерами Згорани тільки підсилять цю територію на умовах партнерства. Про це вже рік говориться в районі, ці плани озвучувалися й в області.

 В кінці лютого відбулася робоча поїздка у села Сильно та Згорани з метою проведення роз’яснювальної роботи щодо об’єднання в Шацьку ОТГ. Окрім голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця та голови районної ради Сергія Карпука в агітаційній роботі взяли участь: виконуюча обов’язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух, начальник фінансового управління Шацької райдержадміністрації Олександр Бебко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької райдержадміністрації, депутат Шацької ОТГ Людмила Єрофєєва, начальник КП «Будинкоуправління», депутат Шацької ОТГ Іван Коваль .

Кожен з них розповів про перспективи розвитку громади у Шацькій ОТГ та на завершення доніс спільну думку: «Ми пропонуємо приєднатися до Шацька на умовах партнерства, адже можемо мати спільні інтереси у розвитку курортного краю, за яким ми вбачаємо майбутнє й Згоранських озер».

Про будівництво доріг, автопереходу «Адамчуки-Збереже», присвоєння статусу курорту державного значення озерному краю, реалізацію великого інфраструктурного проекту з каналізування населених пунктів навколо озер повідомив Василь Голядинець. «Є бачення сконцентрувати туристичний потенціал в одній громаді, спільно вирішувати усі питання, пов’язані з цим, адже маємо певний досвід та великі напрацювання. Наша увага сконцентрована на тому, щоб створити умови для залучення потужних інвесторів. Це не тільки стосується туристичного бізнесу, а й садівництва та ягідництва, бо маємо екологічно чисту зону. А присвоєння статусу курорту державного значення – це зовсім інший рівень фінансування району. Лише за минулий рік в районі успішно було освоєно 25 млн.грн. інвестицій», - зазначив голова райдержадміністрації.

Проте остаточне слово мають сказати місцеві депутати на найближчій сесії. І з ким об’єднаються жителі Згоранської сільської ради буде відомо згодом.

Такі ж роз’яснювальні роботи проведені на території Грабівської сільської ради (у селах Голядин, Смоляри-Світязькі ) та інших сільських радах.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024