Майже 100 відсотків пенсіонерів Шацького району отримують підвищену пенсію

12 Березня 2018, 17:30
1914

Упродовж  2017 року Шацько-Любомльським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України продовжено реалізацію та виконання стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України.

Підвищення з 1 січня 2017 році в державі мінімальної заробітної плати та внесення змін до трудового законодавства стали вагомим інструментом для стабілізації бюджету фонду в районі. До бюджету об’єднаного управління надійшло 104 585,3 тис. грн., з яких власні надходження – 204,7 тис. грн., кошти Державного бюджету – 104 310,1 тис. грн. Планові показники щодо власних надходжень виконано на 164%, в тому числі по коштах від єдиного соціального внеску, розподілено на пенсійне страхування на 104,8%.

Зростання обсягів доходів поряд з надходженнями з Державного бюджету дало можливість в повному обсязі реалізувати свою основну місію – своєчасно та в повному обсязі фінансувати у районі пенсійні виплати. Так, протягом 2017 року пенсіонерам Шацького району виплачено понад 82,3 млн. грн.

На даний час в Шацькому районі пенсійним забезпеченням охоплено 4 246 громадян. У минулому році лави пенсіонерів поповнили 156 наших земляків, встановлено 14 пенсій за особливі заслуги перед Україною, проведено 264 індивідуальних перерахунки.

З 1 травня 2017 року відбувалося підвищення пенсій для 3 054 одержувачів. Середнє підвищення пенсії у рамках травневого перерахунку склало 54 грн.

Важливою подією минулого року у соціальній сфері стало впровадження з 1 жовтня Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», спрямованого на розв’язання низки гострих та застарілих проблем у пенсійній галузі. Шацько-Любомльським об’єднаним управлінням перераховано 3 955 пенсійних справ мешканців Шацького району, відтак 93% пенсіонерів відчули результати осучаснення. Зокрема, підвищення отримали: 3 627осіб – до 500 грн.; 189 осіб – від 500 грн. до 1 000 грн.; 118 осіб - від 1 000 грн. до 2 000 грн.; 21 особа – від 2 000 грн. і вище.

Суттєве збільшення розміру пенсії отримали ті пенсіонери, які мали значний стаж роботи у поєднанні з заробітною платою, відчутно вищою за середню. У результаті проведених перерахунків середній розмір трудової пенсії в районі упродовж року зріс на  290 грн. (майже 20%) і склав 1 779,64 грн.

Одним з пріоритетів роботи Фонду у 2017 році було покращення якості обслуговування громадян. У позитивному ключі слід розглядати той факт, що наприкінці минулого року здійснено перехід на нову централізовану платформу призначення і виплати пенсій, що дозволяє значно поліпшити якість обслуговування громадян і відмовитися від старого програмного забезпечення. Починаючи з грудня, всі процеси, пов’язані з призначенням та виплатою пенсій, здійснюються вже в централізованій підсистемі «Призначення та виплати пенсій на базі електронної пенсійної справи». Це надає можливість здійснювати прийом громадян в нашому управлінні незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання. Змінився і процес обслуговування - він розділився на дві окремі складові. Безпосередню роботу з людьми проводить Шацький сектор обслуговування громадян (фронт-офіс). Опрацювання документів здійснюють відділ пенсійного забезпечення, сектор інформаційних систем та фінансово-економічний сектор (бек-офіси). Завдяки такому розмежуванню функцій зменшено тривалість надання послуг.

Сьогодні продовжуємо активно залучати мешканців району до користування веб-порталом електронних послуг Пенсійного фонду. З нашого району там зареєстровано 439 користувачів, з них 26 – юридичних осіб, 413 – фізичних. Хочу зауважити, що нові пенсіонери – це впевнені в собі користувачі Інтернету. Портал – дуже цікавий інструмент, а тому необхідно зрозуміти, що він потрібний. Адже через нього житель району може побачити всі свої дані -- розмір та складові своєї пенсії, страховий стаж, отримані заробітки з 2000 року. До того ж він постійно оновлюється, наповнюється, модернізується.

Серед важливих напрямків роботи управління залишається детінізація трудових відносин і заробітної плати. В заходах, спрямованих на легалізацію заробітків як джерела збільшення надходжень від єдиного внеску, органам Фонду відводиться першорядна роль, тому що вони мають дуже дієвий інструмент – унікальний реєстр застрахованих осіб. Завдяки спільній роботі з органами Державної фіскальної служби, Державної служби праці, органами місцевої влади та соціальними партнерами у минулому році по Шацько-Любомльському об’єднаному управлінню на 583 особи зменшилась кількість застрахованих осіб, у яких допущено недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, укладено договорів на новостворені робочі місця з 234 застрахованими особами, легалізовано 72 робочих місця.

Працівниками Шацько-Любомльського об’єднаного управління проведено 13 зустрічей з населенням за місцем проживання, 7 виїзних прийомів з охопленням 88 громадян, 9 зустрічей з ветеранськими та громадськими організаціями за участю 159 осіб, 47 зустрічей в трудових колективах за участю 520 працюючих. В засобах масової інформації опубліковано 17 статей з питань пенсійного забезпечення та реформування пенсійної системи. У веб-просторі оприлюднено 49 інформацій, зокрема на веб-сайті головного управління та Шацької райдержадміністрації. Проведено 5 засідань «круглого столу», організовано 2 флешмоби з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення, проведено 3 дні «відкритих дверей», 6 днів Пенсійного фонду, 4 зустрічей з учнівською молоддю та студентами, 6 занять в «Школі майбутнього пенсіонера».

В управлінні Фонду (Шацький та Любомльський райони) працює 32 особи, з них 31 – державний службовець. Серед працівників повну вищу освіту має 28 осіб (87,5%), базову вищу – 1 особа (3,1%), неповну вищу – 3 особи (9,4%).

Попереду на нас, як орган Пенсійного фонду, чекає подальша робота щодо організації наближення пенсійних послуг до громадян, мобілізації коштів до бюджету Пенсійного фонду, забезпечення фінансової сталості пенсійної системи та ще більш глибокий аналіз відомостей про застрахованих осіб та їхніх роботодавців.

Віктор ГІРИЧ, начальник Шацько-Любомльського об’єднаного управління Пенсійного фонду України

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром