В ТМО Любомльського і Шацького районів роблять унікальні операції

06 Березня 2018, 14:40
3179 Джерело: kordon.in.ua

Як відомо, при руйнуванні кульшового (тазостегнового) суглоба причиною болю є різні патології, такі як деформуючий артроз, ревматоїдний артрит, асептичний некроз голівки стегна, хвороба Бехтєрєва, хвороба Стіла та інші, що призводять до руйнування суглобного хряща, а на пізніх стадіях — мозку кісток, що формують суглоб.

Це призводить до стійкого больового синдрому, який турбує навіть вночі. Відтак, ендопротезування дозволяє усунути біль в суглобі або його значного ослабити, а ще — значно поліпити рухливість.

Віднедавна у ТМО Любомльського і Шацького районів почали опановувати новий вид операцій — ендопротезування кульшового суглоба, – повідомляє Кордон.

Суть такого хірургічного втручання полягає у заміні ушкоджених хворобою частин суглоба штучними.

«Такі хірургічні втручання вже роблять у багатьох містах України, і є надія, що й у вас цей напрям розвиватиметься. Якщо це вдасться, жителям району не доведеться їздити до Луцька чи деінде. Думаю, з фахівцями проблем не буде, адже один із ваших лікарів вже пройшов відповідні курси, ще один пройде незабаром», — каже доцент кафедри травматології та ортопедії Запорізького державного медичного університету Вадим Чорний, який разом з лікарем-травматологом лікарні заводу «Мотор-Січ» (м. Запоріжжя) Вадимом Малишевим спеціально завітав до Любомля поділитися практичним досвідом з місцевими медиками, які цими днями проводили перші операції із заміни тазостегнового суглоба.

Медики стверджують, що вже за кілька днів після цього пацієнт може ходити на милицях, а за кілька місяців цей засіб реабілітації стає взагалі непотрібним.

«У роботі ми зазвичай використовувати ендопротези вітчизняного виробництва. Радив би це робити й іншим колегам, — каже Вадим Чорний. — За якістю імплантанти не поступаються зарубіжним, але водночас є удвічі дешевшими, а відтак — доступнішими для широких верств населення».

Варто зазначити що Любомль став третім містом на Волині, де проводять такі операції.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024