Шацьк хочуть «нашпигувати» відеокамерами

05 Березня 2018, 16:15
3009

Декілька років поспіль в Шацькому районі говорять про необхідність встановлення відеоспостереження. Особливо це питання стає актуальним із наближенням літнього сезону відпочинку, коли в Шацькому відділенні поліції фіксується різке збільшення повідомлень про різноманітні події та злочини.

Але часто, аби відшукати злочинців або ж відтворити певні події, поліції не вистачає того ж таки відеоспостереження. Можливо, в цьому році справа таки зрушить з місця. В минулому році з проханням придбати відеокамери звернулося керівництво Шацького відділення поліції до Шацької селищної ради. Також придбання камер відеоспостереження передбачається районною Програмою профілактики правопорушень.

Розуміє таку необхідність і керівництво району.  1 березня на координаційній раді з питань місцевого самоврядування, яку проводив голова Шацької районної ради Сергій Карпук, відбулася зустріч голів сільських рад, начальника Шацького відділення поліції Андрія Семенюка, старшого інспектора сектору моніторингу Шацького відділення поліції Ігоря Гулика з Юрієм Полевіком, представником рівненської фірми «Кватро», котра займається встановленням камер відеонагляду у населених пунктах.

Як відзначив Сергій Карпук, ця фірма вже співпрацює з містом Любомль в рамках реалізації програми «Безпечне місто», де було встановлено 18 відеокамер. Над реалізацією цієї програми розпочинають роботу в Шацькому районі. У планах – закупити на Шацьк та навколишні населені пункти майже 20 відеокамер (це мінімальна потреба).

Юрій Полевік розповів, що вартість однієї відеокамери – 11 тис.грн., але в цю суму входить монітор, сервер, монтаж, під’єднання  та налаштування. Фірма також дає річну гарантію на техніку (якщо вона не була пошкоджена навмисно), та річне безкоштовне обслуговування. Планується, що усі зображення будуть виведені на центральний сервер в Шацьке відділення поліції, де є цілодобове чергування та нагляд, відповідно – правоохоронці будуть більш оперативно реагувати на події.

Цікавилися сільські голови технічними характеристиками камер, чи будуть вони корисними при відсутності освітлення на вулицях, можливістю їх встановлення втих чи інших місцях.

«Я можу тільки рекомендувати 2-3 мегапіксельні камери, їх буде достатньо, якщо територія вночі освітлена. Якщо на площах, де є великі об’єми спостереження, доцільно ставити кращі – на 4 мегапікселі,» - відзначив Юрій Полевік. Та додав: 40% від вартості відеокамер потягне програмне забезпечення до них, адже, наприклад, програма, яка дозволяє визначити номер авто та ідентифікувати його в базі, коштує 300 доларів для однієї камери.

Про необхідність взаємодії з приватними підприємцями в процесі встановлення камер відеонагляду, Інтернет-провайдерами наголосив Сергій Карпук. Він також відзначив, що частину фінансових зобов’язань із закупівлі обладнання має взяти селищна рада, частину – районна рада та обласний бюджет (все-таки влітку на Шацькі озера приїжджає відпочивати чимало волинян, відповідно про їхню безпеку мають потурбуватися й обласні керівники).

«Потрібно визначитися, хто буде замовником робіт (найкращий варіант – Шацька селищна рада). Далі наше завдання - сформувати перелік, де мають бути розміщені відеокамери, та їх технічні характеристики і завдання. Тоді зможемо дізнатися цінову пропозицію фірми. А вже далі вирішувати, чи співпрацювати з ними чи брати іншу. Але те, що в населених пунктах однозначно потрібно встановлювати відеоспостереження – факт. Можливо, це дещо дисциплінує наших людей в багатьох питаннях,» - зазначив голова райради.


 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024