Нестерпно боляче без тебе... Сьогодні річниця загибелі Сергія Мокренка

28 Лютого 2018, 10:15
6130

Минув рік, як загинув, захищаючи Україну від ворога, боєць із Шацька Сергій Мокренко.

Місяць не дожив до свого 24-го дня народження. Не встиг одружитися, народити дітей, отримати орден «За мужність», який чекав на нього в цей зловісний день.

Загинув 28 лютого о 10:00 в районі селища Луганське Бахмутського району Донецької області під час масованого мінометного обстрілу українських позицій.

Страшну звістку в цей день минулого року шачани почули на засіданні чергової сесії Шацької районної ради. Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, залишив засідання, аби повідомити рідним про загибель військового. Всі присутні на сесії вшанували пам'ять героя хвилиною мовчання. Багато хто сидів і витирав сльози... Не вірили...

2 березня 2017-го траурний кортеж зустрічали на Волині. Родина, друзі, волонтери, керівники Шацького району, представники Шацької селищної ради, ветерани АТО району приїхали на межу Волинської та Рівненської областей, аби згодом супроводжувати додому труну з бійцем.

З Сергієм Мокренком попрощалися в Луцьку, духовенство відспівало полеглого бійця в Свято-Троїцькому соборі.

Цього ж дня в післяобідню пору полеглого на Сході військового зустрічав у  Шацьку живий ланцюг із людей, який простягнувся від початку районного центру до будинку, де жив Сергій. Школярі, студенти, педагоги, медики, працівники державних установ і просто небайдужі жителі – всі стали на коліна, коли учасники АТО несли на руках труну з героєм.

3 березня Шацьк попрощався зі загиблим бійцем. Героя-захисника пронесли крізь живий коридор. Біля пам'ятника Тарасові Шевченку відбулася громадянська панахида. За упокій душі бійця молилися Владика Матфей Шевчук, єпископ Володимир-Волинської і Турійської єпархій УПЦ КП, та духовенство і військові капелани Ковельського, Володимир-Волинського, Любомльського і Шацького районів. Поховали Сергія Мокренка на старому селищному кладовищі.

Розпочався відлік днів без Сергія. Жителі району довго не могли прийти до тями, не могли прийняти факту смерті молодої людини, якій, здавалося, тільки жити. Плакала чорна від горя мама, друзі і знайомі згадували про земляка, шукали логічне пояснення страшній трагедії, захоплювалися героїзмом і любов'ю до України, співчували батькам, сестрі, нареченій. Однокласники просили вибачення. Не вірили в те, що сталося, побратими.

Пам’ять Сергія Мокренка, який віддав життя у війні проти російського агресора, вшанували хвилиною мовчання під час оперативної наради у голови Волинської ОДА. Студентка Шацького лісового коледжу Ангеліна Воротило присвятила полеглому воїну чуттєвий вірш, написала поезію з посвятою герою шачанка Валенитина Денисюк

14 березня, в День українського добровольця, на могилу до Сергія прийшли учні Шацької школи-гімназії з учителем – принесли йому квіти. Не забули про героя в цей день і представники влади, волонтери, ветерани АТО. 

Навесні Президент Петро Порошенко нагородив посмертно орденом «За мужність» ІІ ступеня солдата із Шацька Сергія Мокренка. 
Відповідний Указ Глава держави підписав 22 травня 2017 року.

Влітку на Youtube з'явився фотоколаж про юність загиблого героя-захисника з Шацька Сергія Мокренка. Десятки фотографій, що ввійшли до сюжету під назвою «Юність Сергійка», демонструють, яким був і яким залишиться в пам'яті рідних і друзів наш герой з позивним Крук.

У Шацькій центральній районній бібліотеці створили слайд-шоу "Герої не вмирають" з посвятою воїну.

13 жовтня в НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ст.-гімназія смт Шацьк» відбулось відкриття та освячення пам’ятної дошки герою АТО Сергієві Мокренку. Учасники війни на сході України, посадовці, керівники установ і організацій району, рідні і близькі загиблого та пересічні громадяни стали свідками цієї історичної події.

14 жовтня, у День захисника України, шачани знову прийшли з молитвою і квітами до свого героя. 

Наприкінці року, 26 грудня, в Шацькій школі-гімназії відкрили меморіальну стіну загиблим на російсько-українській війні волинянам, серед них - фото Сергія Мокренка.

25 лютого 2018 року відбулися роковини з дня загибелі бійця. На поминальну службу в капличці святої мучениці Тетяни УПЦ КП смт Шацьк, яку звершив протоієрей Роман Скірак, прийшли родичі, близькі й друзі, односельці, учасники АТО, працівники війського комісаріату та усі, хто побажав вшанувати пам’ять воїна, який віддав своє молоде життя за Україну.

Минув рік. Скорботний, важкий, тривожний. Пам'ять про Сергія Мокренка живе і житиме вічно в його героїчних вчинках, патріотизмі, жертовності і любові до України.

2

 

Герої не вмирають...

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024