Чи законно різали ліс біля села Острів’я

27 Лютого 2018, 16:10
5613

На адресу редакції Район.Шацьк надійшло звернення від одного з жителів села Острів’я, в якому той звинувачує працівників Шацького національного природного парку у нібито незаконному вирізуванні лісу на території  Піщанської сільської ради.

«На початку зими національний парк став різати ліс на дрова в с.Острів'я. Коли жителі села звернулися до лісничого, щоб виписати дров, то отримали відповідь: в нас мала площа санітарної рубки. Проте лісівникам виявилося мало парківської території, і вони зайняли територію сільської ради. Лісничий Василь Поліщук вирізав на ній 50 соток лісу 35- літної вільхи. Жителі с.Острів'я звернулися до правоохоронних органів, щоб вони покарали злодіїв. Але вони наше прохання проігнорували. Поліція не захотіла затримати газона і ЗІЛ з дровами» - йдеться у зверненні.

Прокоментувати ситуацію ми попросили директорку Шацького НПП Марію Христецьку.

- Усі рубки в Шацькому національному парку є вибірково-санітарними, тобто ріжуться ті площі, які уражені шкідниками. До санітарно-оздоровчих заходів відносяться лише вибіркові санітарні рубки, котрі здійснюються шляхом вилучення з насаджень сухостійних, усихаючих, сильно ослаблених, пошкоджених шкідниками, хворобами та внаслідок стихійних природних явищ і техногенних впливів окремих дерев або їх груп . Вони призначаються постійними лісокористувачами на основі матеріалів лісовпорядкування, санітарного та лісопатологічного обстеження за поданням парку. Стосовно ділянки, котра розроблялась майстром лісу Василем Поліщуком, зазначаю: уся дров’яна сировина була реалізована у школу с.Острівя.

Дали коментар і в Шацькому відділенні поліції. 

–Повідомлення про ймовірну незаконну вирізку дерев до правохоронців надходили двічі: першого разу на місці нічого виявлено не було. Другий раз виклик надійшов зранку 22 лютого, в якому повідомлялося про те,  що працівники парку незаконно вирізують деревину породи вільха. На місце події виїхали працівники поліції, перевірили усі документи. Порушень не було виявлено, адже лісівники здійснювали вирубку дерев, маючи усю документацію, яку й показали працівникам поліції. Тому автотранспорт із деревиною не затримувався.

Піщанський сільський голова Олександр Бакун, до якого ми також звернулися за роз’ясненням, повідомив, що на території Піщанської сільської ради фактів незаконного вирізування лісу не було. 

Фото надіслані жителем села Острів'я


 

 

 

 


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024