Про що розповів депутатам Шацької райради прокурор

27 Лютого 2018, 10:45
1738

На сесії Шацької районної ради перед депутатами звітував керівник Ковельської місцевої прокуратури Олександр Бабенков про результати діяльності прокуратури на території Шацького району у 2017 році.

Як відзначив у своєму виступі прокурор, рівень злочинності на території Шацького району є нижчим за обласний (96,3% проти 104,3). Також за минулий рік стабілізувалася криміногенна ситуація, зменшився з початком року залишок незакінчених кримінальних проваджень (з 140 до 120), в той час як по області цей показник збільшився на 5,6%. Вищим від обласного (20,4%) рівень відшкодування збитків у кримінальних провадженнях (42,7%, або відшкодовано 65 тис. грн. із 152 тис. грн., накладено арешт на майно на 55 тис. грн.), у тому числі державним інтересам (відшкодовано 12 тис. грн. із 12 тис. грн., або 100% проти 61% в області).

За 2017 рік на території Шацького району вчинено 284 злочини проти 281 або на 1,01 % більше.

«Але є ряд недоліків, зокрема, це ріст тяжких злочинів по району, в той час як по області фіксують їх зменшення (з 62 до 65, або на 4,8%, в той час як по області фіксується спад на 9,6%), та особливо тяжких злочинів (на Шацький та Любомльський райони припадає майже третина (5 убивств) від 16 зафіксованих по області», - зазначив Олександро Бабенков.

Зменшилась кількість злочинів проти власності та розбоїв, грабежів, злочинів, вчинених у групі осіб. Негативним є збільшення кількості кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше вчиняли злочини на території району: з 11 до 16, або на 45,5%, (хоча по області динаміка росту є набагато вищою - 89,3%). Зафіксовано ріст злочинів, вчинених особами в стані алкогольного сп’яніння (по області цей показник знижено на 15,3%). Пояснює це прокурор звільненням значної кількості осіб з місць позбавлення волі на підставі «Закону Савченко», який діяв до червня 2017 року, а та звільненням на підставі Закону України «Про амністію». Окрім того, знижено профілактичний вплив (причина – значно скорочено штат дільничних).

Також Олександр Бабенков акцентував увагу на результатах роботи прокуратури в процесуальному керівництві, нагляді за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, представницькій діяльності у судах. Наостанок прокурор попросив сільських голів та фіскалів ретельніше слідкувати та виявляти факти незаконного використання земельних ділянок (недобросовісними орендарями) на територіях сільрад, сплатою власниками баз відпочинку туристичного збору та ПДФО, оскільки від цього бюджети недоотримують кошти, а в свою чергу обіцяв сприяння у цих справах.

Депутат Андрій Лисий звернувся до прокурора та запитав, чи були виявлені прокуратурою порушення з боку Держгеокадастру при виділенні інвестиційно-привабливих земельних ділянок за межами населених пунктів (Шацька районна рада неодноразово надсилала до прокуратури прохання про перевірку таких фактів). На це прокурор відповів: про ці факти йому невідомо, оскільки такими справами займається обласна прокуратура. Але просив депутатів направити повторне звернення і на Ковельську місцеву прокуратуру.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024