Шацько-згоранський союз: бути чи не бути

22 Лютого 2018, 10:35
5147

2018 рік стане визначальним для процесу децентралізації: поки що держава дає шанс сільським радам добровільно визначитися, з ким і на яких умовах об’єднуватися та будувати своє майбутнє.

Ні для кого не є секретом те, що у планах Шацької ОТГ та керівництва району долучити до майбутньої об’єднаної громади, яка постане на території Шацького району, ще й Згоранську сільську раду. Про це вже рік говориться в районі, ці плани озвучувалися й у області. Зрештою, таки настав час діяти.

17-18 лютого у селах Згоранської сільської ради відбулися громадські слухання, під час яких жителі сіл обирали, з ким поєднати свою майбутню долю.

у клубі села Сильно
у клубі села Сильно

Потужним фронтом поїхали переконувати у села Сильно та Згорани до об’єднання з Шацьком команда з нашого району, демонструючи цим усю серйозність своїх намірів: голова Шацької РДА Василь Голядинець, голова районної ради Сергій Карпук, в.о. голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух, начальник фінансового управління Шацької РДА Олександр Бебко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА, депутат Шацької ОТГ Людмила Єрофєєва, начальник КП «Будинкоуправління», депутат Шацької ОТГ Іван Коваль. 

Люди прийшли послухати та вирішити, з ким поєднати свою долю
Люди прийшли послухати та вирішити, з ким поєднати свою долю

Як зазначив на слуханнях голова Згоранської сільської ради Олександр Лукашук, їхня сільрада має п’ять пропозицій про об’єднання: від Любомльської, Рівненської, Головненської та Шацької ОТГ, а також від Світязької сільської ради, яка ще не об’єдналася. Кого із них обрати собі у «женихи» - й намагалися визначити жителі сіл.


 

«Але ми мусимо проявити ініціативу та визначитися, з ким будемо далі жити, адже багато людей не погоджуються приєднатися до Головненської ОТГ, як це передбачено у перспективному плані,» - зазначив Згоранський сільський голова.

Агітувати у села на слуханнях, окрім шачан, приїхали Роман Ющук, голова Любомльської ОТГ, Володимир Крижук, голова Рівненської ОТГ. Були також і депутат обласної ради Юрій Гупало, помічник народного депутата України Ігоря Гузя - Ігор Торба, перший заступник голови Любомльської РДА Олександр Герасимук. Не оминув таку подію й радник із місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк, який приїхав аж з Луцька.

Любомльський міський голова Роман Ющук
Любомльський міський голова Роман Ющук

Про  перспективи об’єднання з Любомлем розповідав Роман Ющук. Обіцяв не закривати школи та садочки, дбати про розвиток Згоранських озер, які, на його думку, можуть «загубитися» на фоні шацьких, якщо приєднаються до них… Намагався «побити» фінансовою картою, розповівши про надходження до бюджету (з 92 млн.грн. - власних мають 42 млн., при населенні в 16 тисяч). Мотивував згоранців до об’єднання близькістю центру, зручністю автобусного сполучення та закликав голосувати серцем.

в.о. старости Полапівського старостинського округу Рівненської ОТГ Володимир Богачевський
в.о. старости Полапівського старостинського округу Рівненської ОТГ Володимир Богачевський

Не відставав від нього очільник Рівненської ОТГ: при населенні громади в 5700 мають власних надходжень 16 млн. грн., з яких левова частка – акциз (саме цей вид податку з 2020 року мають забрати з місцевого у державний бюджет). Але тут для згоранців виникає питання близькості до адміністративного центру громади: їхати треба через Любомль або Полапи, а там дорога – не в найкращому стані.

Про те, що згоранським людям доведеться «стрибнути в останній вагон добровільного об’єднання», говорив депутат облради Юрій Гупало. «Але люди мають згуртуватися і зробити правильний вибір. Тут треба все проаналізувати, прорахувати економічно,» - зазначив депутат.

Кожен із команди Шацького району мав можливість навести свої аргументи про доцільність об’єднання з Шацьком. Людмила Цевух коротко розповіла про те, що зробили в громаді за час об’єднання ( про надання адміністративних послуг, ремонт закладів культури, освіти, доріг та відновлення вуличного освітлення та загалом благоустрою, як працюють новостворені відділи громади та роботу над європроектами).

Секретар Шацької ОТГ Людмила Цевух
Секретар Шацької ОТГ Людмила Цевух

 

«Наші люди починають мислити іншими критеріями, і хочуть уже не тільки вкладати гроші у дріб’язкові ремонти та справи, а займатися великими проектами, об’ємними роботами,» - повідомила Людмила Степанівна.  

Про вимоги реформування освіти та те, як це відбувається в Шацькому районі та об’єднаній громаді, розповіла Людмила Єрофєєва. Створення двох опорних шкіл та залучення в район трьох шкільних автобусів дало можливість вирішити питання з підвозом дітей до навчальних закладів, а в цьому році ще й отримати субвенцію на опорні школи на придбання матеріалів для кабінетів. А якщо приєднаються Згоранська сільрада, то школа в цьому селі теж може претендувати на статус опорної.

Людмила Єрофєєва
Людмила Єрофєєва

Іван Коваль, в свою чергу, розповів про роботу комунальників над благоустроєм населених пунктів, вирішення екологічних проблем: в цьому році майже 530 будинків у Шацьку завдяки європроекту будуть підключені до каналізування.

Іван Коваль
Іван Коваль

Аргументував математичними розрахунками приєднатися до Шацька головний фінансист Шацького району Олександр Бебко. «Прорахував, який бюджет матиме громада, приєднавшись і до Любомля, і до Світязя, і до Шацька. Варіант зі Світязем однозначно буде програшним, бо громада не матиме достатньо фінансового ресурсу, щоб бути спроможною. Якщо Згорани будуть в Шацьку, то матимуть друге за кількістю представництво депутатів у селищній раді після Шацька,» - зазначив він.

Олександр Бебко
Олександр Бебко

Наостанок запрошували до об’єднання керівники району. «Ми пропонуємо приєднатися до Шацька на умовах партнерства, адже можемо мати спільні інтереси у розвитку курортного краю, за яким ми вбачаємо майбутнє й Згоранських озер. Рішення це не виникло спонтанно, ми довго обговорювали його в районі. А зважуючись на такий крок, теж ідемо на ризик. Результати роботи діяльності Шацької ОТГ видно уже за тим, як змінюється селище, які завдання поставили собі на майбутнє. Ми не живемо сьогоднішнім днем, а шукаємо довгострокові перспективи. Не варто спокушатися на мільйони, які має Рівненська чи Любомльська громади, а робити акцент на тому, що в майбутньому принесе користь та розвиток громади. Звісно, що результат об’єднання буде видно не через рік чи два, а через п’ять мінімум», - зазначив Сергій Карпук.

1
Голова Шацької райради Сергій Карпук розповідає, чому ватрто об'єднуватися з Шацьком
Голова Шацької райради Сергій Карпук розповідає, чому ватрто об'єднуватися з Шацьком

Про перспективи, які принесуть майбутній Шацькій об’єднаній громаді будівництво доріг, автопереходу «Адамчуки-Збереже», присвоєння статусу курорту державного значення озерному краю, реалізація великого інфраструктурного проекту з каналізування населених пунктів навколо озер розповів Василь Голядинець. «Є бачення сконцентрувати туристичний потенціал в одній громаді, спільно вирішувати усі питання, пов’язані з цим, адже маємо певний досвід та великі напрацювання. Сьогодні ми приїхали цілою командою, відкинувши політику на задній план, аби переконати доєднатися до Шацька. Наша увага сконцентрована на тому, щоб створити умови для залучення потужних інвесторів. Це не тільки стосується туристичного бізнесу, а й садівництва та ягідництва, бо маємо екологічно чисту зону. А присвоєння статусу курорту державного значення – це зовсім інший рівень фінансування району. Лише за минулий рік в районі успішно було освоєно 25 млн.грн. інвестицій», - зазначив голова РДА.

Василь Голядинець розповідає про перспективи та результати роботи
Василь Голядинець розповідає про перспективи та результати роботи

Радник із місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк розповів про показники доходів на душу населення у кожній ОТГ. За його словами, у Шацька - більше досвіду та сильніша команда, а ось у Рівного - високі показники. «Якщо довго дивитися на дівчину, то можна побачити, як вона виходить заміж не за тебе», - закликав експерт присутніх не зволікати із вибором громади, до якої варто доєднатися та неоминув уже традиційно порівняння процесу створення об’єднаних громад із шлюбним процесом.

Олександр Лукашук озвучив результати слухань в селах Згаранської сільради: у Заозерному, Гупалах і Згоранах більшість підтримала ідею об’єднання з Рівненською ОТГ. А ось жителі села Сильне хотіли б, аби Згоранська сільрада приєдналася до Любомльської ОТГ. А в Згоранах лише на декілька голосів було менше прихильників об’єднання з Шацьком.

Проте остаточне слово мають сказати місцеві депутати на найближчій сесії. І що оберуть жителі Згоранської сільської ради – Рівненські мільйони, Любомльську близькість чи розвиток туризму на довгострокову перспективу спільно з Шацьком – дізнаємося згодом.

Віта Шепеля

Любомльські представники
Любомльські представники

Сергій Карпук
Сергій Карпук

Шацька делегація
Шацька делегація

А тим яасом представники Любомльщини уважно слухають шачан
А тим яасом представники Любомльщини уважно слухають шачан

Голосують у Сильно
Голосують у Сильно

Після зборів
Після зборів

У клуб села Згорани
У клуб села Згорани

У Згоранах зібралося чимало людей
У Згоранах зібралося чимало людей

1
Голосують у Згоранах
Голосують у Згоранах

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024