В Грабівській сільській раді визначаються, з ким об'єднуватися: Шацьком чи Світязем

20 Лютого 2018, 19:00
3691

Розпочався останній етап реформи децентралізації, в рамках якого громади можуть добровільно об’єднатися. Відповідно активізувався цей процес і в Шацькому районі. В Шацькій райдержадміністрації та районній раді впевнені, що територія всього району повинна увійти в єдину Шацьку громаду. Інакшої думки дотримуються в Світязькій сільській раді – сільський голова і люди хочуть, щоб існувала Світязька ОТГ з адміністративним центром у селі Світязь.

Нещодавно Світязький сільський голова Микола Цвид ініціював збори у селах Голядин та Смоляри-Світязькі Грабівської сільської ради, маючи за мету переконати місцевих жителів приєднатися до Світязя.


 

Свого часу перспективним планом було передбачено створення Світязької об’єднаної громади, в яку ввійдуть Світязька, Грабівська та Пульмівська сільради – наголосив на початку виступу перед громадою Микола Цвид.

-Наша сільська рада є самодостатньою, має немалі надходження до бюджету. Так, бюджет на 2018 рік становить понад 3 млн. грн. Отримавши освітню, медичну субвенції, врахувавши реальні можливості, перспективу продажу землі, 60 % з ПДФО тощо, ми могли б успішно розвиватися саме в такому складі.


 

Микола Васильович назвав те, що вдалося за останній час зробити для громади. Так, було придбано автобус, який підвозить до школи дітей; новий трактор для вирішення питань благоустрою. Також очистили канали і побудували лінію електромереж на новій вулиці та інше.

Шацька ОТГ свого часу надіслала пропозицію щодо об’єднання Світязькій сільській раді. Після цього сільські депутати провели опитування серед місцевих жителів. За приєднання до Шацької ОТГ висловилися 7 світязян, проти – 1266. За створення Світязької ОТГ (Світязька, Пульмівська та Грабівська сільські ради) з центром у Світязі – 1256, проти – 14, проти будь-якого об’єднання – 74.

В свою чергу Світязь надіслав пропозиції об’єднатися до Пульма і Грабова. У Пульмівській сільській раді відмовили, у Грабівській – утрималися від відповіді. Крім того, до Світязької сільської ради надійшла пропозиція про об’єднання від Згоранської сільської ради Любомльського району.


 

Олександр Бебко, начальник управління фінансів Шацької РДА, у своєму виступі перед присутніми оперував фінансовими розрахунками і їх порівняльним аналізом. Утримання дитсадків, шкіл (без зарплати вчителів), установ культури та органу управління з чималим штатом, передбачення коштів на обслуговування одиноких непрацездатних громадян, на навчання дітей у Шацькій музичній школі – доходів Світязької сільської ради і громад, які ввійдуть у її склад, не вистачить навіть на ці основні видатки. Про розвиток ОТГ, будівництво доріг, освітлення вулиць за такого фінансування не може бути і мови.


 

-В межах району ми повинні створити одну громаду – самодостатню, фінансово спроможну, з розвиненою інфраструктурою та мережею установ. Такою є на сьогодні Шацька ОТГ, доходи якої становлять 18 млн. грн. Маємо сконсолідувати зусилля та об’єднатися задля спільного розвитку, а не розпорошувати сили, можливості і створювати на невеликій території установи, які дублюють одна одну. За умови створення декількох громад у нас з’явиться велика армія чиновників, яких ми просто не зможемо утримувати. Хочу наголосити, чим оперативніше ваша громада об’єднається, тим швидше в її розпорядження передадуть землі сільгосппризначення за межами населеного пункту, якими донедавна розпоряджався Держгеокадастр. Так, Шацька ОТГ отримає свої сільськогосподарські землі вже в жовтні, - зазначив Олександр Зіновійович.

Про успіхи й досягнення Шацької ОТГ розповіла селянам в.о. Шацького селищного голови Людмила Цевух. Найперше об’єднана громада отримала багато повноважень і обіцяний державою фінансовий ресурс: освітню, медичну субвенції і кошти на розвиток інфраструктури. Так, минулого року були реалізовані 7 інфраструктурних проектів з освітлення вулиць та будівництва доріг. При цьому роботи виконувалися по всіх населених пунктах громади, а не тільки в Шацьку. В гарному стані утримуються школи і дитсадки, забезпечуються необхідними матеріалами та інвентарем, в школах сіл Мельники та смт Шацьк (І-ІІ ступенів) замінено вікна на склопакети, діти пільгових категорій у школах повністю звільнені від плати за харчування, в дитсадках – на 50%. На сьогодні у громаді вивчили всі потреби жителів населених пунктів, і вже цього року планують приступити до освітлення усіх сіл, до ремонту доріг, клубів та будинків культури тощо.


 

Як зауважив Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, на всі ці роботи  сьогодні закладені кошти. Крім того, є можливість отримати співфінансування з Державного фонду регіонального розвитку на такі важливі проекти, як реконструкція Шацького районного Будинку культури, приміщення колишнього дитячого відділення Шацької лікарні під гуртожиток і квартири для медиків, капітальні ремонти Пульмівської амбулаторії і Прип’ятського сільського Будинку культури тощо. На жаль, по проектах сьогодні працюють лише в Шацькій РДА та Шацькій ОТГ, у Світязькій сільській раді не було реалізовано жодного проекту.

На тому, що всім сільським радам потрібно об’єднатися в єдину громаду, наголосив і Сергій Карпук, голова Шацької районної ради. Сьогодні у такому ж форматі, тобто в межах колишнього району, успішно функціонує Любешівська ОТГ. Для сіл, які не мають власних надходжень, де навіть коштів на зарплату для сільського голови не вистачає, приєднання до сильної громади – це шанс на повноцінний розвиток і благополуччя мешканців.

Представники громади вислухали аргументи всіх, хто виступав. Не надто активно, проте задавали питання. Тепер мають час, щоб проаналізувати все почуте і визначитися з вибором.

Мирослава ЦЮП’ЯХ

Читайте також: Шацьк, Світязь чи Любомль - з ким об’єднаються Згорани


 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024