Великий піст-2018: дати, календар, харчування

19 Лютого 2018, 10:30
6097

Сьогодні розпочався один з найважливіших і найбільш строгих постів християн - Великий піст. Він триватиме до 7 квітня 2018 року. Його метою є підготовка віруючих до святкування Великодня.

Вважається, що Великий піст встановлений як нагадування про те, як Ісус Христос обходився без їжі протягом сорока днів, перебуваючи в пустелі і борючись зі спокусами.Саме тому тривалість Великого посту також складає сорок днів. 

Постити можна дітям, починаючи з 5-річного віку. Вагітним треба постити, спираючись на поради лікаря. Породіллям обмежувати себе в їжі не можна. Послаблення в пості дозволяється: військовим, хворим, студентам, а також людям, які фізично важко працюють. 

Піст, або говіння – це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви. Протягом усього Великого посту християнська церква закликає вірян утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі у складі різних страв. Риба дозволена лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим – за тиждень до Пасхи.

Значення посту полягає не у стриманості від їжі, а в усуненні гріхів, – навчає святитель Іван Золотоустий. – І хто обмежує піст тільки стриманістю в їжі, той, властиво, безчестить його. Ти постиш? Доведи мені це своїми ділами! Якими, скажеш, ділами? Коли побачиш бідного, дай милостиню. Коли маєш ворога, примирися! Коли побачиш свого друга щасливим, не заздри! Хай постяться не тільки уста, але слух, зір, ноги, руки та всі члени нашого тіла… Що за користь, коли ми стримуємося від страв, а гриземо і з’їдаємо братів».

Календар Великого посту 2018: як харчуватися

Перша седмиця: 19 - 25 лютого

Понеділок і четвер першого тижня посту найсуворіші - 19 і 21 лютого. У ці дні, за можливості, рекомендують не їсти взагалі.

А ось 20 лютого, у вівторок, дозволено пити воду і їсти прісний хліб.

Традиційно в середу і п'ятницю, в перший тиждень, це 21 і 23 лютого, їдять необроблену сиру їжу, не використовуючи масло.

На вихідні можна приготувати гарячі страви з маслом, а в неділю, 25 лютого, можна випити трохи вина.

Перші 7 днів Великого посту, а саме з 19 лютого до 25 лютого 2018 року, називаються Торжеством православ'я або Федоровим тижнем.

Другий тиждень: з 26 лютого по 4 березня

Як і під час інших постів, понеділок, середа та п'ятниця (26 і 28 лютого, 2 березня) - дні, рекомендовані для сухої їжі. Треба їсти їжу в сирому вигляді без додавання рослинної олії.

У вівторок і четвер, 27 лютого і 1 березня, дозволено гаряче (варене, печене).

Субота та неділя - дні, коли страви заправляють рослинною олією. У неділю можна пити вино.

Другий тиждень Великого посту - з 26 лютого по 4 березня 2018 року. У ці дні в церквах прийнято згадувати богослова Григорія Паламу.

Третя седмиця: 5 -11 березня

Суху їжу рекомендовано в понеділок, середу і п'ятницю - 5, 7 і 9 березня.

У вівторок і четвер можна їсти теплу їжу без олії - 6 і 8 березня.

У суботу та неділю, 10-11 березня - їжа з олією.

Третій тиждень Великого посту, з 5 березня 2018 року по 11 березня 2018 року, називається Хрестопоклонним. З вівтаря виносять святий Хрест і пропонують парафіянам для поклоніння.

Четверта седмиця Великого посту: 12 - 18 березень

У понеділок, середу і п'ятницю дозволено вживання сирої їжі без олії - 12,14 і 16 березня.

У вівторок і четвер їдять гарячі страви також без олії - 13 і 15 березня.

У суботу та неділю дозволяється тепла їжа, приправлена ​​олією, а в неділю ще й склянка вина - 17 і 18 березня.

На четвертому тижні Великого посту, з 12 по 18 березня 2018 року, поминають преподобного Іоанна Лествичника. Часто п'яту седмицю називають Похвальною.

П'ятий тиждень: 19 - 25 березня

Понеділок, середа і п'ятниця - 19, 21 і 23 березня - суха їжа (сира їжа) без олії.

Вівторок і четвер - 20 і 22 березня - варені та печені страви без олії.

Вихідні - 24 і 25 березня - їдять їжу з олією, дозволяється вино.

П'ятий тиждень, з 19 березня по 25 березня 2018 року, - пам'ять преподобної Марії Єгипетської, яка вважається зразком правдивого покаяння, і преподобного святителя Філофея.

Шоста седмиця: 26 березня - 1 квітня

У понеділок, середу і п'ятницю - 26, 28 і 30 березня, дозволяється вживати сиру їжу без олії.

У вівторок, четвер і суботу - 27, 29 і 31 березня, можна з'їсти теплу їжу з олією.

У неділю 1 квітня 2018 року - Вербна неділя. На честь свята православні можуть скуштувати рибу або морепродукти.

Шоста седмиця розпочнеться 26 березня 2018 року і триватиме до 1 квітня 2018 року. У суботу згадують Воскресіння праведного Лазаря (Лазарева субота).

Страсний тиждень: 2 - 7 квітня

Останні шість днів Великого посту - з 2 квітня 2018 року по 7 квітня 2018 року. Кожен день називається "Великим" або "Страсним".

У Великий понеділок і Велику середу - 2 і 4 квітня, дозволено суху їжу,
у Великий вівторок, Великий четвер і Велику суботу - 3, 5 і 7 квітня, дозволена гаряча їжа без олії.

У Велику п'ятницю, 6 квітня, рекомендується повне утримання від їжі.

Піст закінчується у Великодню неділю 8 квітня 2018 року. З цього дня можна їсти будь-яку їжу без обмежень.

Що дозволяється їсти під час Великого посту

Пісна їжа повинна бути різноманітною, але простою. Не зловживають: прянощами, сіллю, цукром і смаженими стравами. Перевагу слід віддати стравам, які приготовані на водяній бані або грилі.

Можна вживати будь-які овочі і фрукти, адже це - основа раціону.

Друга важлива складова пісного раціону - злаки. Можна варити будь-які крупи, в які не додають вершкове масло. До злакового гарніру можна робити, наприклад, цибулину засмажку.

Будь-яка їжа тваринного походження - заборонена. Це стосується, перш за все: м'яса, молока і молочної продукції, яєць. Відповідно, не можна їсти страви, до складу яких входять ці продукти харчування.

Якщо збагатити раціон рослинним білком, який міститься в: баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та інших бобових, то організм від відсутності тваринних білків не постраждає.

Не можна їсти також: шоколад, фастфуд, жирні солодощі і випічку. А рибу і морепродукти вживають в несуворі пісні дні.

Історія виникнення посту

Про піст людство дізналося з Біблії. В одному з євангельських оповідань Нового Завіту йдеться про те, як після свого хрещення Ісус Христос пішов у пустелю. Там на самоті, молитві і голодному пості він повинен був підготуватися до виконання місії, з якою прийшов на землю. В історії йдеться, що диявол протягом сорока днів спокушав Христа трьома спокусами: голодом, гординею і вірою.

Традиція постити бере свій початок з I століття, про це свідчать історичні документи. У листах священнослужителів тих років йдуть затяті великодні суперечки, що стосуються дати святкування Великодня і тривалості посту.

У V столітті деякі святі отці були впевнені, що апостольським встановленням був саме сорокаденний піст перед Великоднем.

У Великий піст не проводять вінчання, а ось хрещення не забороняється.

Джерело: Кореспондент

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024