Єдиний молочний кооператив у Шацькому районі призупинив свою діяльність

18 Лютого 2018, 13:35
4925

На оперативній нараді в Шацькій РДА про виконання програм у галузі агропромислового комплексу за 2017 рік та перспективи підтримки галузі у 2018 році інформувала Галина Носуліч, начальник відділу регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій Шацької райдержадміністрації.

В районі діє програма підтримки АПК, в якій прописано 8 напрямків фінансової підтримки. Передбачено у програмі здешевлення вартості штучного запліднення корів власникам ОСГ, у співфінансуванні з обласним бюджетом – дотація власникам ОСГ, в яких утримується 3 і більше корів. За 2017 рік штучно запліднено 454 корови, що на 11 більше, ніж у 2016 році. На часткову компенсацію витрачено з районного бюджету 17 тис.грн., з селищного – 16 тис.грн. Найбільше родин, які утримують 3 та більше корів, проживають у Прип’ятському старостинському окрузі, а загалом по району кількість таких ферм збільшилась удвіч – до 10 (Піщанська та Грабівська сільради). А в Ростанській сільраді проживає родина, в господарстві якої утримується 10 корів.

Проте найбільш актуальним питанням для власників корів є вступ в дію з 1 липня 2018 року Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів», відповідно до якого підприємства будуть приймати на переробку молоко ІІ ґатунку тільки для виробництва казеїну, а для виробництва масла та інших молочних продуктів – тільки від кооперативів молоко І ґатунку. Тому жителям населених пунктів уже сьогодні варто було б роз’яснювати норми законодавства та агітувати об’єднуватися у кооперативи.

На жаль, як вона повідомила, станом на 1 січня 2018 рок, єдиний в районі кооператив СОК «Барвінок» (с.Самійличі) призупинив свою діяльність.

«Причина банальна: економічно невигідно. Люди здають молоко в кооператив за ціною 5 грн. за літр, і отримують повну суму. Проте не вкладають у адмінвитрати. Якщо закон вступить у дію, молокопереробні підприємства будуть купувати молоко у населення за ціною 7 грн., з яких по 2 грн. можна буде віддавати як членські внески, які й покриватимуть адмінвитрати,» - роз’яснила Галина Анатоліївна.

Також  об’єднання у кооперативи дасть можливість отримати значну державну допомогу на придбання відповідного холодильного та іншого обладнання (відшкодування 50% вартості, але не більше 100 тис.грн.), що підвищить якість молока для невеликих господарств. Для цього потрібно працювати з людьми та пояснювати їм перспективи об’єднання у кооперативи. Особливо це стосується  жителів Прип’ятського старостинського округу, Піщанської та Грабівської сільських рад, адже жителі даних територій здають більше молока в порівнянні з іншими.

Державну підтримку передбачено для садівництва, де фермерам та власникам ОСГ, які садять невеликі площі, будуть відшкодовувати до 70% вартості садивного матеріалу, якщо він є українського виробництва. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром