Світязь: відбулася ювілейна зустріч воїнів-афганців «Від усієї душі»

15 Лютого 2018, 22:30
7657

З кожним роком час віддаляє нас від страшних подій в Афганістані, де тисячі українських воїнів-миротворців з честю виконали свій військовий обов’язок, залишившись вірними присязі. 15 лютого минуло 29 років, відколи останній солдат перетнув кордон країни, де йшла війна. Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в селі Світязь відбулася традиційна, 20-та зустріч «Від усієї душі», яку щороку організовує і проводить для ветеранів Афганістану активістка Галина Цвид.

Зустріч розпочалася з молитви в Світязькому чоловічому Петро-Павлівському монастирі. Службу в храмі на честь ікони Божої Матері «Спорителька хлібів» очолив ієромонах Петро, який помолився за живих ветеранів Афгану з Шацького району та їхніх загиблих і померлих у мирний час побратимів, помазав присутніх миром та окропив свяченою водою.

3

3

3

4

 

Найбільш хвилюючий момент зустрічі – молитва біля могил померлих воїнів-земляків на кладовищі в Світязі: Володимира Хомича, Степана Озимка та учасника АТО Сергія Грибука. За кожного помолилися, згадали теплим словом, а до підніжжя пам’ятників поставили корзини з квітами.

3

3

4

5

3

 

А далі розпочалася багатогодинна душевна розмова про Афган, про життя, про роботу, сім’ю та друзів. Зі сміхом і сльозами, зі спогадами, історіями з сьогодення та планами на майбутнє. Комфортне приміщення для  проведення зустрічі люб’язно надав ветеранам ресторан «ЛеМарк» у селі Світязь.

2

2

2

2

3

3


 

Ще 20 років тому Галина Цвид об’єднала в велику, дружну сім’ю воїнів-інтернаціоналістів району. Не просто об’єднала, а зігріла теплом свого великого серця. Відтоді йдуть і їдуть на незабутні зустрічі «Від усієї душі» ветерани Афгану зі Світязя, Шацька, Омеляного, Ростані, Мельників, Пульма, Плоского, Підманова. Вони знають, що тут їх чекають, тут їм раді, тут забувається пережите на війні і гояться душевні рани.

3

4

2

5

 

Галина Валентинівна зустріла дорогих гостей запашним короваєм. На великому екрані з’явилися фотокартки з зустрічей афганців різних років, їх змінили коротенькі фільми про війну. Для афганців та їхніх дружин співали Світлана Прокопчук, Ліна Панасюк, Світлана Приступа, а також сама Галина Валентинівна. Чуттєву поезію прочитали внучки покійного Степана Озимка Діана і Вікторія. Галина Цвид вручила афганцям, їхнім рідним та тим, хто щороку допомагає організовувати зустрічі, символічні грамоти.

4

5

4

4

2

 

В свою чергу, Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, та Сергій Карпук, голова Шацької районної ради,  висловили шану і подяку всім ветеранам трагічної афганської війни за відвагу, вірність присязі.

Побажали їм та їхнім родинам миру, міцного здоров’я, добробуту, віри в майбутнє, а також вручили грамоти таким афганцям: Анатолію Гіричу (село Мельники), Петрові Пеху (смт Шацьк), Володимиру Мазурку (село Омеляне), Василю Божуку (село Ростань), Віктору Гужу (село Пульмо), Сергію Прокопчуку (село Світязь), Віктору Сахаруку (село Підманове).

2

5

2

5

2

3

4

 

Присутня на святі Марія Христецька, директорка Шацького національного природного парку, вручила грамоту колишньому працівнику установи воїну-інтернаціоналісту Віктор Туричу (село Світязь). Сергій Карпук нагородив грамотою Волинської обласної ради Володимира Носуліча, голову Шацької районної організації Спілки ветеранів Афганістану. 

2

2

 

Далі свято продовжилося в невимушеній атмосфері щирого спілкування та веселощів. Всі присутні також мали можливість ознайомитися з матеріалами виставки, яку підготувала Валентина Цвид. Серед експонатів були фотографії, цікава інформація, сценарії зустрічей, статті з газети тощо.

Галина Валентинівна дякує всім, хто долучився до організації свята, а особливо районній владі, Миколі Цвиду, Світязькому сільському голові, вокальній групі та людям, які працювали над технічним оформленням заходу: Мар’яні Голядинець та Владиславу Ханзеруку.

3

4

5

4

2

3

4

5

3

2

3

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром