14 лютого в Шацьку: день святого Валентина чи підміна понять

14 Лютого 2018, 09:00
5876

Цитата дня: «Тільки нещасні вірять у владу долі. Щасливі світу цього приписують самим собі всі успіхи, яких вони досягають», – Джонатан Свіфт.

Цей день в історії:

1009 — перша згадка про Литву (в анналах монастиря Кведлінбург)

1876 — американський винахідник Александер Белл продемонстрував перший побутовий телефон

1918 — календар у Росії переведений на новий стиль. Після 31 січня по старому стилі наступило не 1-е, а відразу 14 лютого

1921 — представники УСРР Ф. Кон і Ю. Коцюбинський підписали мирний договір Радянської України з Литвою

2005 — заснування сервісу YouTube.

Іменини святкують: Василь, Гаврило, Давид, Микола, Петро, Семен, Тимофій.  

14 лютого – День святого Валентина.

В Україні День святого Валентина відзначається надто по-різному. Існує думка, що сучасний День святого Валентина — маркетинговий хід. Оскільки свято набуло популярності і в Україні, то й традиція дарувати щось в цей день своїм коханим також стала обов'язковою. Зазвичай є безліч варіантів та пропозицій саме для цього свята, вибір яких залежить від бюджету: від дарункових сертифікатів (на вивчення мови, шопінг, заняття фотографією тощо) до романтичної подорожі в будь-яку точку світу. Але не слід забувати, що найголовніша мета цього дня — увага та піклування про свого партнера, а подарунок можна зробити і своїми руками

Ставлення церкви:

Протоієрей Євгеній Заплетнюк вважає, що «День святого Валентина», який за новомодною традицією відзначають напередодні великого дванадесятого свята Стрітення Господнього, є типовим прикладом людської неграмотності у питанні християнського віровчення, та, як наслідок цього — разючої підміни понять, коли «святість» навіть видуманої особи полягає не у догодженні Богу, але в потуранні людським порокам.

«Ми маємо багато добрих християнських свят, котрі за своїм внутрішнім духовним змістом є набагато цінніші та глибші за цю слабку пародію на свято. І хоча як християни ми не можемо виступати проти любові, на котрій так наголошують цього дня, проте ми чітко розрізняємо справжню жертовну, агапічну любов, котра не обмежується часовими рамками і простором, і цей новопосталий зручний привід для підліткового блуду. Справжня любов випробовується роками та самопожертвою, а не кількістю використаних протизаплідних засобів у ніч на 15 лютого. «Найкращий спосіб виявити свою любов і найчистіші почуття до своєї половинки — привести її завтра у храм на святкове богослужіння»– наголошує священик.

Народний прогноз погоди: Цього дня вшановується пам’ять мученика Трифона. Про погоду наші пращури судили за небом: якщо на Трифона небо було усіяне зірками, то очікували пізньої весни. Якщо випадав сніг, це розцінювали як попередження про дощову весну. Якщо до кінця дня небо вкривалось туманним прошарком білих хмар, очікували незабаром хорошої погоди. Взагалі за погодою цього дня передвіщали погоду до кінця зими: “Який Трифон, такі й останні дні лютого”.

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних зі святом, надсилайте свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу: [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром