Новий полігон чи сортувальна станція - учасники наради вирішували, як у Шацьку боротимуться зі сміттям

05 Лютого 2018, 18:02
Олександр Ткачук - другий справа 3289
Олександр Ткачук - другий справа

На нараді з екологічних питань говорили про вимоги чинного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища на території Шацького району.

31 січня в смт Шацьк відбулася нарада з екологічних питань, в якій взяли участь Дмитро Новохатський, начальник управління екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрацїі, керівники Щацького району, директор Шацького НПП, представники органів місцевого самоврядування тощо.

Читайте також: Курорт Шацьк, полігон ТПВ та велосипедні доріжки, що ведуть до Польщі, - про що говорили на нараді з екологічних питань

Олександр Ткачук, головний спеціаліст-державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Волинської області, нагадав присутнім завдання екологічної інспекції та ознайомив їх зі змінами в природоохоронному законодавстві. Зокрема, згідно зі статтею 32 Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року в Україні заборонено захоронення неперероблених побутових відходів. Тобто віднині потрібно все сміття сортувати за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Нагальною потребою, як зазначив Олександр Петрович, є будівництво на території району нового полігону ТПВ, оскільки старий вже майже вичерпав усі можливості.

Тема збору та сортування відходів надихнула учасників наради на активне обговорення питання. Як відзначив Дмитро Новохатський, в області, на засіданні відповідної комісії було підтримано пропозицію Шацької ОТГ щодо виділення коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на розробку проектно-кошторисної документації з будівництва в Шацьку полігону ТПВ.

Василь Голядинець, голова Шацької райдержадміністрації, висловив сумнів у доцільності цього дороговартісного будівництва:

–Якщо територія Шацького району стане курортною зоною, то я вважаю, що на курорті сміттєзвалище не потрібне. Чи не краще вкласти гроші в невелику сортувальну станцію, з якої відходи періодично вивозитимуться на сміттєпереробний завод, будівництво якого заплановане в Ковелі?

Анатолій Бринчук, голова Старовижівської райдержадміністрації, підтримав ідею свого колеги.

А от Віталій Яльницький, заступник голови Шацької селищної ради, наголосив, що полігон потрібен у районі, оскільки не буде куди дівати відходи, які не підпадають під вимоги правил сортування. Більше того, в Шацьку після роздільного збору накопичилися гори пластикових пляшок, які неможливо здати.

–Старий полігон ТПВ працюватиме ще від сили рік-два. Коли Шацьк стане курортом, почнуть діяти нові правила - розташування полігону ТПВ не менш як за 3 км від курортного населеного пункту. Нагадаю, що старий полігон розміщений у межах населеного пункту. Хочу щиро подякувати за те, що в області планують передбачити кошти на таке неохідне в Шацьку будівництво, – зазначив Віталій Васильович.

Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, навів приклад свідомого поводження з відходами у селі Світязь, де протягом 15 років сміття забирається з кожного двору. Люди знають, що відходи в них заберуть, тому не вивозять їх у ліс і не створюють стихійні сміттєзвалища. В Шацьку також налагоджена система збору сміття: є пакети для збору сміття, контейнери. Чітка система роздільного збору швидко привчить людей до порядку. Якщо вони знатимуть, що, скажімо, раз у місяць до них приїдуть, заберуть скло і ще й гроші за це заплатять - це стане гарним стимулом для них діяти відповідно до закону.

В результаті учасники наради дійшли компромісу і рекомендували Людмилі Цевух, в.о. Шацького селищного голови, розробити проект будівництва нового полігону ТПВ з лінією переробки та утилізації.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром