Як уберегтися від вірусних інфекцій, - думки шачан

03 Лютого 2018, 12:55
2910

Україну захлиснула епідемія кору, в Шацькому районі Волинський лабораторний центр підтвердив випадок захворювання трьох людей гепатитом А в селі Піща Шацьког району.

 Ми поцікавилися в наших читачів, що вони будуть робити, щоб захистити себе та своїх рідних від подібних бід.

Ірина АРІБЖАНОВА, викладач КНУ, кандидат філологічних наук, доцент кафедри прикладної лінгвістики

 

- Моя відповідь щодо захисту рідних від бід така: вакцинація і ще раз вакцинація! Мій син щеплений і від кору, і від гепатиту А ще в дитинстві (для нас особливо важливим було захиститися від гепатиту, бо хворіємо на гемофілію). Ми з чоловіком не щеплені проти гепатиту. Тут головне - ретельно мити руки після двору і перед уживанням їжі. Намагаємося дотримуватися цього правила. Думаємо про вакцинування.

Валерій САВЧУК, дільничний лікар-терапевт Шацької районної поліклініки:

- Головне - питна вода, адже на Волині високе стояння ґрунтових вод і порушена дренажна система, а гепатит А передається саме фекально-оральним шляхом. Потрібно дотримуватися декількох простих правил: кип’ятити воду, ретельно мити посуд, пропускати воду через фільтри, використовувати десертну срібну ложку, яка має антибактеріальну дію, слідкувати за тим, щоб криниці були закритими. І пам’ятайте, що інфекційні хвороби не приходять самі й потрібно повністю пройти обстеження, адже може бути небезпека захворіти іншими формами.

Юлія САБЕЦЬКА, студентка київського вузу, жителька смт Шацьк:

- На мою думку, щоб запобігти подібним бідам, потрібно підвищувати імунітет, суворо дотримуватись правил особистої гігієни й ретельно вибирати харчі та воду, які ви споживаєте. А ще періодично проходити обстеження у лікаря та у жодному разі не займатися самолікуванням. Ну й, звісно, радувати себе та своїх близьких, адже гарний настрій - це запорука здоров’я».

Анатолій ПЕХ, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА

Не варто економити сили та час на власне здоров’я та своїх рідних, адже це - найцінніше. Не можна забувати про вакцинування, менше бувати у людних місцях й уникати скупчень, правильно й повноцінно харчуватися, дотримуватися правил особистої гігієни та, звісно, уникати контактів з інфікованими людьми. Проте нам слід пам’ятати, що таке може трапитись з кожним, тому взаємна підтримка та допомога - ось ще один рецепт здорового життя.

Валерій ГАНЖАЛА, фельдшер пункту екстреної медичної допомоги смт Шацьк

1

- У першу чергу, можу порадити дотримання санітарно-гігієнічного режиму, тобто елементарних правил особистої гігієни. Якщо вже трапилось так, що хвороба набирає обертів, рекомендую робити щеплення, що значно зменшить ризик захворювання. У разі виявлення хвороби пацієнта потрібно негайно відправити в інфекційне відділення, а у приміщенні, де він знаходився, провести дезінфекцію.

Опитування провела Настя ФЕДУН

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром