Де в Шацькому районі найчистіша вода

28 Січня 2018, 10:20
Завдяки спеціальному пристрою можна визначити рівень мінералізації води 10707
Завдяки спеціальному пристрою можна визначити рівень мінералізації води

На сайті Район.Шацьк досить поширеною є тема популяризації Шацьких озер. Особлива увага приділяється місцевій природі. І це логічно. Ми живемо в цікавому місці: Шацький район межує одразу з двома сусідніми державами - Польща та Білорусь, маємо давню історію, в нас є національний природний парк, окраса області та України - комплекс із понад 30 озер.

Спробую долучитись, та зробити свій внесок у популяризацію нашого краю, приділивши особливу увагу темі води, точніше її якості, – пише в листі до редакції Ігор Гулик-Шачанін.

4
Ігор Гулик-Шачанін
Ігор Гулик-Шачанін

 

За допомогою подарованого другом пристрою, а саме TDS-метра (пристрій для вимірювання загальної мінералізації), мною було проведено своє невеличке дослідження якості води в нашому районі та за його межами. Звичайно, це не професійне дослідження, однак воно дасть змогу на побутовому рівні зорієнтуватись у виборі джерела як питної води, так і для побутового використання. До того ж, інформація буде цікава не лише місцевим жителям.

Так, з будь-якої енциклопедії відомо, що до параметрів питної води відносять такі основні показники, як фізичні, мікробіологічні та хімічні властивості. Саме хімічні властивості води, а точніше вміст розчинених у ній мінеральних речовин (а це, в основному, солі, мінерали), а отже, і відносний ступінь її жорсткості, й визначає цей пристрій. Проста вода без домішок (H2O) має показник 0 мг/л. Чим більше домішок у воді, тим важче вона засвоюється організмом. За показником фізіологічної повноцінності мінерального складу води оптимальною є мінералізація від 200 до 500 мг/л, адже з водою в організм людини потрапляють й корисні мінеральні речовини. За стандартами якості питної води вона є придатною для пиття в діапазоні від 0 до 1000 мг/літр, в деяких країнах - від 0 до 1500 мг/літр.

Отож, перша частина дослідження була присвячена саме якості питної води - це джерела поблизу Шацька, побутові криниці, друга - якості води найпопулярніших озер Шацького району і не тільки.

В результаті такого дослідження, на диво, найчистішою виявилася вода не в Світязі...

1
А на вигляд вода в Світязі - найчистіша
А на вигляд вода в Світязі - найчистіша

 

Рівень мінералізації (мг/л) в озерах і річках: озеро Пісочне(62), озеро Мале Згоранське (64), озеро Луки (83), озеро Світязь (110), озеро Пулемецьке (111),

озеро Перемут (117), озеро Люцимер (123), озеро Соминець (132), озеро Велике Згоранське (162), озеро Велике Чорне (203), річка Турія, (208), річка Прип'ять (213), річка Стир (261). 

Рівень мінералізації в джерелах та криницях (мг/л): криниця на базі відпочинку “Медик” (104), джерело біля Шацького сміттєзвалища (113), джерело біля урочища Гряда (207), криниця біля електропідстанції (241), криниця біля Шацької селищної ради (259).

2
Так виглядає TDS-метр
Так виглядає TDS-метр

 

 

 

 

 

 

1
На березі найглибшого в Україні озера
На березі найглибшого в Україні озера

 

 

 

 

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром