Що потрібно знати про кір - розповідає інфекціоніст Шацької лікарні

20 Січня 2018, 19:10
14880

В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання - вакцинація.

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів - низьке охоплення щепленнями, – пише «Шацький край» за 20  січня 2018 року.

За 2017 рік в Україні зафіксували 4 782 випадки захворювання на кір. Це не епідемія, а середній рівень захворюваності, який можна подолати. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській області – 1 344, Одеській – 1 256 та Закарпатській – 637. 5 людей в Одеській області померли, з них 3 дітей. Уже в січні 2018 року в Одеській області померла ще одна дитина. Відтак від кору померли вже 6 людей.

Причин для паніки, яка поступово починає виникати, немає. Однак варто знати про те, як його можна підхопити та які наслідки він може мати.

Про хворобу розповідає лікар-інфекціоніст Шацької районної лікарні Катерина ЖДАНОВА-КУЗЬКО.

Кір - це інфекційна хвороба, збудником якої є вірус. Найчастіше хворіють діти без щеплень, які відвідують дитсадки й школи. Але дорослі та підлітки, яким не робили вакцинацію, також можуть захворіти.

Вірус кору дуже легкий і може розноситися потоком повітря, тому заразитися можна, перебуваючи в одному приміщенні з хворим. Він швидко гине в зовнішньому середовищі і не передається через побутові предмети (постіль, одяг) або третіх осіб, які контактували з інфікованими. Зараження відбувається тільки від людини до людини.

Перші півроку після народження дитина має материнський імунітет від кору, але ближче до року він слабшає і тут уже необхідна вакцинація. Якщо ж мати дитини не хворіла й не робила щеплення, дитина імунітету не матиме.

Зазвичай на кір хворіють один раз. Повторні випадки трапляються вкрай рідко.

Вірус кору послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами. Від моменту зараження до захворювання минає від 7 до 21 дня. Це прихований період хвороби.

У період захворювання починається висока температура, сильний головний біль, нежить, відсутність апетиту й слабкість. Потім - нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, інколи гнійні виділення). Рожеві крапкові висипання з’являються на другий-третій день. На слизовій оболонці ясен, щік та губ -- білуваті цятки. Їх можна побачити ще до появи висипу на тілі.

На 4-5 день хвороби на шкірі голови, обличчі, за вухами з’являється висип, пізніше розповсюджується на тіло, руки й ноги. Зазвичай виглядає як дрібні рожево-червоні цятки і пухирці, що поступово перетворюються на більші плями. У цей період стан хворого може погіршуватися. Висип зникає у зворотному з появою порядку. Відтак стан хворого починає покращуватися.

Основний спосіб профілактики цієї інфекції - активна імунізація. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію -- у 6 років. Імунізація проти цієї хвороби також проводиться раніше не привитим підліткам, що не боліли кором, у віці 15-17 років, і дорослим у віці до 35 років.

Тому, хто контактував із хворим кором, і при цьому раніше не хворів і не щеплений проти цієї інфекції, можливе проведення пасивної імунізації. Уведення імуноглобуліну протягом перших днів після контакту може захистити вас від хвороби або забезпечити більш легкий її перебіг.

У дитячих дошкільних установах карантин встановлюється для щеплених дітей, що раніше не хворіли кором, на 17 днів від початку контакту.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром