У Шацьку УТОСівці підбили підсумки роботи за рік

10 Січня 2018, 14:00
2443

У переддень Різдвяних свят у Шацькій селищній раді на засідання зібралися члени громадської організації товариства незрячих Шацького району, участь у яких взяли голова Любомльської ГМТПО УТОС Ігор Мороз, секретар організації Алла Гурняк та член правління громадської організації Костянтин Чесноков, голова Шацької районної організації інвалідів Ніна Верешко.

Також у зборах взяв участь Валерій Андросюк, заступник начальника управління соціального захисту Шацької РДА.

Алла Гурняк звітувала перед присутніми про роботу організації за 2017 рік. Так, на обліку в організації станом на 2018 рік знаходиться 21 людина з інвалідністю по зору І та ІІ груп, з них в смт Шацьк проживає троє інвалідів зору, решта – в селах. В районі діє три осередки організації – Шацький, Пулемецький та Світязький, голови яких належно виконують свої завдання: вони добре знають своїх підопічних, умови їхнього проживання та про проблеми. Проблем зі збором членських внесків в організації немає, оскільки до їх сплати долучились благодійники (членські внески сплачені в стовідсотковому розмірі, кошти надійшли на рахунок Любомльської ГМТПО УТОС).

За рік на надання матеріальної грошової допомоги членам УТОСу Шацького району було виділено 2 тис.гн. Вдавалось знайти кошти і на придбання продуктів харчування для членів УТОСу до різних свят. Не забули в організації й про наймолодших її членів: дітям-інвалідам зору, які не досягли 14 років, до новорічних свят видано новорічні подарунки. Влітку члени правління відвідували на дому одинадцятьох інвалідів зору – членів УТОСу, поспілкувалися з ними та надали матеріальну допомогу (продукти харчуваня). Особливо активними в минулому році були Костянтин Чесноков, Микола Дрозд та Галина Яновець.

У Валерія Андросюка присутні поцікавилися процедурою подання заяв на пільги та субсидії і їх призначення.

«Для того, аби отримати пільги чи субсидії, людині треба звернутися до управління соцзахисту та подати лише два документи: заповнений бланк заяви та декларацію про доходи. Якщо людина звертається особисто – то повинна мати паспорт та ідентифікаційний код. Відповідно до законодавства, людина має обрати або пільгу, або субсидію. Також заяви та декларації до управління соцзахисту можна відправляти листом, але обов’язково вказувати свої контактні телефони, адже, як буває на практиці, заявник може не повністю вказати потрібну для призначення субсидію інформацію. Субсидія призначається на домогосподарство,» - розповів Валерій Андросюк.

Він також додав, що субсидія на тверде паливо та скраплений газ дається раз на рік, на електроенергію – щомісячно. Аби дізнатися результат, чи призначено людині субсидію чи пільги, можна зателефонувати в управління соцзахисту, де обов’язково нададуть відповідь. З 1 січня 2018 року заяви на призначення субсидій та допомог жителям сіл, які увійшли до об’жднаних територіальних громад, прийматимуться представниками ОТГ. Оскільки в Шацькому районі є лише одна ОТГ, то заяви від жителів сіл, які увійшли в ОТГ, приймають у центрах старостинських округів (селах Прип'ять та Самійличі). Заяви на призначення пільг, субсидій та соціальних допомог від жителів Шацька та сіл, які не увійшли до ОТГ, приймаються в управлінні соцзахисту.

Наостанок присутні обрали трьох делегатів – представників Шацького району - на конференцію членів УТОСу, яка відбудеться в м. Любомль.  Також Алла Гурняк вручила присутнім членам УТОСу новорічні подарунки, побажавши міцного здоров’я, миру та усіляких гараздів.



 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024