ТОП-12 місць, які варто відвідати в Шацькому районі

05 Січня 2018, 14:00
42116

Журналісти Район.Шацьк зібрали 12 найцікавіших місць Шацького краю, які варто відвідати кожному.

Ці місця цікаві не лише для туристів, які люблять відпочивати на наших теренах і мандрувати ними, але, насамперед, для мешканців району.

Природне, історичне і людське надбання Шацького району - неймовірно багате, розмаїте, а подекуди й унікальне. Тут є на що подивитися, є чим захоплюватися і чому дивуватися.

Село Острів'я

Село має давнє походження. Його назва походить від географічного розташування. Навколо села - сім озер і низовинних боліт, які утворили острівну сушу, що й дало назву селу.

В селі діє дерев'яна православна церква святої великомучениці Варвари, побудована на початку 18 століття - одна з найбільш древніх у районі, вона є пам'яткою архітектури місцевого значення. Існує легенда про те, як будували церкву. «Це було майже 1000 років тому. По окрузі пронеслася чутка, що великий князь Володимир віддав наказ церкви будувати в добрих місцях, ворогам не доступних, з доброго дерева. Зійшлись чоловіки на раду, де лісу на церкву брати. На північному березі озера, який Махом називали, ріс могутній сосновий і дубовий бір. Тож вирішили стрижень із найбільших сосен на церкву використати. Думали-гадали, де ж має стояти церква, щоб видно було, щоб дзвін чути було на всю округу. Вирішили здатись на волю Божу. Помолились і пустили на воду могутнього дуба, де дуб пристане там і церква стояти має. Незабаром пристав дуб до берега. На тому місці і церква стоїть».

9
Храм святої великомучениці Варвари
Храм святої великомучениці Варвари

 

Село Ростань

Поблизу села розміщені плантації лохини - ягід з чудовими смаковими і лікувальними властивостями. Ягідні площі в Ростані - одні з найбільших плантацій у Європі.

5
Плантації лохини в Ростані
Плантації лохини в Ростані

 

Село Піща

Населений пункт приваблює до себе пам'яткою архітектури місцевого значення. Садиба Гутовського — ансамбль поміщицької садиби, побудований землевласниками Гутовськими в 19-20 столітті. До складу комплексу входять такі будівлі: будинок Гутовського (1890 рік), млин (1890 рік), каплиця (19 ст.), господарські будівлі (1890 рік). 

6
Комплекс садиби Гутовського
Комплекс садиби Гутовського

5

 

Село Грабове

Село славиться своїми бойовими стежками. Так, просто за місцевою школою знаходиться дзот, в якому оборонялись прикордонники під час нападу нацистів у роки Другої світової війни.

4

 

Село Кошари

Біля села, що належить до Пульмівської сільської ради, розміщена так звана аномальна зона. На піщаних дюнах там росте дивний ліс, стовбури якого викручені у всіх можливих і неможливих формах.Яка сила погнула ці дерева – невідомо. Відомо одне, що люди тут зцілюються від недуг...

Читайте також: Аномальна зона: дивний ліс Кошарівських гір

8
Аномальна зона в лісі села Кошари
Аномальна зона в лісі села Кошари

3

3

 

Село Пульмо

На місцевому кладовищі розміщена каплиця, якій понад 500 років. Свого часу це був головний храм Пульма, але відколи побудували нову Свято-Миколаївську церкву, каплицю перенесли на цвинтар. До наших днів не зберігся жодний документ про цю споруду, невідомо навіть, в честь кого вона побудована. Силами місцевого священика Олександра Черевка та парафіян каплиця утримується в гарному стані, в ній час від часу звершуються богослужіння.

Каплиця свого часу стала німим свідком страшної трагедії, що сталася в селі: жорстокого убивства священика, його вагітної дружини і чотирьох дітей.

Читайте також: В Пульмі молилися за невинно вбиту сім'ю священика

4
500-літня каплиця в селі Пульмо
500-літня каплиця в селі Пульмо

 

Село Смоляри-Світязькі

Поблизу села є озеро Прибич, дно якого приховує величезні поклади сапропелю - сировини, яка містить велику кількість поживних речовин та придатна для застосування в сільському господарстві та косметології. З 2005 року приватна компанія видобуває на озері сапропель, який реалізовує як цінну сировину в Україні та багатьох країнах світу.

4
Видобування сапропелю на озері Прибич
Видобування сапропелю на озері Прибич

4

 

Село Самійличі

Село славне своїм історичним минулим і боротьбою за волю України. Немало повстанців знайшли свою загибель біля цього населеного пункту, а останню повстанську криївку в Самійличах енкаведисти знищили у 1952 році. З ініціативи громади в селі побудовано меморіал борцям за волю України. 2013 -го, в ніч на свято Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня), вандали зафарбували сріблянкою написи на меморіалі та образ вояка УПА. Силами громади меморіал відновили, священик Михайло Цвинкилевич, настоятель храму святого Дмитра Солунського УПЦ КП села Самійличі, разом з парафіянами постійно проводять панахиди за молодими патріотами, розстріляними енкаведистами в 1945 році.

3

2
Храм Дмитра Солунського
Храм Дмитра Солунського

3

2
Вандали залили сріблянкою написи на меморіалі
Вандали залили сріблянкою написи на меморіалі

 

Село Красний Бір

Найменше село Шацького району, в якому живе 5 людей. Заховане далеко від цивілізації, посеред предковічного лісу, без магазину, а донедавна - і без дороги. Це справжній край світу, рай для диких тварин і для грибників. Тут свого часу вовки підходили до самих хат, а вужі заповзали в хату і їли з однієї тарілки з дітьми...

Читайте також:

Красний Бір: репортаж із краю землі

Фоторепортаж із краю землі, або тихе полювання в Красному Бору

5
Мешканці Красного Бору
Мешканці Красного Бору

 

 

Село Гаївка

На території села розташований відомий на всю Волинь санаторій «Лісова пісня». У здравниці, що поблизу мальовничого озера Пісочне, оточеній сосновими лісами, лікують хвороби серцево-судинної системи, органів дихання, шлунково-кишкового тракту, суглобів та хребта, нервової системи, шкіри. А ще тут чудове місце для відпочинку влітку. 

На території санаторію є родовище мінеральної води, яку виявлено на глибині 1252 метри. Вода родовища має досить високий рівень мінералізації, що перевищує показники води на відомих курортах України.

5
Санаторій «Лісова пісня»
Санаторій «Лісова пісня»

2
Озеро Пісочне
Озеро Пісочне

 

Село Світязь

Про цей населений пункт знають в усій Україні і далеко за її межами, його головна принада - озеро Світязь. Це найглибше озеро в країні  з чистою і прозорою водою, перлина Волині та улюблене місце відпочинку для українців. А ще в селі Світязь є чоловічий Петро-Павлівський монастир з чудотворною іконою Почаївської Божої Матері, до якої йдуть і їдуть прочани зі своїми болями та проблемами.

3
Озеро Світязь
Озеро Світязь

4

5
Храм святих апостолів Петра і Павла
Храм святих апостолів Петра і Павла

6
Петро-Павлівський монастир
Петро-Павлівський монастир

 

Селище Шацьк

Містечко відоме на всю Україну як рекреаційний центр, має понад 600-літню історію. Шацьк приваблює туристів малими і великими озерами. В селищі є пам'ятка архітектури місцевого значення - храм Різдва Пресвятої Богородиці, споруджений у 1838 році. При Шацькому лісовому коледжі функціонує унікальний музей фауни, в якому є сотні чучел тварин і птахів. А ще селище приваблює давньоруським городищем, яке повністю відповідає літописним записам. Тут виявили 50 різночасових об'єктів: ранньозалізного віку, римського часу, давньоруського періоду. Серед цікавих знахідок: крем’яний наконечник стріли і бронзове шило лужицької культури.
Також виявлені окремі знахідки більш давніших за час існування поселення епох: мікролітичні вироби доби мезоліту і фрагмент крем'яного долота мідного віку.

7
Храм Різдва Пресвятої Богородиці
Храм Різдва Пресвятої Богородиці

6
Озеро Велике Чорне
Озеро Велике Чорне

7
Експонати музею фауни Шацького лісового коледжу
Експонати музею фауни Шацького лісового коледжу

5
Давньоруське городище (урочище Сад)
Давньоруське городище (урочище Сад)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024