Представники різних релігійних конфесій Шацького району - про нове державне свято 25 грудня

31 Грудня 2017, 15:10
3464

Цього року Верховна Рада зробила 25 грудня офіційним вихідним в Україні. Ухвалюючи це рішення, парламентарі керувалися тим, що в країні великий відсоток релігійних громад святкують Різдво Христове саме цього дня, а отже – мають право на повноцінне свято. Також депутати переконані, що вихідний 25 грудня має історичне значення, бо сприятиме об'єднанню і кращому порозумінню між християнськими релігійними громадами.

Представники різних християнських конфесій Шацького району прокоментували рішення про нове державне свято.

Ігумен Світязького Петро-Павлівського чоловічого монастиря архімандрит Арсеній Дем’янчук.

2

 

–Рішення про вихідний день 25 грудня, на католицьке Різдво, я вважаю суто політичним. Адже його прийняла не Церква, а Верховна Рада - з певних політичних міркувань. Українська Православна Церква неухильно дотримується норм церковних канонів, принципів віровчення, богослужіння здійснює церковно-слов’янською мовою, Різдво Христове і Великдень святкувала і святкуватиме за старою усталеною традицією.

25 грудня Різдво відзначають католики, тому цей вихідний – для них. Ми ж є православними християнами, і цей день для нас - звичайний, коли люди йдуть на роботу, коли триває Пилипівський піст.

Духовним взірцем для нас є монахи, які живуть на святій горі Афон. Різдво Христове вони святкують 7 січня, світле Христове Воскресіння – також в один з нами день. Благодатний вогонь на Гробі Господньому в Єрусалимі сходить у великодню суботу за старим стилем. Тож чи маємо ми право змінювати те, що на сьогодні є церковним законом?

Так склалося, що Новий рік в Україні припадає на час посту. Люди звикли весело відзначати це свято: з алкоголем, розмаїттям страв, музикою. Це неправильно, бо в ці дні маємо обмежити себе в їжі, в розвагах, посилити молитву. Ми, монахи, теж святкуємо Новий рік. 31 грудня о 23.00 ми служимо в монастирі молебень з акафістом «Слава Богу за все», дякуємо Господу за ще один прожитий рік. У перші хвилини Нового року в монастирі дзвонять дзвони, а в древньому Петро-Павлівському храмі починається Божественна Літургія, на якій монахи моляться за парафіян, за Україну, за всіх православних християн. Після служби ми можемо відзначити Новий рік за скромною пісною трапезою і навіть випити келих вина – це не є гріхом.

Ми не повинні іти в ногу з політикою. Політика до церкви не має ніякого відношення. Зробили в країні вихідний 25 грудня – добре, нехай католики і протестанти святкують.

Я ж при нагоді запрошую всіх до Петро-Павлівського монастиря, щоб зустріти 31 грудня Новий рік, а 7 січня – Різдво Христове по-православному, з молитвою на вустах.

Роман Скірак, настоятель парафії святого Архістратига Михаїла УПЦ КП смт Шацьк.

2

 

–Ми прагнемо об’єднання церков, тому вихідний 25 грудня – це важливий крок у цьому напрямку. Хоч православних християн в Україні більше, як католиків, проте й останні мають право на вихідний день, щоб піти на Різдво до церкви і влаштувати вдома сімейне свято.

Український календар свят має свої особливості: ми святкуємо Новий рік і старий Новий рік. Проте чомусь зустріч Нового року відбувається в дні Різдвяного посту, хоча відлік новоліття ведеться саме від Різдва Христового. Святкуючи так, люди свідомо грішать, порушуючи піст. Тому, можливо, у майбутньому доцільніше було б встановити одну дату святкування для всіх християн – 25 грудня. Бо саме про цей день говорить Церква і свідчать усі богослужбові книги.

Поки що ми, православні, маємо свій усталений день святкування Різдва Христового – 7 січня, в який маємо бути у святому храмі, щоб помолитися за Україну і весь народ та прославити дивне народження Богонемовляти.

Богдан Іващук, настоятель храму Преображення Господнього УГКЦ села Положево.

2

 

–Я більше схильний до того, щоб підтримати це рішення. Весь світ відзначає Різдво Христове 25 грудня.

Греко-католики, як і православні, святкують 7 січня. Проте ми шануємо і традиції римо-католиків. Неправильно свято Різдва Христового ділити на наше і їхнє, бо це спомин про одну величну сакральну подію, коли Бог прийшов у світ людей – з великої любові до них і заради їхнього спасіння. На сьогодні існує два календарі і віднедавна – дві дати святкування Різдва. Вони не повинні роз’єднувати християн, навпаки, вихідний 25 грудня має стати для них спільною точкою дотику, даниною поваги до представників іншої конфесії, а з часом, сподіваюся, і єдиною для всіх датою святкування.

В’ячеслав Малінов, пастор-благовісник Церкви Євангельських християн баптистів смт Шацьк.

1

 

–Наша Церква позитивно сприйняла це рішення. Християни баптисти святкували Різдво Христове 7 січня, а цього року, з прийняттям закону про нове державне свято, відзначаємо двічі: 25 грудня і 7 січня. Немає православного чи католицького Різдва, є одна велична подія чудесного народження Христа. Християнські церкви роблять кроки до порозуміння, толерантних відносин і подальшого об’єднання. Вихідний 25 грудня – один з таких кроків, який наблизить Україну до Європи. На Різдво в нашій Церкві відбуваються святкові богослужіння, ми даруємо солодкі подарункам дітям, співаємо різдвяні пісні. Користуючись нагодою, вітаю християн баптистів Шацького району з Новим роком і Різдвом Христовим!

Опитування провела Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024