Священик Олександр Черевко закликає робити добро разом зі Святим Миколаєм

19 Грудня 2017, 14:55
2118

Сьогодні, 19 грудня, Православна Церква урочисто вшановує пам'ять святителя Миколая, архієпископа Мір Лікійських, чудотворця.

Одні угодники Божі прославилися подвигом посту і молитви, другі - терпінням, треті - справами любові і милосердя, інші - своєю відданістю Господу і любов'ю до ближніх. Але із твердістю можна сказати, що святитель та чудотворець Миколай усі ці чесноти зібрав у своєму серці і сьогодні є яскравим світилом для усього християнського світу, - пише протоієрей Олександр ЧЕРЕВКО, настоятель Свято-Миколаївського храму с. Пульмо, у газеті «Новий погляд+».

Минуло багато століть із того часу, як жив і подвижався тут, на землі, цей великий угодник Божий, але віряни його й понині пам'ятають. Він чує всяке прохання людське і по даній йому благодаті від Господа допомагає і на суші, і на воді, і у в'язниці, і в лікарні.

Богоугодник Миколай - це один із небагатьох святих Церкви Христової, якого шанують не тільки всі православні християни, але навіть і нехристияни. Це дуже важливо для нас, адже до висохлого колодязя по воду ніхто не піде. Не відразу цей святий став великим та вселенським чудотворцем, Він, як усі люди, мав у собі зерно Божого насіння і багато трудився, щоб воно проросло і принесло достойний плід. Святитель завжди був там, де плакали й тужили, там, де були хворі й бідні.

Віряни по-особливому шанують Його. Скільки храмів побудовано на честь святителя Миколая, скільки чоловіків носять його ім'я, скільки сімей мають у своїх оселях ікони з ликом цього святого!

Сьогодні, на превеликий жаль, шанування пам'яті святителя й Чудотворця Миколая зводиться лише до дарування солодощів. Ми ж, православні християни, у цей день маємо відвідати храм і помолитися на Божественній Літургії. Також 19 грудня повинні взяти у руки Святе Євангеліє, нагадати слова Спасителя, котрий сказав: «Бо голодний був Я, і ви дали Мені їсти; спраглий був, і ви напоїли Мене; був подорожній, і ви прийняли Мене; був нагим, і ви одягнули Мене; був недужим, і ви відвідали Мене; у в'язниці був, і ви прийшли до Мене».

Саме такі слова нашого Господа цей великий угодник носив завжди у своєму серці. Навколо нас багато тих, які потребують нашої допомоги: сироти і вдови, хворі і немічні. Хто, як не ми, віряни, у непростий час для нашої Батьківщини має утерти сльозу сироти, утішити вдову і просто допомогти стражденним. Якщо зможемо зробити це, то достойно вшануємо пам'ять святителя Миколая.

Щиро вітаю всіх зі святом і бажаю, щоб молитвами святителя і Чудотворця Миколая Господь допоміг нам бути милосердними.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024