До Шацької ОТГ хочуть приєднати Згорани на умовах партнерства

12 Грудня 2017, 16:30
3224

Процес об’єднання територіальних громад в цьому році для Шацького району дещо був пасивним, хоч і протиріч чи конфліктів у цьому процесі немає.

Але не зважаючи на це, в районі вивчали думку людей на процеси об’єднання, спілкуючись з ними по селах на виїзних прийомах громадян.

«З висловів людей висновок можна зробити один: люди або не до кінця обізнані, що їх чекає після об’єднання, або вони ще не визначилися, куди і з ким об’єднуватися. На процес децентралізації жителі сіл дивляться по-своєму: думають, що для вирішення питань доведеться їхати в район, а не йти до сільської ради. На виїзних прийомах керівництво району спілкується з людьми, розказуємо про перспективи, після чого вони таки погоджуються на об’єднання в одну громаду на базі Шацького району,» - розповіли в районній раді.

Сьогодні багато чуток у процесі об’єднання громад стосуються Світязької сільської ради. Там заявляють, що є самодостатньою громадою та не хочуть об’єднуватися з Шацьком.

«Проте якщо аналізувати їхню дохідну базу та перспективи на наступні роки, то при децентралізації це не лише отримання додаткових фінансових ресурсів у вигляді 60% ПДФО, інших преференцій від держави, а й фінансова відповідальність утримання навчальних закладів, медичних установ, дитсадків, клубів. Тому навіть якщо збільшиться дохідна база Світязької сільської ради втричі, то це все одно не зможе вирішити усіх питань з утриманням закладів соціальної сфери. А що вже говорити про такі проблеми як дороги, благоустрій та розбудову іншої інфраструктури. Наш район за площею та кількість жителів невеликим, тому нам буде більш комфортно об’єднатися в одну громаду та спільно вирішувати усі питання,» - повідомили Район.Шацьк в районній раді.

Наразі протягом останнього року керівництво Шацького району та об’єднаної громади активно працює над долученням до Шацької громади Згоранської сільської ради, в яку входять чотири села. Це близька Шацьку територія не тільки територіально, а й за своїми природними ресурсами (озерами), специфікою діяльності. І якщо сьогодні активно говориться про курортну зону, то своїми озерами Згорани тільки підсилять цю територію на умовах партнерства.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024