Чому новорічну ялинку перед встановленням потрібно ... скупати в душі

10 Грудня 2017, 16:20
3580

Наближається Новий рік і скоро  для покупців відкриються ялинкові базари. Однак новорічне дерево може принести не тільки радість, а й проблеми для здоров'я. Якщо серед вашої родини або гостей є люди, схильні до алергічних реакцій або хворі на астму, то жива ялина або сосна може призвести до загострення захворювання.

Та й повністю здоровій людині улюблена багатьма ялинка може нашкодити – пише Здоров-інфо.

Дослідження провели фахівці коледжу алергії, астми і імунології США. Після того, як новорічне деревце встановлено в кімнаті, воно може виділяти в повітря до 800 спор грунту протягом трьох діб. Далі кількість виділених спор збільшується до 5000, що перевищує допустимі норми. У астматиків та алергіків це може привести до різкого загострення захворювання.

А для здорових людей така концентрація в повітрі спор може привести до додаткового навантаження на дихальні шляхи, викликати задишку, особливо якщо в квартирі або будинку хтось застудився. У спорах грунту містяться хімічні речовини, якими ялинки і сосни обробляються для знищення паразитів і додання більш товарного вигляду. Тому будь-яка ялина або сосна може бути потенційно небезпечна для здоров'я.

Що ж робити? Адже штучні ялини теж можуть містити шкідливі хімічні елементи, які виділяються в повітря.

Медики радять куплену живу ялину або сосну при можливості обмити водою і тримати на балконі, гаражі і будь-якому нежитловому приміщенні максимально до установки дерева в кімнаті.

Штучні ж деревця також слід обробляти: «свіжокуплене» дерево викупати під душем. А штучну ялинку, яка зберігалася невідомо де, слід обробити від пилу і бруду.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024