"Робота мого життя - дороги та "Курорт-Шацьк," - Іван Мирка

07 Грудня 2017, 14:40
3609

Коли домовлялися про розмову, він і словом не обмовився, що нині у відпустці. Заходжу у скромний кабінет. Увагу привертає величезна карта автомобільних доріг краю, яка промовисто каже: «Ти на місці», на поличках – декілька світлин і портрет Степана Бандери, - пише Волинь24.

- Це я з Батьком, це – з друзями-«самооборонівцями», а це – бруківка з Грушевського. Степан Бандера – мій Герой, тут без коментарів, аПилип Пилипчук (міністр шляхів УНР) – приклад для наслідування, бо в свій час виступав за розрив транспортних зв’язків із Росією, що актуально й тепер, - із гордістю каже він. – Ще хочу повісити на стіні кілька ікон.

Іван Мирка – чи не єдиний волинський чиновник, який пішов працювати в органи влади після Революції Гідності та ще й очолив департамент інфраструктури та туризму ОДА.

Він розповів про те, чому дороги ремонтують за десятки мільйонів гривень, а вони досі у ямах, чому часом дорожників «треба бити по голові лопатою», чому перевізники можуть «викинути» пільговика і його лише насварять пальчиком, про те, що робити з радянськими базами відпочинку на Світязі, чи бути пам’ятнику жінці з пончикамита де «онлайн» підшукати місце відпочинку на Волині.


 

«НІКОГО ВЖЕ НЕ ЦІКАВИТЬ ПОСИДІТИ В БАРІ, ВСІ ХОЧУТЬ АКТИВНОГО ВІДПОЧИНКУ»

- В області планували прокласти велодоріжки між містами та селами за сімома напрямками: Луцьк-Жидичин-Озерце, Луцьк-Струмівка-Гаразджа, Луцьк-Ковель-Ягодин, Нововолинськ-Шацьк тощо. На якому етапі знаходиться проект?

- Ми дали завдання всім місцевим органам самоврядування, щоб при капітальному ремонті включати в роботи проектування і будівництво велодоріжок. Міста нас підтримали. У Володимирі-Волинському з’явилася велодоріжка, частково у Луцьку, будуємо велодоріжку у Жидичині. 

Ми розробили класний туристичний маршрут навколо Луцька, але місцева влада чомусь гальмує цей проект. Жителі хочуть цього, а деякі політики просто знущаються, спекулюють на цьому.

Сьогодні вже нікого не цікавить просто посидіти в барі, люди прагнуть активного відпочинку.


 

«РОБОТА МОГО ЖИТТЯ – ДОРОГИ «ЛУЦЬК-ЛЬВІВ», «ЛУЦЬК-ВОЛОДИМИР» І «КУРОРТ ШАЦЬК»

- Проект з будівництвом каналізації у селі Світязь «заглох» через рішення сільської ради. Як гадаєте, там дійсно була причина відмовити підприємцю, який виграв тендер, чи це було зроблено з інших мотивів?

- Найлегше «завалити» тендер. Вина в тому, що край не побачить такі великі гроші, на тому, хто організовував тендер. Треба було ретельніше все прописувати і так подати, щоб цим зацікавилися підприємства з позитивною репутацією. Не хочу критикувати сільського голову, бо раніше дуже емоційно це зробив, але дуже шкода, що таке відбулося. 

Каналізування мусить відбутися, адже цей район сьогодні найперспективніший. Це робота мого життя: дороги «Луцьк-Львів», «Луцьк-Володимир-Волинський» і «Курорт Шацьк». Я взяв собі це за план і хочу довести до кінця.

- Без каналізації Світязь не отримає статус курорту?

- Це одна з умов. Курорту може не бути через багато чинників. Каналізація – невід’ємна частина успішного курорту.

«У ПЛАНАХ – ЩОБ «КУРОРТ ШАЦЬК» ПРАЦЮВАВ НЕ ДВА МІСЯЦІ, А ВЕСЬ РІК»




- А загалом що дає статус курорту? Від цього волинянам краще відпочиватиметься на Світязі?

- Ситуація зміниться кардинально. Одеські фахівці наразі проводять курортологічні дослідження природних ресурсів. Ми хочемо зробити бювет, щоб люди мали змогу лікуватися цілющою водою, приймати процедури. Потім можна зробити і басейни, і аквапарк. У планах – щоб «Курорт Шацьк» працював не два місяці, а весь рік. 

- Пам’ятнику жінці з пончиками бути?

- Якщо громада захоче, то звичайно. Це може стати туристичною родзинкою краю і викликати чималий резонанс.
 

«ЯКЩО ЗБУДУВАТИ ХОЧА Б ОДИН СУЧАСНИЙ ГОТЕЛЬ НА СВІТЯЗІ, НІХТО НЕ ГЛЯНЕ НА «РАДЯНЩИНУ»

- На Світязі вдосталь баз відпочинку, які ще з радянських часів належать різноманітним організаціям і підприємствам. Здебільшого вони перебувають не в найкращому стані, натомість баз відпочинку та готелів, доступних усім відпочивальникам не дуже багато. Як з цим бути?

- Коли там буде курорт, ми зможемо запросити інвестора з грішми. Хто позабирав ці бази? Хто мав легкий до цього доступ. Позабирати вийшло, а інвестувати і привести все до ладу – ні. Якщо збудувати там хоча б один сучасний готель із доступними цінами, ніхто навіть не гляне на ту «радянщину». І так крок за кроком ми витіснимо «совкові» бараки і фавели.

- Селяни, які живуть у Світязі і здають житло відпочивальникам, платять податки?

- За цим повинен слідкувати сільський голова. Туристичний збір передбачає відсоток за ночівлю і з цього можна робити висновок, скільки було продано тих місць і скільки було людей. Якщо ми бачимо, що людей було багато, а туристичний збір мізерний, можна зробити висновок, що люди не платять. Сільський голова повинен працювати і переконувати людей. Має працювати й податкова.




- На Волині є якийсь сайт, на якому охочі подивитись місцеві пам’ятки чи навіть пожити у сільській хатині, позбирати чорниці, зможуть підшукати собі житло, маршрут…? 

- У нас є ресурс «Волинь унікальна» http://www.tourism.volyn.ua/. Ми зробили його багатомовним і наступного року повністю перекладемо на польську та англійську. На сайті є ТОП-місця з різними локаціями. Якщо ви любите, наприклад, риболовлю, обираєте відповідний розділ і бачите, де на Волині можна порибалити, як туди дістатися. 

На сайті розміщена не просто інформація з місцями, а з локаціями, де є розвинена інфраструктура. Тобто ми даємо якісний продукт. Також ми хочемо внести туди інформацію про кемпінги у лісах. 




Інша фішка – на сайті розміщений календар подій. Він електронний, його можна занести на всі системи: Windows, Android, IOS.
Сайт розвивається, він сучасний і актуальний. За цей рік маємо 9 тисяч переглядів. Добре, що він не мертвий.

Надія МІЩУК («Волинь24»)
Фото – Ігор ДИНЯ


Передрук заборонений


 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024