Чому жителі сіл Пульмівської сільради бояться об’єднуватися в громаду

05 Грудня 2017, 21:20
2358

Жителі сіл Пульмівської сільської ради (Залісся, Вільшанка, Кошари та Пульмо) побоюються, що після об’єднання з Шацьком в одну громаду їм доведеться за будь-якими довідками їхати до селища.

Про це вони розповіли голові Шацької районної ради Сергієві Карпуку під час виїзного прийому громадян.

«Ми не проти об’єднуватися, але тільки з Шацьком, а не зі Світязем. І тільки в тому випадку, коли всі сільради району будуть об’єднуватися в одну громаду. Але ми боїмося, що нам треба буде за кожною довідкою їхати в Шацьк. Коли молодші хто – то можуть поїхати, а що робити старшим людям?» - бідкаються селяни.

Людям голова районної ради роз’яснив, що після об’єднання їм не треба буде щоразу їздити у центр громади, аби отримати певну довідку чи якісь інші адміністративні послуги. Цим будуть займатися представники служби (ЦНАПу), котрі у визначені дні приїжджатимуть у село та прийматимуть заяви від жителів села на отримання певних довідок чи інших документів, а вже за декілька днів привозитимуть їх людям. Загалом же процес децентралізації в більшості випадків гальмується через малу інформованість людей, особливо жителів віддалених сіл, про те, що дасть реформа органів місцевого самоврядування.

«Адже сама суть децентралізаційних процесів і є спрямованою на те, аби наблизити послуги до людей сільської місцевості, зробити громади спроможними та дати можливість самим визначати, які установи та заклади утримувати, на що витрачати зароблені громадою кошти. Замість сільської ради будуть утворені старостинські округи, в яких інтереси жителів округу представлятимуть старости та депутати об’єднаної громади. У 2017 році процес об’єднання громад у нашому районі дещо застопорився. Але сподіваюся, що у 2018 році він буде завершений і в Шацькому районі буде створена одна спроможна об’єднана територіальна громада, як і передбачалося у перспективному плані,» - зазначив голова райради.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024