Чому в село Пехи півроку нема маршрутки

02 Грудня 2017, 20:25
5312

До редакції Район.Шацьк звернулися жителі села Пехи та розповіли про свою проблему, від якої потерпає усе село майже півроку.

Саме протягом цього періоду до села не заїжджає жодна маршрутка. Населений пункт знаходиться за шість кілометрів від траси Любомль-Шацьк, і навіть добиратися до цієї дороги для місцевих жителів є проблематично.

«Коли мешканцям Самійлич до цієї ж дороги йти пішки два кілометри, то нам – шість. Сьогодні була в Шацьку, йшла з траси пішки. Ледве прийшла додому. Сил робити щось іще уже не лишилося. А до нас в село вчителі їздять, тобто ходять, студенти добираються до навчання в Шацький лісовий коледж, старшокласники – в школу в село Згорани. А комусь і в райцентр треба у своїх справах, і на роботу. Коли влітку ще більш-менш то хтось по дорозі машиною підбере, та й іти таки легше, то зараз, коли настала зима, ми у відчаї,» - бідкається місцева жінка, яка зателефонувала до редакції.

За роз’ясненням звернулися до першого заступника голови Шацької РДА Віктора Плейтуха.

- Я знаю про цю проблему уже давно, і Шацька райдержадміністрація вже тривалий час працює над її вирішенням. Відзначу, що проблема з маршрутними перевезеннями є не лише з селом Пехи, а й по інших населених пунктах. І навіть не один наш район стикається з подібними проблемами. Це характерним є для чи не усіх регіонів Волині.

Причин такій ситуації є декілька: майже рік тому повноваження укладати договори на приміські маршрути були передані з області на райони. А перевізники не дуже хочуть братися за сільські маршрути, мотивуючи, що їхати в село за двома людьми в ситуації, коли через погані дороги псуються маршрутки, чи не щодня дорожчає пальне, є нерентабельно та дуже затратно.

Вже тривалий час намагаємося вирішити це дуже актуальне для жителів нашої місцевості питання, підключаємо до цього обласне керівництво та профільні структури, постійно ведемо перемовини з перевізниками, пропонуючи їм різноманітні варіанти маршрутів та графіки. Але результату поки це не дає. Цього тижня саме за маршрут до села Пехи говорили в обласній адміністрації, але питання так швидко не вирішиться, оскільки треба оголошувати конкурс, що займе тривалий час.

Проте найбільш оптимальним варіантом вирішити проблему з пасажирськими перевезеннями було б передбачити кошти у бюджеті Шацької ОТГ для закупівлі маршрутки та охопити перевезеннями хоча б населені пункти Шацької об’єднаної громади.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024