З католицьким Різдвом, але без 2-го травня - в Україні змінили кадендар вихідних

16 Листопада 2017, 14:15
4965

Народні депутати підтримали законопроект про вихідний 25 грудня – на Різдво за григоріанським календарем. Натомість, відповідно до поправки голови Верховної Ради Андрія Парубія, 2 травня зроблять робочим днем.

Проект закону № 5496 з поправкою набрав 238 голосів. Підтримали ініціативу й волинські нардепи: Ігор Лапін, Ігор Гузь, Ірина Констанкевич, Юрій Савчук і Степан Івахів. Не було на засіданні Сергія Мартиняка, - повідомляє Конкурент.

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, на сьогодні в Україні нараховується близько 11 000 релігійних католицьких і протестантських громад, що становить біля 30 % від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Таким чином значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, ніж визначений на законодавчому рівні як вихідний день.

Крім цього, загалом у світі більшість християнських церков відзначає Різдво Христове саме 25 грудня. Для багатьох українців така дата також є прийнятною з огляду на оптимізацію святкування релігійного свята Різдва, що супроводжується постом, та світського – Нового року.

Відтак Парубій запропонував скоротити травневі вихідні: відпочивати лише 1 травня, у День праці. А 2 травня зробити робочим днем. Отож, тепер Україна відпочиватиме на католицьке Різвдо, але працюватиме 2 травня.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024