Шацьк: письменники Волині поділися секретами словотворення і закликали любити рідну мову

10 Листопада 2017, 19:00
5464

В Шацькому районі по-особливому відзначили День української писемності і мови.

9 листопада в край озер приїхали відомі письменники і поети Волині. У всеозброєнні потужного художнього слова, досконало володіючи мовою, вони здійснили своєрідний письменницький круїз населеними пунктами Шацького району. Багато спілкувалися з учнями та вчителями, розповідаючи про себе і власну творчість, пропагуючи духовне і залишаючи їм на пам’ять свої книги.

На завершення насиченого дня майстри слова прибули до Шацького лісового коледжу, де на них уже чекали студенти навчального закладу і залюблені в художнє слово шачани.

-Я рада вітати дорогих гостей у Шацькому краї. Організаторами нашої зустрічі в День української писемності і мови стали Олександр Кватирко, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, та Василь Голядинець, голова Шацької РДА, - розпочала захід Людмила Єрофєєва, начальник відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА.

Гостей вітає Людмила Єрофєєва
Гостей вітає Людмила Єрофєєва

 

Ольга Ляснюк, голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України, презентувала шачанам 21-й випуск альманаху «Світязь». Ознайомила з його розділами, розповіла про твори та їхніх авторів.

Ольга Ляснюк
Ольга Ляснюк

 

Оплесками зустрічали глядачі відомого письменника Володимира Лиса. Журналіст, драматург, прозаїк, він має поважний список нагород і премій, славу феномена сучасності і заслужене визнання. Найвідоміший роман Володимира Лиса «Століття Якова» минулого року був екранізований. Великою популярністю користуються його твори «Соло для Соломії», «Діва Млинища» та інші.

-Слово письменників - від Нестора Літописця і до сучасних авторів – завжди було для української нації визначальним. Воно будило в людей національну свідомість, розповідало, хто ми і звідки, зцілювало і змінювало світ, - Володимир Лис возвеличив у виступі перед студентами українське слово.

Володимир Лис
Володимир Лис

 

Дружина письменника, не менш відома на Волині літераторка Надія Гуменюк, привітала усіх зі святом та побажала не раз у рік плекати рідне слово, а щодня боротися за українську мову, розмовляти, співати, читати українською.

Надія Гуменюк
Надія Гуменюк

 

З поетичним словом звернувся до шанувальників літератури ініціатор та один з організаторів зустрічі Сергій Цюриць. Сергій Назарович, уродженець села Мельники Шацького району, є відомим на Волині журналістом, письменником, етнографом, краєзнавцем.

Сергій Цюриць
Сергій Цюриць

 

Розповіли про свої творчі доробки Андрій Криштальський, відомий своїм романом-дилогією «Чорноморець, матінко» - про легендарного повстанського сотника з Горохівщини; Юлія Хвас з міста Любомль, поетеса, упорядник альманахів «Променади Любомля»; Петро Коробчук – «чистий» (пише лише вірші), як представила його Ольга Ляснюк, і найпотужніший іронічний поет України; і сама Ольга Ляснюк, яка презентувала присутнім свою нову прозову збірку «Без іронії» – тексти, як сказала авторка, глибоко пережиті, часто з надломом, із глибокою емоційною напругою.

В залі, під час зустрічі, панувала щира і невимушена атмосфера. Письменники читали свої поезії, ділились спогадами, думками, секретами власного словотворення, закликаючи молодь любити і берегти рідне слово.

Мирослава Цюп’ях

Андрій Криштальський
Андрій Криштальський

Юлія Хвас
Юлія Хвас

Петро Коробчук
Петро Коробчук

Ольга Ляснюк
Ольга Ляснюк


 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром